XR20 je najbolj trpežna pametna Nokia doslej
Matjaž Ropret 27. julija 2021 ob 13:15

Pametni telefoni Nokia letos doživljajo preobrazbo. Pri poimenovanju in namembnosti. Že za linijo X, iz katere smo nedavno preizkušali najvišji model X20, so v podjetju HMD Global poudarjali dolgotrajno naravo teh izdelkov. V smislu, da jih bodo uporabniki zlahka imeli tri leta ali dlje. Zdaj so to še potencirali z modelom XR20, ki je v ekstra robustno ohišje zapakirani X20 (z nekaj manjšimi spremembami).

»Nokia XR20 je najbolj vzdržljiv pametni telefon, kar smo jih doslej izdelali. Namenjen je obstoječim uporabnikom robustnih telefonov, uporabnikom običajnih, ki iščejo nekaj bolj dolgoživega, in poslovnim uporabnikom z zahtevami po vzdržljivosti,« so izpostavili predstavniki družbe HMD Global.

Telefon ima seveda dodatno utrjeno ohišje, ki lahko zdrži padce na trda tla z 1,8 m. Zaščitno steklo zaslona je Gorilla Glass Victus, bolj zaščiteni kot pri običajnih telefonih so objektivi fotoaparata, XR20 se ponaša z odpornostjo na vodo in prah po standardu IP68 in trpežnostjo materialov po vojaškem standardu MIL-STD-810H. V promocijskih materialih se proizvajalec hvali, da sta trpežnost telefona dodobra preizkusila nekdanji nogometni zvezdnik Roberto Carlos in svetovna prvakinja v prostem (nogometnem) slogu Lisa Zimouche (na naslovni fotografiji), in bila presenečena kako močne udarce je zdržal.

Na fotografijah reč izglede precej lično za tako vrsto naprave, na voljo bo v črni (»granitni«) in »ultra« modri barvi. Je seveda večja in predvsem širša (171,64 x 81,5 x 10,64 mm) ter težja (248 g) kot nerobustni modeli.

V samih tehničnih lastnostih je zelo blizu temu, kar smo videli že pri X20, vendar vse ni popolnoma enako. Zelo uporabna pridobitev je (15-vatno) brezžično polnjenje, pa tudi kapaciteta baterija je 6630 mAh malce večja (namesto 4470 mAh). Priključek USB-C omogoča hitrejši prenos podatkov – po standardu USB 3.0 namesto USB 2.0 – in zaslon naj bi bil s 550 kandelami najvišje svetilnosti nekoliko svetlejši.

Precej drugačen je foto-video sklop. Glavno tipalo ima 48 milijonov pik namesto 64 milijonov, ultraširokokotni objektiv pa 13-milijonsko tipalo namesto 5-milijonskega. Nepotrebna makro in globinsko tipalo sta izpadla, spredaj pa za fotografije skrbi objektiv z osemmilijonskim tipalom.

Procesor je ostal Snapdragon 480, ki omogoča tudi povezovanje v omrežja 5G, in je po zmogljivostih bliže čipom iz serije 6xx kot ostalim s štirico v oznaki. Pomnilniški kombinaciji sta 4/64GB in 6/128 GB, ob tem, da je mogoče dodati pomnilniško kartico. Prisoten je tudi izhod za slušalke (3,5 mm).

Zaslon je sicer enako velik – 6,67 palcev –, vrste LCD in ima polno visoko ločljivost. Čitalnik prstnih odtisov je v stranski tipki, telefon pa ima tudi stereo zvočnika za večpredstavnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V HMD Global še posebej poudarjajo ekstra dolgo podporo. Obljubljajo namreč posodobitev na tri naslednje večje različice Androida (torej z 11 na 12, 13 in 14), štiri leta varnostnih popravkov, tri leta garancije in eno leto brezplačne menjave zaslona. Zato pričakujejo, da bo to upravičilo ceno, ki naj bi znašala 539 evrov pri konfiguraciji 6/128 GB.

Fotografije: HMD Global

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.