Youtube brez oglasov morda cenejši
Matjaž Ropret 5. avgusta 2021 ob 11:36

Google je pred nekaj leti uvedel storitev Youtube Premium, zdaj pa v nekaterih državah (v Belgiji, Luksemburgu in na severu Evrope) testira cenejšo možnost Youtube Premium Lite. Njen uspeh pa bo odvisen od cene in tega, kaj bo na koncu dejansko vključevala.

Storitev v osnovi obliki odstrani (nadležne) oglase z videov v Youtubu, omogoča predvajanje v ozadju in z izključenim zaslonom – uporabnik gre lahko v drugo aplikacijo ali izklopi zaslon, a še vedno sliši zvok videa, kar je še posebej uporabno za poslušanje glasbe ali podkastov, ki jih nekateri ustvarjalci objavljajo tudi v video formatu –, shranjevanje videov na napravo in vključuje naročnino na storitev pretočne glasbe Youtube Music.

Prav slednje je verjetno za marsikoga, tudi zame, nepotreben element. Lahko so že naročeni na katero od drugih storitev (Apple Music, Deezer, Spotify, Tidal) in ne nameravajo menjati. Med drugim je Youtube Music edina od omenjene peterice, ki v Sloveniji ne ponuja družinske naročnine, poleg tega se nekatere (Deezer, Tidal) na voljo pri operaterjih. Lahko pa se jim naročnina, pri nas 7,19 evrov na mesec, preprosto zdi predraga, če se predvsem želijo znebiti oglasov z Youtuba.

Youtube Premium Lite v državah, kjer je testno na voljo, ohranja res samo ogled brez oglasov. Ostale omenjene koristi so rezervirane za »pravi« Premium. Stane pa sedem evrov na mesec namesto 12 evrov, kolikor tam sicer znese naročnina na Premium. V Sloveniji bi torej naročnine Lite lahko nadejali za kakšne štiri evre. To je morda povsem realen znesek za odstranitev vse bolj pogostih oglasov, ki se je marsikdaj niti ne da preskočiti (po nekaj sekundah gledanja), vseeno pa bi si želel vsaj še predvajanja v ozadju in z izključenim zaslonom. To je lahko zelo uporabna možnost, kadar v resnici nekaj poslušam in slika ni pomembna, in po nepotrebnem trošim baterijo telefona.

Bomo videli, kako se bo Google odločil po omenjenem preizkusnem obdobju, in kdaj bo Youtube Premium Lite na voljo v Sloveniji, če sploh.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.