Za cepljenje enako kot za aplikacijo – Glavno, da smo digitalni, tudi če ne vemo, kaj bi s tem
Matjaž Ropret 16. marca 2021 ob 15:16

Na spletnem portalu e-uprava je od 8. decembra lani naprej mogoče izraziti interes za cepljenje proti novemu koronavirusu, kar je storilo že več kot 140 tisoč državljanov. Nedolgo za tem so nekateri odločevalci, celo premier osebno, to vpisovanje kar razglašali za prijavo na cepljenje in napovedovali, da bo iz tega nastal vrstni red, ko bodo prednostne odmerke dobili starejši in ranljive skupine. Toda izkazalo se je, da to ni prijava, da so zadevo vzpostavili brez jasnega cilja (kar spominja na razvpito in neučinkovito aplikacijo za slednje stikov) in da niti ni jasno, kdo in na kakšen način obdeluje osebne podatke v tej bazi.

Po besedah Informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik je zaupanje v cepljenje v veliki meri odvisno od jasnih in nedvoumnih informacij o njegovem poteku, pa tudi od zakonitega zbiranja podatkov. »Osebni podatki, zbrani pri prijavi interesa za cepljenje preko portala e-uprava se ne smejo obdelovati vse dokler posamezniki ne dobijo jasnih, točnih in zanesljivih informacij o tem, kdo jih zbira in za katere namene,« je poudarila Prelesnikova.

Kot so pojasnili v njeni pisarni, so že od začetka zaznavali zelo nasprotujoče si informacije o tem, kdo sploh stoji za to spletno »prijavo«, kakšen je njen namen in kdo obdeluje podatke. Zato so že decembra uvedli inšpekcijski postopek, najprej pri Ministrstvu za javno upravo (MJU), nato pa še na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvu za zdravje.

»Nihče izmed treh zavezancev ni želel prevzeti vloge upravljavca in s tem povezane odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov. Zavezanci kljub kar šestim pozivom za posredovanje pojasnil niso uspeli jasno in zanesljivo pojasniti namena vloge na portalu e-uprava, prav tako do danes niso pojasnili pravne podlage za to obsežno obdelavo osebnih podatkov,« je sporočila ekipa Informacijske pooblaščenke. Zaradi tega in popolnoma nasprotujočih si izjav odgovornih glede tega vpisovanja so pri IP prišli do zaključka, da je »zbiranje osebnih podatkov preko portala e-uprava povzročilo zavajanje posameznikov, saj objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so ti z oddajo vloge v resnici dosegli.«

Informacijska pooblaščenka je tako izdala začasno odločno in v njej naložila omenjenim trem institucijam, naj natančno informacijo posameznike o obdelavi njihovih osebnih podatkov – kdo jih obdeluje, za kakšen namen, kako dolgo se bodo hranili, … Med drugim je tudi ugotovila, da v bazo doslej sploh še nihče vpogledal, saj prijave za cepljenje dejansko zbirajo osebni zdravniki. Kar pa nekateri državljani vedo ali vsaj domnevajo, drugi pa ne. Da bo zmeda in nejasnost še večja, ponekod osebni zdravniki sporočajo, da se je treba prijavljati pri regijski zdravstveni ustanovi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Takole še ugotavlja Informacijska pooblaščenka:

Konkreten primer kaže, kako pomembna je predvidljiva, poštena in transparentna obdelava osebnih podatkov, še posebej, če jo izvajajo državni organi, in kakšne posledica ima odsotnost premišljene priprave vsebine vlog za zbiranje podatkov za posameznike. Vsem državljanom je zagotovo v interesu, da so informacije o cepljenju celovite, jasne in točne ter da vedo, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo prišli na vrsto.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja