Youtube zdaj lahko gledaš brez oglasov, če plačaš naročnino
Matjaž Ropret 20. julija 2019 ob 06:43

Google zelo rad spreminja, uvaja in ukinja storitve. Rad pa je tudi počasen pri njihovem širjenju po svetu. Plačljiv Youtube je kar nekaj časa rabil do Slovenije, a zdaj je tukaj. Z njim vred pa še Youtube Music, ki pravzaprav nadomešča in podvaja Google Play Music. Poglejmo, kaj naročnik dobi za šest ali dobrih sedem evrov na mesec.

Youtube Music je še ena v vrsti naročniških glasbenih storitev. Podobno kot Apple Music, Deezer, Spotify in ostale v katalogu ponuja več deset milijonov pesmi. Pri Googlu se celo hvalijo, da imajo največji repertoar in da se tu najde marsikaj, kar je bilo doslej dostopno samo na (klasičnem) Youtubu. Je torej miks pretočne glasbe in glasbenih videov, kar ni dosti drugače od ostalih, ki prav tako poleg poslušanja posameznih pesmi, albumov in predvajalnih seznamom ponujajo še uradne videospote. Posebnost je mogoče to, da lahko sproti preklapljaš med samo zvočno različico ali videospotom (komad se nemoteno predvaja naprej), kar so ponudili v povsem najnovejši različici aplikacije. Je pa v osnovi storitev na voljo vsem, brezplačno, vendar z oglasi. Zato pa Youtube Music Premium za šest evrov na mesec odstrani oglase, omogoči prenos glasbe na napravo – tudi za poslušanje brez povezave v internet – in, kar je morda najbolj pomembno, za poslušanje v ozadju. Pri brezplačni različici je namreč treba imeti odprto aplikacijo oz. zavihek v brskalniku, da se glasba sliši. Za uporabo pa si je treba na mobilnih napravah namestiti aplikacijo Youtube Music, v namiznem brskalniku pa obiskati naslov music.youtube.com.

Kdor je zmeden in zbegan, ker je Google doslej že imel naročniško glasbeno storitev, se povsem upravičeno sprašuje, kaj je zdaj to. Google Play Music oz. Glasba Google Play res obstaja že dolgo in je (še) ne ukinjajo, vendar je jasna namera uporabnike preseliti na novo storitev. Naročniki stare so sicer samodejno dobili polni dostop do Youtube Music Premium (in obratno). Vsekakor želi Google v prihodnost z Youtubom in povsem možno je, da bo Glasba Google Play nekoč, na vsem lepem ugasnila. Nekje v zraku so še podkasti, ki so del »stare« storitve, ni pa jih v novi. Kot običajno, se je Google potrudil vsaj malo zakomplicirati zadevo.

Druga nova naročnina pa je Youtube Premium. Ta vključuje Youtube Music Premium, torej vse našteto zgoraj, zraven pa doda še nekaj vsebin in precej uporabnih funkcionalnosti za klasičen Youtube. Vsebine so izvirne serije, med njimi je menda najbolj znana Cobra Kai, dodatne lastnosti pa predvajanje videov brez oglasov, predvajanje v ozadju in prenosi videov na naprave. Še posebej zadnji dve možnosti se zdita fini, kajti včasih bi človek res rad samo poslušal glasbo z youtuba, a brez te naročnine je predvajanja konec, takoj ko greš iz aplikacije ali izključiš zaslon telefona. Shranjevanje posnetkov pa pride zelo prav za oglede na letalu in še kdaj, ko ni na voljo interneta. Ta naročnina stane 7,19 evrov, torej je samo dober evro dražja od glasbene in je zato po mojem mnenju celo boljša opcija. Pravzaprav bi najraje videl, da bi mi Google dal naročnino samo na te dodatne funkcionalnosti Youtube Premium, lahko tudi brez serij, predvsem pa brez naročniške glasbe, za par evrov na mesec.

Obe naročnini je mogoče en mesec preizkušati zastonj. Meni so pri Youtube Premium namenili celo dva brezplačna meseca. Na začetku, kot je kar v navadi, s kartice vzamejo en evro, da se prepričajo o njeni pristnosti, čez dan ali dva pa ta znesek vrnejo. V vsakem primeru pa je smiselno naročnino skleniti na androidni napravi ali na PC-ju, kajti uporabniki naprav s sistemom iOS vidijo drugačne, precej višje naročnine, take jim »naveza« Apple-Google nedvomno tudi zaračuna. Razlog ne more biti nič drugega kot Googlova nepripravljenost, da bi 30 odstotkov omenjenih zneskov (prvo leto, potem pa 15 odstotkov v naslednjih letih) šlo Applu, zato je raje za toliko povečal naročnini, da je končni izplen zanj enak.

Odločitev o tem, katero glasbeno naročnino vzeti, je mogoče postala še malenkost težja. In izbire bo še več, če se za prihod v Slovenijo končno, kot se že nekaj časa govori, odloči tudi Spotify, pa morda se najde še kakšen bolj lokalen ponudnik. Verjetno pa bo večina gledala na to, v katerem ekosistemu živi. Googlova storitev denimo zelo velik poudarek daje spoznavanju uporabnika in prikazovanju njemu prilagojenih predlogov, začetna stran je tako vedno drugačna. Trenutna omejitev Youtube Music Premium oz. Youtube Premium pa je v odsotnosti družinske naročnine, ki jo ponujata tako Apple Music kot Deezer, ter seveda tudi Google, a (še) ne v Sloveniji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • No, to pa je novica poletja za mene. Dolgo smo čakali. Vzel sem premium in res je: prijava na namizju, uporaba pa potem povsod, tudi iphone. Pa všeč mi je izgled in delovanje music namiz. strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja