Xperia 10 II: Maratonec, ki še vedno teče zadnji krog! (#video)
Marjan Kodelja 24. avgusta 2020 ob 06:05

Soliden predstavnik srednjega cenovnega razreda z nekaj dobrimi rešitvami, katerega težava je predvsem v Sonyju samem, saj s solidnimi in izstopajočimi izdelki ne zna prepričati kupcev!

Žal mi je Sonya, ki se leta trudi, da bi si povrnil pomemben tržni delež na trgu pametnih telefonov, vendar mu to ne uspeva najbolje. Kljub temu da njegove naprave kot ene redkih izstopajo iz povprečnosti na videz vse bolj podobnih. Ne poskuša se zaletavati kot tele v nova vrata, namesto tega nudi preizkušene tehnologije, vendar kot se zdi, po previsokih cenah. Saj bi še šlo, kot je šlo nekdaj, če ne bi bilo »Kitajcev«, ki za enak denar kupcem dajejo več!

Sony Xperia 10 II
 • OBLIKA IN IZDELAVA:
 • ZASLON:
 • FOTOAPARAT:
 • PROGRAMSKA OPREMA:
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST:
3.5

Naj kupim?

Xperia 10ii je eden bolj prijetnih telefonov, ki sem ga imel možnost držati v roki in preizkusiti. Je svojeglav in drugačen od tekmecev, zato izstopa. Ni ne predrag, pa tudi ne poceni, lahko rečem, da ima dobro uravnotežene zmogljivosti in vgrajene komponente. Tozadevno bo zadostil potrebi večini, ki niso pretirano zahtevni glede poganjanja iger in jim kakovost fotografij v slabših svetlobnih razmerah ni na prvem mestu. Res pa je tudi, da za ne veliko večji znesek dobite zmogljivostno boljšo napravo, na primer Oneplus Nord, Huawei Nova 5T, Apple SE 2 ali morda katerega od zmogljivejših modelov Samsungove družine A.

Nič ni narobe s plastiko, če ni cenena

Kdor viha nos nad uporabo plastike kar počez, potem mirno lahko rečem, da se na stvari prav veliko ne zastopi. S plastiko ni čisto nič narobe, v ekološkem smislu je težava katero, kako in zakaj jo uporabljamo, v telefonskem pa, da se je nekateri sramujejo in skušajo zakriti v nekaj drugega. Sony na srečo ne sodi mednje, čeprav je tudi res, da ima Xperia 10 II plastičen le okvir ohišja, medtem ko je hrbtišče stekleno (Gorilla Glass 6). Nastala »sendvič« konstrukcija pa daje na videz in na otip prijeten občutek, čemur pripomorejo nežno zaobljene stranice in okus za oblikovanje podrobnosti. Edino, kar zna motiti, je votel zvok trkanja po hrbtišču, čeprav ni naznak, da bi bilo zato manj vzdržljivo. Morda ravno nasprotno, saj je odporno proti vodi (IP68), kar je velika redkost v tem razredu.

Podolgovato telo blagodejno vpliva tudi na ergonomijo enoročne rabe. Telefon ne drsti iz rok, na steklenem hrbtišču se prstni odtisi radi prijemljejo, a tega se ne moremo znebiti, dobro pa se v praksi izkaže tudi odločitev za vgradnjo tipala prstnega odtisa v tipko za vklop. Ni samo hitro in natančno, je tudi ves čas vključeno, zato tipke ni treba pritisniti za odklepanje telefona, če tega ne želite. Nad njo je za današnje razmere velika in široka kombinirana tipka za jakost zvoka, končno se je nekdo upal vgraditi večjo in debelejšo od povprečja, prijetna za rabo pa je tudi njena odzivnost. Čeprav se bo nekaterim zdela kar malce preveč »mehka«. Neobičajen je tudi z gumijastim pokrovom zaščiteno kombinirano ležišče za kartici SIM in pomnilniško kartico, saj za odpiranje ni potrebno dolga ostra in toga »igla«, pač le malce daljši noht!

Priznati jim moram vztrajnost

Sony je po mojem vedenju edini zagovornik zaslonskega razmerja 21:9. Prilagojeno je filmskemu formatu, zato je njegova odločitev razumljiva. Prava vsebina in prave igre so videti odlično, saj je površina zaslona izkoriščena v celoti. V manjši prednosti pa je tudi v prikazu neskončnih vsebin, na primer zaporedje Facebookovih objav, ker je v pokončnem položaju več prostora za sočasni prikaz elementov. Povsod drugje pa se kaže pomenljivost, črni robovi in posledično celo manjša izkoriščenost zaslona, kjer je tudi razlog, da se drugi za kinematografsko zaslonsko razmerje ne odločajo.

Xperia 10 II ima sicer 15,24-centimetrski (6-palčni) zaslon OLED »podaljšane« polne razločljivosti HD, ki bolj kot ne postaja standard v srednjem razredu. Ne blesti pa najbolje v dveh lastnostih. Natančnost barv je podpovprečna, kar sicer lahko izboljšate, če se posvetite uporabi funkcije za nastavitev beline, nizka pa je tudi svetilnost. Dovolj močna za uporabo v prostorih, ji zmanjka sape med uporabo na prostem. Na kar vpliva tudi, da je odsevnost s površine zaslona velika. Kadar bodo sončni žarki svetili neposredno na zaslon, boste prisiljeni napenjati oči, da boste razločili fotografski prizor, saj med fotografiranjem razumljivo telefona ne moremo obračati, da bi bila berljivost zaslon čim boljša.

Kotel z morda premalo pare?

Na zmogljivost naprave ne vpliva samo procesor, vendar ima, vsaj kot gre za sistem Android, odločilno vlogo. Snapdragon 665 pa najdemo tudi v napravah nižjega cenovnega razreda, zato odločitev vsaj na prvi pogled ni najbolj smiselna. Kljub temu pa je delovanje naprave gladko in brez zatikanja, do neke mere (beri nižjih nastavitev) pa delujejo tudi bolj zahtevne mobilne igre. Vsaj dokler vas ne začnejo motiti predolgi časi nalaganja aplikacij ali nivojev v igrah.

Skoraj za vse komponente, razen za pomnilnik, saj je 128 GB nadpovprečno za razred, o kamerah pa malce kasneje, lahko rečemo, da bi lahko bile boljše, čeprav … S kapaciteto 3600 mAh baterija ne obeta veliko, pa vendarle telefon brez večjih težav zdrži do večera srednje zahtevne uporabe, na voljo pa je tudi polnjenje z močjo 18 W. Zvočnik je en, čeprav bi lahko preprosto bila dva, kajti glede na debelejša robova nad in pod zaslonom, je prostora zanju dovolj. Kakovost in jakost sta povprečna, je pa na voljo priključek za slušalke (3.5mm). Ne zdi se mi, da bi bil odveč.

Da naprava deluje tekoče in da je energijsko dokaj učinkovita, ima nekaj zaslug tudi operacijski sistem Android 10 oziroma, njegov skoraj tako »čist« in lahek Sonyev uporabniški vmesnik. Preprosto moraš imet rad in ceniti, da na telefonu ni nepotrebnih aplikacij. Fotografska aplikacija pa me je malo zmotila oziroma se je bo treba navaditi, saj je čisto »Sonyeva«.

12 in dvakrat po 8?

Dve zadevi sta mi všeč pri zadnjem fotografskem sklopu. Vse tri kamere imajo tipalo podobne kakovosti, sodijo pa med sveto trojico fotografske vsestranskosti: glavna (12-milijonsko tipalo), širokokotna (8-milijonska) in kamera z dvakratno povečavo (prav tako 8-milijonska). Ni kamere za zajem globine, telefon podatke za učinek zamegljenega ozadja dobi s kombinacijo podatkov vsaj dveh, zato dokaj učinkovito deluje, prav tako pa nihče ni na silo vgradil bližinske. Makro ostaja kot funkcija glavne kamere, kar je za večino več kot dovolj. Sony je bil tudi eden prvih, ki je ponudil funkcijo prepoznave prizorov, ki pa se takrat še ni označevala za umetno inteligenco, zato vam je na voljo tudi njena pomoč. Xperia 10 II podpira snemanje videa razločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo, njena sprednja kamera pa ima prav tako 8-milijonsko tipalo, v kakovosti pa je povprečju razreda.

Najboljše fotografije nudi glavna kamera, ki se za moj okus solidno obnese v dobrih svetlobnih razmerah. Barve na fotografijah so naravne in dovolj lepe na oko, pretiravanja v nasičenosti ali ostrenju robov ni opaziti, glede na ločljivost tipala pa je na fotografijah opaziti tudi za večino dovolj podrobnosti. Zadovoljiva je tudi konstantnost kamer.

Dobre so tudi fotografije glavne kamere z uporabo funkcije makro in kljub temu da ni kamere za globinsko zaznavo, telefonu učinek zamegljenega ozadja ni tuj.

Čisto nekaj drugega pa so fotografije v slabši svetlobi. Nočni način ne ponudi dosti boljše fotografije, morda je le za odtenek svetlejše, vendar je na njej enako veliko šuma in nejasnosti.

Medtem ko glavna in kamera z optično povečavo ustvarjata podobne fotografije, se dogodi, da so toni na fotografijah širokokotne vidno drugačni, običajno pa so tudi malo temnejše, kar je glede na različno svetlobno moč leč razumljivo. Opaziti pa je tudi manjšo izkrivljenost na robovih fotografije, kot posledice širšega kota.

Tretja kamera nadgrajuje vsestranskost prvih dveh, ko omogoči 2-kratno optično povečavo, ki verjeli ali ne, pride večkrat prav. Kakovost fotografij v dobrih svetlobnih pogojih ni slaba, ločljivosti pa je tudi dovolj, da je na fotografijah dovolj podrobnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Solidna kakovost izdelave sicer estetsko lepega telefona
 • Uravnotežen zaslon OLED brez zarez in zakrivljenih robov
 • Dobro tipalo prstnih odtisov na pravem mestu
GRAJAMO:
 • Slabši rezultati kamer v slabših svetlobnih razmerah
 • Procesor komajda zadošča
 • Zaslonsko razmerje 21:9 je odlično za določene in neprimerno za druge vsebine
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.