Xiaomi z Mi 11 Pro in Mi 11 Ultra cilja na fotografski tron
Matjaž Ropret 30. marca 2021 ob 11:35

Xiaomijeva ploha ne pojenja. Ne samo količinsko, saj je kitajsko podjetje znova predstavilo plejado novih telefonov, ki se bodo pridružili že tako številnim novincem v serijah Mi, Redmi in Poco, tudi tehnološko so se pri tem proizvajalcu odločili prevzeti primat. Verjetno so zaznali nekaj obotavljivosti pri Samsungu in Oppu ter praznino in priložnost, ki nastaja zaradi Huaweijevih dobro znanih težav. Tako gredo z Mi 11 Pro in še posebej z Mi 11 Ultra v neposreden napad na korejsko(-ameriško) trdnjavo, Mi 11 Lite pa je še en predstavnik (v dveh izvedbah) za nagovarjanje nižjega srednjega razreda, kjer so prodajne količine največje.

Že v začetku leta predstavljeni Mi 11 je bi zgolj začetek veliko širše družine in verjetno niti ne bo osrednji model. V Sloveniji verjetno ne bo naprodaj, za novince pa konkretnih informacij še ni. Vsaj enega od modelov Lite pričakujemo, Pro se zdi pretežno kitajski model, za Ultro, ki lani prav tako ni zapustila kitajskih meja, pa letos obstaja nekaj možnosti, da jo ugledamo vsaj v Evropi, če že ne pri nas.

Mi 11 Pro

Ta model, čeprav ga za globalne trge sploh ne omenjajo, je smiselno opisati, ker je nekakšna vmesna stopnja med »običajno« enajstico in Ultro. Slednja je v marsičem podobna, prinaša pa še dodatne nadgradnje pri fotoaparatu in zaslonu. Pri Mi 11 je bilo zelo očitno, da so v Xiaomiju pustili nekaj lastnosti za še naprednejši model ali celo dva. Ponuja sicer skoraj vse z vidika zmogljivosti (Snapdragon 888, obilica pomnilnika), zaslona (6,8-palčni OLED 1440p z 10-bitnimi barvami in 120-herčnim osveževanjem), povezljivosti, baterije in polnjenja, tudi materialov ohišja, toda predvsem pri foto-video sklopu so pustili še dovolj prostora za nadgradnjo, pa še kje drugje.

Pri modelu Pro smo pričakovali predvsem optični »zum« (teleobjektiv), pa so zamenjali tudi glavni objektiv in tipalo pod njim. Slednje je povsem novo, imenovano GN2, ki so ga razvili skupaj s Samsungom. Njegova ključna lastnost in vrlina je velikost, saj je površina zelo blizu 1-palčnemu tipalu, ki ga najdemo v marsikaterem zmogljivem kompaktnem fotoaparatu. Natančna velikost je 1/1,12 palca in s tem je menda 5-krat večji od tipala v iPhonu 12. Ima 50 milijonov pik, velikih po 1,4 µm, ki jih privzeto združuje po štiri v eno za 12-milijonske fotografije. Premore napredno samodejno ostrenje in naj bi ponujal superiorno kakovost posnetkov.

Teleobjektiv ima sicer petkratno optično povečavo, ki jo ustvari periskopski sistem leč, vendar »le« osem milijonov pik na tipalu, medtem ko se ultraširoki objektiv ponaša s 13-milijonskim tipalom.

Še dve pridobitvi sta ekstra hitro brezžično polnjenje, s kar 67W, in zatesnjenost ohišja po standardu IP68. Prvo sicer ni tako hudo impresivno, glede na to, da je običajni Mi 11 zmore 50W z induktivno metodo (seveda s pravim polnilnim podstavkom), drugo pa v telefonu za tisoč evrov nekako pričakujemo. Za razliko od Mi 11 zaslon podpira prikaz Dolby Vision, baterija pa je za odtenek večja, saj ima kapaciteto 5000 mAh namesto 4600 mAh.

Mi 11 Ultra

Kot je zdaj moderno, je različica na vrhu poimenovana Ultra. Tu Xiaomi nikakor ni varčeval in je v telefon vgradil čisto vse, kar mu je prišlo pod roke, vključno z majhnim, 1,1-palčnim zaslonom OLED v ogromni foto-video izboklini na hrbtišču. Sprednji zaslon je sicer prav 6,8-palčni in s podobnimi lastnostmi kot pri Mi 11 Pro, vendar še nekoliko svetlejši. Maksimalnih 1700 kandel je tudi več od tega, kar zmore Samsungov S21 Ultra, pa že njegov zaslon je fenomenalen. Prikazovalnik zadaj naj bi pomagal pri zajemanju selfijev z glavnim fotoaparatom (pa najbrž tudi pri morebitnem vloganju), prikazoval obvestila, uro in morda še kaj.

Glavni objektiv in tipalo si Ultra deli s Pro-jem, torej je tudi tu GN2, ki naj bi se brez težav primerjal z žepnimi fotoaparati, kot je Sony RX100 VII. Družbo mi delata ultraširoki in teleobjektiv s tipaloma Sony IMX586. To je enako, kot smo ga predlani in lani srečevali pri glavnem objektivu v marsikaterem telefonu, kar pomeni bistven napredek v primerjavi z običajnimi tipali za te objektive. To pa se odraža tudi na velikosti celotnega foto-video modula, saj je ta ploščica res velika in konkretno odebeli telefon. Optični zum je tudi tu petkratni (120 mm), skupaj z digitalno povečavo pa Xiaomi obljublja kar 120-kratno približanje motiva. Pomembno je seveda, da v tem pogledu presega zmožnosti glavnega konkurenta, ne glede na kakovost samih fotografij. Z vsebi tremi objektivi bo mogoče snemati v razločljivosti 8K.

Enako kot Pro tudi Ultra ponuja vodotesnost po standardu IP68, vse je identično tudi pri bateriji in polnjenju. Ima pa ta model boljša stereo zvočnika, ki se ponašata z napisom Harman Kardon.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Vsake primerjave s konkurenco so odveč, saj je to ultra telefon v androidnem svetu,« je na predstavitvi dejal prvi mož Xiaomija Lei Jun. Mi 11 Ultra naj bi sicer v Evropi stal 1200 evrov (z 12 Gb delovnega pomnilnika in 256 GB prostora za podatke), kar je (vsaj za zdaj) sto evrov manj od Galaxyja S21 Ultra.

Mi 11 Lite

Povsem na drugem koncu cenovnega spektra je izvedba Lite, ki jo pravzaprav z ostalimi druži samo ime. Tako taktiko s poimenovanjem Lite smo videli že kje drugje. Na voljo bo kot model 5G in tudi brez podpore za omrežja pete generacije. V osnovi bo sicer to telefon s 6,55-palčnim zaslonom OLED polne visoke razločljivosti in osveževanjem 90 Hz. Prepoznava prstnih odtisov bo v stranski tipki namesto v zaslonu, baterija bo ponujala kapaciteto 4250 mAh, kar je dokaj malo v primerjavi z večino novejših telefonov tega proizvajalca, in polnjenje s 33W. Fotoaparat bo ponujal tri objektive – glavnega s 64-milijonskim tipalom, ultraširokega z osmimi milijoni pik in petmilijonski »telemakro«. Razlika med Mi 11 Lite in Mi 11 Lite 5G bo v procesorju (Snapdragon 732G ali Snapdragon 780G) in selfijevskem fotoaparatu (16 in 20 MP), pa tudi v izhodiščni količini podatkovnega pomnilnika. Mi 11 Lite za tristo evrov ga bo imel 64 GB, 70 evrov dražja različica 5G, ki bo seveda zaradi drugačnega procesorja tudi zmogljivejša, pa 128 GB.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja