Youtube predvaja HDR, ki pa ga le malokdo lahko gleda
Matjaž Ropret 7. novembra 2016 ob 20:27

Youtube od danes predvaja videe v načinu visokega dinamičnega razpona – HDR. Seveda tiste, ki so ustrezno posneti, in na podprtih napravah.

Videi HDR so bolj kontrastni, razkrivajo natančne, podrobne senčne in osupljive svetle predele motivov, z več jasnine kot kdaj koli prej. Podpora za širši barvni razpon pomeni, da so barve bolj živahne. Na kratko, HDR prinaša najspektakularnejšo kakovost videa, kar smo ga kdaj pretakali.

Tak je učinek načina HDR v igri, ki je prirejena zanj.
Tak je učinek načina HDR v igri, ki je prirejena zanj.

Tako so zapisali v Googlu. Med podprtimi napravami pa so omenili novo generacijo dodatka chromecast (za razliko od starega podpira 4K in HDR) in kmalu letošnje modele Samsungovih televizorjev. V prihodnje pa bodo skupaj s proizvajalci delali na podpori za še druge naprave. In ravno tu je glavni problem. Tudi z ustreznimi vsebinami, o njih več v naslednjem odstavku, je ta čas zelo malo gledalcev, ki si jih bodo lahko ogledali z visoko dinamiko. Sami smo do videov HDR poskusili priti na televizorju znamke Philips, ki tak način podpira, vendar ni prepoznal signala HDR niti z aplikacije youtube, nameščene na televizorju, niti s tiste na konzoli Xbox One S. Na televizorju določeni video niti brez dodatne dinamike celo niso izgledali pravilno, čeprav v Googlu zagotavljajo, da se to ne bi smelo dogajati. Vsekakor bodo morali proizvajalci v navezi s spletnim velikanom prilagoditi in posodobiti aplikacije za podporo tej novi storitvi.

Tudi vsebin je zaenkrat malo. V Googlu so sestavili začetni predvajalni seznam, ki vključuje natanko štiri posnetke. Na spletu se sicer da najti večino predstavitvenih spotov HDR posameznih proizvajalcev televizorjev in kakšen filmski napovednik, kaj dosti drugega pa že ne.

Po naših izkušnjah HDR dejansko pomeni izboljšanje slike, seveda pa je to odvisno od kakovosti televizorja oz. njegovega zaslona. Večjo kot ima zaslon svetilnost, več učinka ima dodaten dinamični razpon. Zadevo še najbolje ponazori primerjava iz igre na omenjeni konzoli. Z nastavitvijo HDR na maksimumu je slika svetlejša, a kljub temu prikazuje veliko detajlov, ki jih samo svetljenje slike povsem uniči (HDR na minimumu), saj je vse skupaj presvetljeno. Rezultat je podoben, kot če bi v programu za obdelovanje fotografij pri datoteki raw nastavitev highlights dali konkretno v minus, nastavitev shadows pa v plus. Ob tem, da bi tudi povečali osvetlitev (exposure). Vsekakor dobrodošla pridobitev, a je zanjo treba investirati tako v opremo kot v vsebine.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja