Z induktivnim polnjenjem telefona je kot s kuro in jajcem
Matjaž Ropret 8. julija 2016 ob 09:15

Pogosto končni izdelki prehitevajo infrastrukturo ali obratno. Toda če je volja in interes, se zadeva sčasoma nekako izravna in zadeva se razširi, postane množična. Za brezžično polnjenje telefonov nič ne kaže, da bi šlo v to smer.

Induktivno polnjenje je tipičen primer tehnologije, kjer so naprave s podporo zanjo prišli v roke kupcev malo prezgodaj. Ustreznega polnilnika ni prilagal noben proizvajalec, kdor ga je hotel kupiti posebej, pa je zanj plačal kar precej, tudi sto evrov in več. Polnilnih mest ni bilo niti nikjer drugje in zato večjega interesa ni bilo. Čeprav je kar nekaj telefonov podpiralo brezžično polnjenje, pri katerem je treba napravo samo položiti na ustrezno polnilno ploščo. Nokia (Microsoft), Motorola (tudi z nexusom 6), v zadnjem času Samsung, vmes še LG in celo Sony so vsi dajali na trg ustrezne telefone.

Novi prius je samo eden od avtov z induktivnim polnilnikom telefona.

V zadnjem času pa jih je večina obupala, usmerili so se na kovinske telefone, ki jih induktivno seveda ni mogoče polniti, ker tok skozi aluminij ne teče. Letos je ostal samo še Samsung s svojima sedmicama. In to ravno zdaj, ko možnost brezžičnega polnjenja prihaja na uporabna mesta. V mize in pulte ga integrirajo restavracije, še posebej ameriške hitroprehranske verige.Vse več avtov (kia optima, seat ateca, škoda octavia, toyota prius, …) možnost ponuja kot serijsko ali dodatno opremo. Ikea prodaja pohištvo, izdelano z mislijo na indukcijske plošče. Navsezadnje slovenska Xvida razvija celo paleto nosilcev s to funkcionalnostjo. In polnilniki so se pocenili, kitajske različice je mogoče naročiti že za par evrov, imenski (Samsungovi) pa so tudi že krepko pod 50 evri.

Polnjenje med kosilom, kavo ali v avtu je še najbolj smiselna uporaba te tehnologije. Telefon za tiste pol ali tričetrt ure postaviš na tuljavo in mu dodaš kakšnih 15, mogoče 20 odstotkov energije v baterijo. Ravno dovolj, da brez težav zdržiš do konca dneva. Da bi ga vedno polnil na takem polnilniku nima smisla, ker je približno trikrat počasneje kot na hitrem žičnem, pa še telefon se precej bolj segreva. In vse skupaj oddajaj nekaj sevanja. Ampak zdaj imamo situacijo, ko se infrastruktura končno pojavlja in je uporabna, tistih, ki jo lahko izkoristijo, pa je malo. Vprašanje je, kdo bo na svoj telefon, če ni galaxy s7 (edge) dal ovitek s podporo za qi. Bo za preboj spet moral poskrbeti Apple?

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Qi polnjenje ima le dvoje omejitev, ki me odvračata od uporabe ….. in na trge je prišla nova tehnologija polnjenja, ki je pokopala brezžično polnjenje ….
    1. Gretje aparata, saj se aparat neprimerno bolj segreje v primeru brezžičnega polnjenja kot, da je priklopljen na močnejši fizični polnilnik. ko ga vzameš v roke in želiš govoriti po daljšem polnjenju imaš neprijeten občutek (razen če nisi v Sibiriji ali na ledeniku)
    2. Polnjenje poteka pri manjših polnilnih tokovih kot v primeru žičnega ali fizičnega polnjenja …. kar pomeni, da namesto v 1 uri je aparat polen v 3 urah …
    3. Prihod tehnologije hitrega polnjenja, ki sedaj omogoča da se z original polnilcem aparat napolni iz 10% na 50% v 30 minutah … polnilni tokovi so narasli na konkretnih 3A, ki jih Qi ne zmore prenesti …. menim, da je pri današnjih “instant” uporabnikih brezžična tehnologija pokopana. Je pa res zanimivo, kako se je ostala industrija prebudila in začela ponujati vgrajene rešitve …. v proizvodnji industriji pa vidimo odmik od Qi tehnologije … in sedaj imaš na voljo za dokupiti naprave ali pripomočke, ni pa več aparatov, ki bi to podpirali. Brca v temo … zopet.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.