Z Gear S3 je Samsung vzel dobro osnovo in dodal skoraj vse, kar je lani izpustil
Matjaž Ropret 1. septembra 2016 ob 07:00

Vse odkar smo se ocenjevalci začeli na glas pritoževati, da niso pametne ure nič drugega kot računalniki na zapestju, proizvajalci na nobeni predstavitvi ne pozabijo omeniti, da mora ta pripomoček izgledati kot klasična zapestna ura. A le redkim to uspeva.

Samsung je bil lani z uro Gear S2 eden prvih, ki se je približal takemu idealu, zdaj pa je z Gear S3 še nekoliko dodelal koncept. Ampak bolj kot oblika je napredovala funkcionalnost, na ta račun pa se je ura tudi povečala in spet odebelila, potem ko je bila lanska prav nevsiljiva za mnjša zapestja.

Nova ura, ki bo na voljo v dveh različicah, frontier s plastičnim in classic z usnjenim paščkom, temelji na najbolj uspešnem delu predhodnice. Vrtljivim obročem za navigiranje po uporabniškem vmesniku ter svetlem in zdaj še malo večjim zaslonom oled. Zaradi resda priročnega obročka se Samsung ni mogel izogniti bodici na račun Appla in njegove pravokotne ure. “Obroč daje neštete možnosti, namesto kvadrata, ki uporabnika zapira v škatlo,” smo slišali med predstavitvijo.

GearS3tretja

Zaslon po novem za stalni prikaz ure uporablja enako tehnologijo kot telefon Galaxy S7. S tem naj ne bi bila pretirana poraba energije in tudi sicer menda baterija zdrži dlje kot pri S2. Ta ne ponuja dveh dni uporabe z enim polnjenjem, včasih cele komaj zdrži do večera, za S3 pa Samsung obljublja od tri do štiri dni delovanja. Kar je že dovolj za krajšo poslovno pot, med katero bi teoretično polnilnik lahko ostal doma.

GearS3druga

Tudi zaradi včeje baterije je ura debeljša, še posebej pa so jo povečale vse vgrajene tehnologije. Povezavam bluetooth, wi-fi in nfc (za brezstično plačevanje v državah, kjer deluje Samsung Pay) so se pridružele še lani pogrešani gps, podpora za plačevanje z magnetnim trakom, barometrski višinomer, števec hitrosti. Ostal je tudi čitalnik srčnega utripa na spodnji strani. Ena od dobrih strani povečanja pa je v tem, da je mogoče na uro namestiti kateri koli standarden pašček za zapestne ure (širine 22 mm). Uri sta tudi vodotesni po standardu IP68, različica frontier je odporna na vročino in udarce. Tako kot Asus se tudi Samsung hvali z jeklom 316L za ohišje. O ceni niso povedali še ničesar, zaradi vseh novih zmožnosti pa bosta uri verjetno dražji od začetnih cen za Gear S2, ki sta bili 350 in 380 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja