Za božjo voljo, štiri leta stare Applove naprave kupuj samo rabljene!
Matjaž Ropret 21. junija 2019 ob 14:19

»Akcije« Applovih izdelkov postajajo resnično duhamorne. Ves čas na razprodajah, ki to sploh niso, srečujemo ene in iste, večinoma že precej zastarele izdelke. Še enkrat – nakup novega Macbooka Air prejšnje generacije ali iPhona 6s (Plus) je slaba poteza. Dobro ohranjenega in ustrezno cenejšega rabljenega vsekakor, nikakor pa naprave, predstavljene pred štirimi leti, v trgovinah niso več »super izdelki po super cenah.«

Trenutno se znova vrti kup oglasov za Macbook Air, ki stane »samo« 899 evrov. V tujini je njegova cena ves čas nekje med 900 in tisoč evri, torej trenutno nihče kupcem ne dela preveliko usluge ali se odpoveduje dobičkom. Predvsem pa je to prenosnik, ki niti ni več vreden take cene niti se ga ne splača več kupovati novega, njegov čas je minil. Stari Macbook Air je v osnovi star štiri leta, le enkrat vmes (pred dvema letoma) so malenkostno posodobili procesorje, vendar je bila tudi osvežitev l. 2015 dokaj minorna, torej je zasnova še starejša. To pa se pozna v vsem vidnem in malo manj vidnem. Omenjeni procesorji spadajo v peto generacijo Intelovih čipov Core, zdaj sta aktualni osma in deveta. Zaslon ima nizko ločljivost, povprečne vidne kote in barvno pravilnost, pa tudi glede svetilnosti in vsega ostalega ni ravno vrhunski. Okrog njega je ogromno neizkoriščenega prostora. Priključki so zastareli, saj ni nobenega USB-C, naprav za Thunderbolt 2 praktično ni več, drugega izhoda za video ni. Prav tako manjka vsakršna biometrična možnost vpisovanja v sistem, vmes smo bili na drugih prenosnikih deležni podpore za novejše standardne brezžičnega omrežja, bluetootha in še česa. Tudi diska bi za tako ceno skorajda moralo biti 256 GB. Kakorkoli obračamo, stari Macbook Air ni več vreden nakupa. Težko sicer rečemo, da je s svojo ceno novi, toda ta je vsaj moderen in atraktiven, pa zdaj se ga v isti akciji tudi dobi za desetino ceneje, kar pomeni, da bo bolečina nekoliko manjša.

Podobno velja za iPhone 6s Plus, še en izdelek, ki bo kmalu dopolnil štiri leta. Ko so ga predstavili, sta bila pri konkurenci aktualna modela P8 in Galaxy S6, nekaj dni kasneje je luč sveta ugledal še Nexus 6P. Nihče pri zdravi pameti teh telefonov ne bi več kupil novih, še toliko manj z 32 GB shrambe za štiristo evrov. Rabljene se seveda še da uporabljati, toda naložba za prihodnost niso. Njihovi procesorji in količina pomnilnika komaj še sledijo današnjim zahtevam, fotoaparati so v teh štirih letih enormno napredovali, če nič drugega, pa bodo kmalu ali pa so celo že izgubili podporo za nadaljnje posodobitve operacijskega sistema. Zdaj kupovati nov telefon, ki bo kmalu obtičal na določeni različici OS-a, je preprosto slaba odločitev. Apple tudi ni toliko pred konkurenco, da bi bili njegovi nekaj let stari modeli še vedno boljši od ostalih. V bistvu bi se dalo zagovarjati tezo, da niti najnovejši niso (več) povsem v vrhu.

Za iPhone 8 bi še lahko rekel, da je soliden nakup. To je v bistvu zadnji model s to obliko, ki se je vlekla od šestice naprej in je bila marsikomu zelo všeč. S 649 evri za različico s 64 GB je cena približno spodobna (za Applove razmere), a vseeno mislim, da se splača dati nekaj več za model XR, ki je sicer večji, a tudi naprednejši, sploh fotografsko. Zanj poleg tega ponujajo 150 evrov popusta ob plačilu s kartico Maestro ali Mastercard, kar pa je vezano na (precej podcenjen) odkup starega telefona. Vseeno, fon je boljši od osmice. Precej zanimivega pa se za tak in tudi precej manjši denar najde v androidnem svetu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.