Xperia L4: Je Sony tokrat storil dovolj, da bi vas prepričal?
Marjan Kodelja 27. junija 2020 ob 06:37

Lanskemu dostopnemu modelu L3 je Sony dodal nekaj zanimivih stvari, obdržal atraktivno ceno, vendar ni izboljšal najbolj kritiziranega. Zaslon je še vedno premalo svetel za normalno rabo na prostem, tipka za vklop in bočno tipalo prstnega odtisa pa ločena.

Na Sonyevo srečo je slovenski trg anemičen, ko gre za ponudbo cenovno dostopnih pametnih telefonov. Motorol ni, Xiomija redko dobite, Samsung je manj aktiven v tem cenovnem segmentu, tako da je edini resni tekmec Huaweiev model Y6p z večjo baterijo in zmogljivejšim procesorjem. Ker pa nima tržnice Play in Googlovih aplikacij se bo tehtnica večine kupcev nagnila na japonsko stran. Kajpada to velja le za tisti del uporabnikov, ki pametnih telefonov nočejo ali ne želijo kupovati na spletu. Žal je tako, čeprav več kupcev posega po modelih nizkega in srednjega cenovnega razreda, kot po premijskih modelih, o katerih veliko več govorimo.

Sony Xperia L4
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST
3.2

Naj kupim?

Sony Xperia L4 je lepo, kakovostno izdelan pametni telefon nižjega cenovnega razreda, ki pa mu pri zahtevnejših nalogah kmalu zmanjka zmogljivosti. Poleg solidne kamere za odlične svetlobne razmere ima tudi zadovoljivo dobro s širokim kotom, z ne ravno najboljšimi fotografijami. Slabša je tudi kapaciteta baterije, ki ga bo poganjala kvečjemu en dan. Ker pa cena ni previsoka, je primeren za manj zahtevne uporabnike, za vse, ki nočete zanj odšteti preveč, pa tudi za otroke, ki od svojega telefona še ne zahtevajo preveč!

Plastično, a kakovostno ohišje, ki se ne sramuje svojega izvora!

Xperia L4 je v dobršnem delu komponent enak lanskemu modelu L3, pri katerem me je še najbolj motila izdelava ohišja. To je letos enovito, ožjega razmerja 21:9 in z več občutka za izdelavo podrobnosti. Je sicer iz plastike, vendar cenim, da Sony tega dejstva ni hotel zakriti s prevleko, ki bi dajala občutek »stekla«. Nobene potrebe ni, saj je telefon tudi brez tega lahko lep in udoben za držanje, pa še prstni odtisi se na zatemnjeni (mat) površini manj poznajo.

Boki telefona so nežno zaobljeni, telefon tudi zaradi tega ne drsi iz rok, zaradi ožjega ohišja pa je ergonomija dobra tudi pri enoročni uporabi. Na levem boku je odprtina za kombinirano režo z ležiščema za pomnilniško in kartico SIM, medtem ko je na desnem samostojna tipalo prstnega odtisa med tipkama za vklop in jakost zvoka. Tega preprosto ne razumem, ločena tipka in tipalo po moje moti udobno rabo naprave. Bolje verjetno pa tudi ne veliko dražje bi bilo, če bi bila združena, tako kot pri večini pametnih telefonov z bočno vgrajenim tipalom prstnega odtisa. Enako neumnost je Sony naredil že lani, zato me še bolj preseneča, da je ostala tudi v letošnjem modelu.

So pa podrobnosti na ohišju, mednje sodijo odprtine za priključke in z mrežico zakrite za zvočnike, pozorneje izdelane. Lepša pa je tudi sprednja stran telefona, saj so robovi okoli zaslona veliko ožji, le spodnji (brada) je malenkost debelejši. A še vedno ožji kot lani. Sprednja kamera je zato skrita v zaslonski odprtini oblike kapljice vode.

Enake zmogljivosti, kot lani!

Razen večjega 64 GB pomnilnika in zaslona v razmerju 21:9, drugih razlik v zmogljivosti v primerjavi z lanskim modelom ni. Splošne zmogljivosti so kvečjemu zadovoljive, večino preprostih do srednje zahtevnih nalog bo telefon prežvečil, zahtevne, mednje sodijo predvsem igre, pa mu bodo povzročale kar nekaj preglavic. Če odmislimo razmerje, pa tudi letošnji 15,7-centimetrski (6.2-palčni) zaslon razločljivosti HD (podaljšana 720p) ni pretirano boljši. Barve so sicer lepe in žive, kaj dosti možnosti prilagajanja slike zaslona nimate, vidni koti komaj povprečni, največja »težava« pa je svetilnost. Veliko premajhna za udobno uporabo zunaj pod neposredno sončno svetlobo.

Do neke mere pa je vprašljivo tudi zaslonsko razmerje. Medtem ko je zaradi njega telefon ožji, lepši pa je tudi prikaz video vsebin in iger, ki so prilagojene temu razmerju, je prikaz večine, ki niso, manj učinkovit. V tem primeru so črni robovi po vseh štirih stranicah okoli videa. Izraba zaslona je slabša, to pa verjetno vsaj eden od razlogov, zakaj drugi izdelovalci tozadevno ne sledijo Sonyju.

Žal moram dodati, da tudi baterija s 3580 mAh ni pretirano »velika« in bo telefon kljub sistemu Android 9 z enim lepšim in učinkovitim uporabniškim vmesnikom, že pri srednje zahtevni rabi komaj zdržal en dan. Je pa zaradi novejšega sistema, lanski model L3 je imel namreč Android 8, delovanje, vsaj tako se mi zdi, bolj gladko in z manj zatikanja med zaganjanjem aplikacij oziroma preklapljanju med njimi.

Samo za dobre svetlobne razmere

V sklopu zadnjih kamere najdete 13-milijonsko glavno, 5-milijonsko s širokim objektivom in 2-milijonsko za globinske podatke, ki jih telefon nato uporabi za učinek zamegljenega ozadja. Glavna kamera snema video polne razločljivosti HD (1080p, 30 fps), ni pa optično stabilizirano. Na volje je programska stabilizacija slike, ki pa ne deluje najbolje. Prednja kamera ima 8-milijonsko tipalo in dokaj širok vidni kot, vendar tako kot zadnje trpi za enako težavo. Fotografije in video posnetki so vsaj solidni, a le v odličnih svetlobnih razmerah. Ko se poslabšajo, kakovost drastično pada!

Fotografije glavne kamere so v dobrih svetlobnih razmerah dobre, barve dokaj naravne, na njih pa je tudi dosti dinamike in podrobnosti. Dober je tudi dinamični razpon (HDR), kajti podrobnosti vidne tako v svetlih, kot temnih delih. V slabših svetlobnih razmerah pa se hitro pojavita šum in nejasnosti, v mraku pa je popolnoma neuporabna.

Dokaj solidne so tudi bližinske fotografije, saj ni opaziti pretiranega ostrenja robov predmetov, pozabite pa na povečavo, saj je ta le digitalna. Ostrina je konsistentna preko cele površine fotografije, torej tudi na robovih. Kot sem dejal, je na voljo le digitalna povečava, torej izsek iz fotografije glavne kamere, ki pa kot je razvidno iz fotografije kozolca močno vpliva na kakovost.

Tema je za glavno kamero misija nemogoče, lahko pa vam uspe atraktivna fotografija kmalu po sončnem zahodu, ko je še dovolj svetlo!

Kamera s široko kotnim objektivom sicer poveča fotografsko vsestransko, vendar je 5-milijonsko tipalo premalo, da bi bilo na fotografijah dovolj podrobnosti. Njena kakovost je zato kvečjemu zadovoljiva, fotografije pa uporabne za prikaz na manjših zaslonih. Tudi barve niso najlepše, na robovih pa je opazna tudi izguba ostrine.

Tako kot zadnje tudi sprednja kamera dobro deluje v dobrih svetlobnih razmerah, na voljo pa so tudi vsi lepotni učinki, da ste na selfiju videti lepši kot v resnici. Razen izjem, kajpada.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Hvalimo

 • dokaj soliden zvok
 • kakovostno in lepo ohišje
 • ugodna cena

Grajamo

 • nobenih izboljšav procesorja
 • tipalo prstnih odtisov je ločeno od tipke za vklop
 • fotografske zmogljivosti v slabih svetlobnih razmerah
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
 • Škoda da kljub vrhunskim tipalo Japonci ne zmorejo napraviti enakovredne ,ali boljše fotoaparate na svojih Xperijah kot tekmeci.Zanimivo pa je,da je bil lani v komentarjih o Xperiji 5 na vaši strani eden lastnik Xperije stoodstotno prepričan ,da imajo Xperije najboljši fotoaparat.Imam znanca ki ima Xperijo XA1 Ultra in enako misli.Ampak ko primerjam moje fotografije z iPhonom ali Huavejem z njegovimi,vidim da sta moja telefona neprimerno boljša v fotografiji.Torej 23MP ali 27MP kot slika MI CC9 Pro niso pogoj za dovolj ostre in povdarjene fotografije ?Boste o slednjem tudi napravili test? Lp.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja