Youtube odreka predlaganje vsebin gledalcem, ki mu ne dajejo podatkov
Matjaž Ropret 19. avgusta 2023 ob 16:45

Pred nekaj dnevi sem opazil praznino na »domačem zaslonu« storitve Youtube in po preverjanju ugotovil, da sem dejansko zgrešil novičko o Googlovi spremenjeni politiki v zvezi s tem. Uporabnikom omenjene video storitve, ki imajo izklopljeno zgodovino ogledov, namreč ne dajejo več nikakršnih predlogov, kaj naj gledajo.

Si predstavljate, da bi odprli Netflix ali Disney+ in bi vas tam pričakala popolna belina (ali črnina, odvisno od nastavitev prikaza), storitev vam ne bi ponujala nobene serije ali filma, vse bi morali poiskati sami? Točno tak občutek imam zdaj v Youtubu, kjer resda nisem pogosto kliknil na tisto, kar se mi je prikazovalo v »glavnem« toku predlogov, in vmes so bile popolnoma zgrešeni oglasi, a vsaj kakšen video ali kanal iz mojega kroga zanimanj pa sem našel. Kot gre razumeti pojasnila iz Googla, so prej te predloge dajali na osnovi všečkanih videov in tega, na kakšne kanele je posameznik naročen, če ima izklopljeno beleženje, kaj vse si je ogledal. Pri čemer je še bolj nenavadno, da imam tak Youtube na telefonu in računalniku, ne pa na TV-ju, kjer za zdaj vse izgleda po starem.

Sam imam zgodovino ogledov izklopljeno že dolgo, podobno kot tudi v Zemljevidih beleženje iskanih destinacij in dejanskih poti, in zato očitno v mojem uporabniškem profilu ni ničesar »uporabnega«, kar bi lahko služilo kot osnova za predloge. V upravljavcu storitve so zapisali, da tisti z izklopljenim shranjevanjem zgodovine in brez obsežnega seznama ogledanih videov ne bodo več dobivali namigov, kaj naj gledajo, češ da prejšnji niso bili dovolj relevantni. »Zato bo njihov domači razdelek izgledal precej drugače,« so še dodali. Kar je verjetno eden od največjih evfemizmom leta. Prazna stran je res »precej drugačna«, tako po izgledu kot po funkciji. V aplikaciji niti ni stranskega menija, kjer je mogoče izbrati določene kategorije videov. Zanimivo je, da Youtube tistim, ki niso vpisani v storitev s svojim uporabniškim imenom, prikazuje predloge, vpisanim, a z izklopljeno zgodovino, pa jih noče več.

»Te spremembe uvajamo za jasnejše razločevanje, katere funkcionalnosti zahtevajo vklopljeno zgodovino ogledov za predlaganje novih vsebim, in da poenostavimo izkušnjo tistim, ki raje iščejo kot izbirajo med ponujenimi predlogi.« Ob tem niso povedali, ali so morda kaj drugačne obravnave deležni tisti z naročnino na Youtube Premium. Sprašujem se, zakaj ne morejo tam prikazovati videov, ki so uporabniki dobro sprejeti, zanimivih (novih) kanalov, novih posnetkov in še česa, kar ne zahteva moje (ali vaše) zgodovine.

Seveda je mogoče zgodovino ogledov kadar koli vklopiti nazaj, vendar tega ne nameravam storiti, kot tudi izklopiti. Če že telefoni menda prisluškujejo, jim (in vsem, ki se s tovrstnimi podatki okoriščajo) vsaj s tem, da lahko shranjujejo vso mojo spletno aktivnost (tudi vse ostalo, kar se da, imam pri Googlu izklopljeno) in sledijo premikanje naokrog, ne nameravam pomagati. Na Youtubu pa tako ali tako pretežno izbiram med videi iz kanalov, ki jim sledim. Le malce težje bom zdaj našel kakšnega zanimivega, ki ga doslej nisem poznal in imel na seznamu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja