Xperia 5 je novi Sonyjev kompakt (#VIDEO)
Matjaž Ropret 5. septembra 2019 ob 14:45

Ob vseh Sonyjevih zablodah s telefoni so kupci imeli radi vsaj njegove »kompaktne« modele. Bili so namreč skoraj enako dobri kot veliki, a precej bolj priročni. Kazalo je že, da se jim je japonski proizvajale odpovedal, a zdaj smo na sejmu IFA 2019 ugledali mobilnik Xperia 5.

Petica je v bistvu nekoliko skrčena Xperia 1. Še vedno ima podaljšan zaslon z razmerjem 21:9 in pravzaprav ni veliko manjša, za slab cm krajša in nekaj mm ožja, s čimer je približno enako dolga kot denimo Huawei Mate 20 Pro. Je pa ločljivost zaslona OLED (HDR) tokrat raztegnjeni Full HD namesto 4K pri večjem modelu. Ostalo je bolj ali manj enako, seveda z izjemo baterije, ki s 3140 mAh premore za približno 200 mAh manj zaloge. Verjetno razlika v praksi ne bo drastična. Telefon poganja procesor Snapdragon 855, pomnilnika je 6 GB, shrambe 128 GB in na voljo je razširitvena reža za kartico microSD.

Čeprav je telefon dolg, ne daje vtisa, da bi bil neroden za rokovanje. Tipka za vklop je nizko, nad njo je polje za prepoznavno prstnih odtisov. Na zaslon pa gresta dokaj lepo dve aplikaciji ena nad drugo. Ohišje je kovinsko in stekleno, precej privlači prstne odtise, ne daje občutka največje trdnosti, a je simpatično.

Sony veliko da na fotografijo in video, zato je lepo videti, da so obdržali trojni fotoaparat s samodejnim ostrenjem na oči (Eye AF). Že res, da je pri teh majhnih tipalih bolj ali manj vse ostro, a z nečim se je treba pohvaliti. Fotoaparat ponuja 12 milijonov točk pri vseh objektivih, osnovna goriščnica je 26 mm, »zum« ima dvakratno približavo (52 mm), ultraširoki kot pa 16 mm. Še vedno je prisotna fizična tipka za fotografiranje in vstop v aplikacijo. Na voljo je tudi »profesionalni« način za snemanje videa, ni pa posebnega nočnega načina za fotografiranje.

Telefon bo naprodaj prihodnji mesec, žal pa še ne vemo cene, ki pa verjetno v skladu s tradicijo tega proizvajalca ne bo najbolj ugodna.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja