Xiaomi z novo zapestnico, pisarniško tablico in zmogljivim skirojem
Matjaž Ropret 21. junija 2022 ob 15:59

Linija Xiaomijevih pametnih zapestnic Mi Band je bila skozi leta izjemno priljubljena, še posebej med drugo in četrto generacijo. Zdaj smo pri sedmi, ki ima drugačno ime, sicer pa ne prav veliko novega. Medtem so električni skiroji te znamke prišli do številke štiri in doslej najmočnejše izvedbe.

Xiaomi Smart Band 7, kot se po novem imenuje zapestnica – predhodnica je bila seveda Mi Band 6 – še naprej vztraja pri enaki formuli, ki pa so jo v podjetju evidentno, kot sem zapisal že lani, pripeljali do konca evolucije. Odpravili so sicer lansko glavno »napako«, nekoliko ozek zaslon, letos gre precej bolj proti robovom, zaradi česar v diagonalo meri 1,62 palca (prej 1,56 palca) in ponuja za kar četrtino več vidne površine. To pa je tudi edina res opazna novost, poleg nekoliko lepše oblikovanega paščka , ki tokrat ob modulu z elektroniko nima opazne stopnice. Pozdravljam, da je zapenjanje še vedno z vtikanjem igle v luknjice, ne s klasično zaponko, ki moti med tipkanjem.

Zapestnica sicer podpira več kot 110 športov, kjer pa je verjetno veliko prekrivanja, navsezadnje še vedno ni vgrajenega sprejemnika za satelitsko določanje položaja. Prav tako v evropsko različico niso vgradili tehnologije NFC. Novost je izračunavanje telesnih zmogljivosti med vadbo (VO2 max), medtem ko smo bili merjenja vsebnosti kisika v krvi (SpO2) deležni že lani. Kljub dokaj majhni nadgradnji bo Smart Band 7 dražja od predhodnice, vsaj v izhodišču, saj bo priporočena cena 60 evrov, medtem ko je šestica štartala pri 50 evrih.

Tablica Xiaomi Book S 12.4 je naprava z operacijskim sistemom Windows 11 za Arm, z opcijsko tipkovnico in podstavkom pa se jo da spremeniti v priložnostni prenosnik, podobno kot Asusovo Vivobook 13 Slate. Poganja jo procesor Snapdragon 8cx druge generacije, zaslon z diagonalo 12,4 palca pa ponuja ločljivost 2560 x 1600, 500 kandel na m2 najvišje svetilnosti in široko barvni razpon. Kamera je tako spredaj (5 MP) kot zadaj (13 MP), zvočnika sta dva, pomnilniška kombinacija zajema 8 GB delovnega in 256 GB podatkovnega prostora. Za povezljivost so na voljo en sam priključek USB-C, bluetoot 5.2 in Wi-Fi 6. Reč naj bi stala 699 evrov, s tipkovnico in ovitkom pa sto evrov več.

Potem je tu še skiro Xiaomi Electric Scooter 4 Pro. Ta je na pogled sličen kot vsi dozdajšnji te znamke, ima deset palčna napihljiva kolesa, predvsem pa ga poganja 350-vatni motor, ki lahko za kratek čas razvije tudi 700 W moči. Baterija ima kapaciteto 474 Wh oz. 12.400 mAh. S tem lahko doseže najvišjo hitrost 25 km/h, gre v 20-odstotni klanec in prevaža maso do 120 kg. Sam skiro je težak 16,5 kg in ima menda izboljšane zadnje zavore. Za razliko od nekaterih zadnjih Xiaomijev skirojev, ki jih izdeluje podjetje Navee, je za tega zadolžen Segway-Ninebot. Napovedana cena je 650 evrov.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja