Matjaž Ropret 6. septembra 2016 ob 17:00

Zadnje predstavitve novih modelov pametnih telefonov so samo še potrdile, kar smo že nekaj časa vedeli in slutili. Večje je v očeh proizvajalcev boljše, zato manjših telefonov z enakimi specifikacijami, kot jih imajo najboljši veliki, ni več. Še Sony se je izneveril tradiciji, ki jo je negoval z modeli compact, ostali pa tako ali tako nikoli niso uspeli vgraditi najboljših komponent v ohišja za ženske in malo manj možate dlani.

Verjetno sem že kje napisal, da kot majhen telefon štejem takega, ki je v širino konkretno pod sedmimi cm, v dolžino pa se ustavi nekje pri 14 cm. Ampak oboje je danes že huda redkost. Sonyjevi modeli z1, z3 in z5 compact so velike izjeme s širino 6,5 cm in dolžino vsega 13 cm. Na sejmu IFA predstavljeni ZTE Axon 7 mini je širok 71 mm in dolg (visok) 147 mm. Mini! Toliko kot marsikateri model, ki ga nihče ne bi prišteval med majhne. Konkretno več kot Samsung Galaxy S7. Malce bližje idealu minijevstva je Huaweijeva nova z merama 141 x 69 mm. Debelina tukaj ni tako pomembna, navsezadnje so bili vsi compacti do zdaj med debelejšimi pametnimi telefoni višjega razreda.

Kar pa je skupno vsem trem, Huaweiju, Sonyju in ZTE-ju, je odsotnost kakršne koli vrhunskoski. To niso telefoni, zasnovani po idealu geekovskih ljubiteljev majhnosti. Huaweiju svojo Novo in ZTE Axona 7 mini brez sramu uvrščata v srednji razred. In tja s svojima procesorjema (snapdragon 625 in 617) in še nekaj drugimi lastnostmi tudi spadata. Sony je sicer poskušal prikriti, da je X compact osiramašena različica večjega XZ, je je razglašal, da si s slednjim »deli mnoge izvrstne lastnosti.« Ampak zaslon z ločljivostjo 720p, procesor snapdragon 650 (malo novejši kot v ostalih dveh omenjenih, ampak še vedno za stopničko nižje od snapdragona 820 v XZ), trije namesto štirih gigabajtov pomnilnika in snemanje videa samo v Full HD, ne tudi v 4K, pač niso več lastnosti za prvo ligo.

Če bo res še Apple dvojni fotoaparat namenil samo večjemu iphone plus, ne pa tudi običajni sedmici (kako je s tem, bomo videli jutri), je dokončno konec. Navadili smo se na velike zaslone – najmanj 5,2 palca, raje več – in tisto najboljše iz telefonske tehnologije je na voljo samo od teh velikosti naprej. Najboljši »mini« je tako telefon, ki ga sploh ne oglašujejo tako in ki bi celo lahko dobil kakšno pomanjšano in oskubljeno različico – S7. Precej blizu pa je še HTC 10. Vse ostalo prej spada v kategorijo maksi. Ljubitelji telefonov »za v žep« verjetno od jeze škrtajo z zobmi, ampak taka je trenutna realnost.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja