Xiaomi z zapestnicami in urami kot Huawei
Matjaž Ropret 8. julija 2022 ob 11:43

Če »osnovni« izdelek ne nudi dovolj funkcionalnosti in sloga, ga povečaj, dodaj različne možnosti, nastavi višjo ceno in, predvsem, v ime vtakni oznako Pro!

Xiaomi s svojo priljubljeno pametno zapestnico že dolgo vztraja pri enaki formuli. Smart Band 7, kot se imenuje najnovejša v seriji teh nosljivih naprav, je z izjemo večjega (širšega) zaslona marginalno drugačna kot predhodna Mi Band 6. Toda nekateri konkurenti širijo svojo pahljačo tovrstnih pripomočkov in tudi mnogi kupci zdaj raje posegajo po nečem nekoliko bolj zmogljivem, predvsem z vgrajenim satelitskim določanjem položaja, kar se seveda danes da kupiti za manj denarja kot pred nekaj leti. Najboljšo vzporednico lahko potegnemo s Huaweijem. Band 6 tega proizvajalca se je lani dobro kosal z Mi Band 6, po našem mnenju je ponujal več, med drugim večji in lepši zaslon. Toda Huawei je ponujal še Huawei Watch Fit, ki je bila v malo večjo (širšo) zapestnico zakamuflirana prava športna (in pametna) ura. Z Watch Fit 2 so to formulo še dodelali in jo spremenili že v skoraj polnopravno uro. Tako tudi Xiaomi ni več mogel zgolj gledati tega od zunaj in prepuščati kupce konkurenci, zato je zdaj – sicer šele na Kitajskem – predstavil še Smart Band 7 Pro.

Kot ste najbrž že lahko sklepali iz zgornjega opisovanja, je zapestnica Pro neposredna tekmica Watch Fit (2). Z 1,64-palčnim zaslonom OLED z ločljivostjo 280 × 456 bo lahko prikazovala več informacij (ali pa večje) kot zapestnica brez oznake Pro, predvsem pa bo – zaradi večje baterije – ta zaslon lahko vedno prikazoval čas (način »vedno vključen«). Povsem enaka ključna razlika med običajno in »povečano« zapestnico je tudi pri Huaweiju.

Druga pomembna pridobitev je kajpak GPS, ki v bistvu ni zgolj to, temveč sprejemniki podpirajo še satelitske sisteme Beidou, Galileo, Glonass in QZSS. Zaradi tega bo naprava lahko samostojno, brez povezanega telefona v bližini, merila vadbo oz. rekreacijo z veliko več in bolj natančnimi podatki kot zapestnica brez satelitskega lociranja. Prav tako ima Smart Band 7 Pro, vsaj na Kitajskem, vgrajeno tudi tehnologijo NFC, kar bi vsaj v teoriji lahko omogočalo možnost brezstičnega plačevanja.

Izostale ne bodo niti zdravstvene funkcije, kot je konstantno merjenje srčnega utripa, spremljanje spanja, samodejno preverjanje ravni kisika v krvi in še kaj.

Za baterijo obljubljajo do 12 dni avtonomije z enim polnjenjem, pri vedno vključenem zaslonu se bo trajanje po izkušnjah z drugih ur približno prepolovilo, ob spremljanju vadbe pa bo seveda treba napravo polniti še malo bolj pogosto, na štiri do pet dni, kajti Galileo in GPS terjata svoje.

Na Kitajskem bo Xiaomi Smart Band 7 Pro naprodaj za manj kot 60 evrov, kar se sliši zelo ugodno glede na vse, kar bo ta naprava omogočala. Toda za evropski trg je za zdaj še niso predstavili, nadejamo se, da jo bodo, cena pa bo tukaj skoraj zagotovo bližje stotim evrov ali nad to mejo.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja