Xiaomi z Mi Band 5 popravlja nekatere najbolj očitne minuse svojih zapestnic
Matjaž Ropret 10. junija 2020 ob 17:32

Xiaomi se je z zapestnicami Mi Band povzpel med najbolj uspešne proizvajalce nosljivih naprav. Uspel je namreč ponuditi dovolj funkcionalnosti in sloga za malo denarja. So cenejše zapestnice, ki pa so povečini bistveno slabše kakovosti, manj natančne pri spremljanju gibanja in spanja, ponujajo krajše trajanje baterije, povprečne aplikacije in še bi lahko naštevali. So na drugi strani tudi boljše, lepše in udobnejše zapestnice, ki pa stanejo precej več, tudi nekajkrat toliko kot Xiaomijeva, ko se ta enkrat ustali na določeni ceni (začetna je vedno nekoliko višja). V kratkem prihaja Mi Band 5 z nekaj dobrodošlimi izboljšavami.

Glavne prednosti zapestnic Mi Band so torej cena, soliden nabor zmožnosti (počno večino tistega, kar uporabniki od njih pričakujejo) in dolgo, tudi tritedensko trajanje baterije. Vseeno pa imajo tudi nekaj kar očitnih pomanjkljivosti, med njimi so natančnost, omejenost pri spremljanju vadbe, nekoliko utilitarističen izgled, ne ravno velik in svetel zaslon ter zoprn način polnjenja. Nekaj od teh zamer bi petica utegnila odpraviti.

Xiaomi bo menda Mi Band 5 predstavil jutri, toda trgovina Gearbest je že razkrila sedmerico glavnih izboljšav, saj je že ponudila možnost prednaročila tega izdelka. »Globalna« različica je na voljo za slabih 40 evrov, vključno z načinom pošiljanja, pri katerem trgovec uvozi pošiljko (Priority line), da kupec nima dodatnih stroškov z davki in carinami. Ta cena je celo nekaj nižja od začetne za Mi Band 4, ki se je sicer kmalu po prvih tednih prodaje ustalil nekje med 25 in 30 evri, včasih pa se ga je dalo dobiti celo za vsega 20 evrov.

Peta generacija Xiaomijeve zapestnice bo imela večji zaslon, praktično do tipke pod njim. Verjetno bo tudi bolj barvit in svetlejši, kar bi bilo odlično za ogledovanje informacij in obvestil na soncu. Po novem bo polnilni kabel za zapestnico magneten in tako ne bo več treba vedno znova izvleči glavne enote iz paščka, ki bo očitno tudi oblikovan nekoliko drugače na tem delu. Sicer pa bo osnovni izgled zapestnice zelo podoben, prav tako najbrž velikost.

Naslednji novosti sta novo tipalo za spremljanje gibanja in spanja, verjetno v želji po večji natančnosti, in pa 11 dodatnih športnih načinov med spremljanjem vadbe. Naprava sicer še vedno ne bo imela vgrajenega satelitskega sprejemnika, zato bo treba za res natančne podatke zraven še naprej imeti telefon. Nov bo tudi način za beleženje »ženskega zdravja«. Zadnji dve novosti pa bosta daljinsko upravljanje fotoaparata na telefonu – napravi sta tako ali tako povezani, in pa možnost plačevanja z zapestnico zaradi vgrajene tehnologije NFC. Domnevamo pa, da bo to prejkoslej na voljo le na Kitajskem, kajti promocijski materiali omenjajo sistem Unionpay Quickpass. Tudi če bi Xiaomi podprl denimo Google Pay, to v Sloveniji (na uraden način) ne bi delovalo, dokler ta plačilna storitev ne najde poti do naše države. Za sisteme kot je NLB Pay in podobne pa bi morali zapestnico podpreti njihovi ponudniki, ki pa večinoma tega načina plačevanja še niso omogočili niti na pametnih urah.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mi Band 5 bomo seveda preizkusili takoj, ko nam pride pod roke, in takrat o njej napišemo še več. Na prvi pogled pa deluje skoraj večja nadgradnja kot je bila iz trojke na štirico.

Fotografije: Gearbest

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja