Xiaomi z družino telefonov Mi 10T in modelom Poco X3 NFC znova resno izziva tekmece
Matjaž Ropret 3. oktobra 2020 ob 13:08

V tehnološki tekmi se je megapikam na fotografskih tipalih pridružil še podatek, s koliko Hz je zaslon sposoben osveževati sliko. »Več je bolje,« nam sporočajo v marketinških materialih. Včasih res je, ne pa vedno. Vseeno pa je kar zanimivo, ko se tovrstne zmožnosti iz telefonov za tisoč evrov preselijo v take za 500 in celo 250 evrov, kar z družino Mi 10T ter modelom Poco X3 NFC počne Xiaomi.

Že lani je serija Mi 9T ponujala morda celo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostmi v celotni pahljači tega kitajskega proizvajalca in letos utegne biti podobno z družino Mi 10T, v kateri bosta poleg osrednjega predstavnika še Mi 10T Pro in Mi 10T Lite. Ključna pri dražjih dveh, ki bosta v osnovnih izvedenkah naprodaj za 500 in 600 evrov (v Sloveniji bo cena v praksi verjetno za nekaj deset evrov višja), sta procesor Snapdragon 865 in z njim podpora za 5G, ter zaslon. Model Pro pa bo poleg nekaj več pomnilnika prinesel še 108-milijonsko tipalo glavnega fotoaparata namesto 64-milijonskega.

Zaslon bo 6,67-palčni LCD polne visoke ločljivosti (2400 x 1080 pri razmerju stranic 20:9) s precej spodobno svetilnostjo do 500 kandel, za krajša obdobja pa celo do 650 kandel. Toda njegova glavna lastnost bo v zmožnosti hitrega in prilagodljivega osveževanja. Maksimalna frekvenca obnavljanj slike bo 144 Hz, toda glede na vsebino jo bo lahko sistem zmanjševal na 120, 90, 60, 50, 48 ali celo samo 30 Hz. S tem bo seveda varčeval z baterijo, ki pa bo ogromna, s kapaciteto 5000 mAh, in zato verjetno sposobna precej več od enodnevne avtonomije. Polnjenje bo tudi dokaj hitro, s 33W.

Za odklepanje telefona bo na voljo čitalnik prstnih odtisov v stranski tipki za vklop. Ogrodje telefona bo aluminijasto, hrbtišče pa stekleno. Poleg glavnega objektiva bo še ultraširoki s 13 milijoni pik in pa makro s petimi megapikami. Za povezljivost bo na voljo tudi Wi-Fi 6. Mi 10 T bo v osnovi na voljo s pomnilniško kombinacijo 6/128 GB, lahko pa tudi z 8/128 GB za približno petdeset evrov več. Kdor bo želel 256 GB prostora za podatke, bo moral poseči po Mi 10T Pro, ki pa bo v osnovi tudi naprodaj s 128 GB (in 8 GB delovnega pomnilnika).

Cenejši Mi 10T Lite, začetna cena naj bi bila 280 evrov, bo imel različici 6/64 in 6/128 GB. Njegov zaslon bo enako velik, vendar bo šlo osveževanje do največ 120 Hz, svetilnost pa do 450 kandel. Poganjal ga bo povsem novi procesor Snapdragon 750G, kar je stopničko in pol nižje od 865 v drugih dveh. Glavni fotoaparat bo enak kot pri Mi 10T, ultraširoki bo imel 8-milijonsko tipalo, makro zgolj dvomilijonskega, zraven pa bo še globinsko tipalo. Tudi sprednji fotoaparat bo nekoliko slabši in ohišje plastično. Baterija bo za odtenek manjša, polnilnik pa enak. Od povezljivosti bo ostal 5G, za domača omrežja pa bo vgrajen Wi-Fi 5.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Marsikaj od opisanega že v nižji cenovni razred uvaja Poco X3 NFC, ki smo ga ravno dobro začeli preizkušati. Tudi pri tem se zaslon lahko osvežuje 120-krat na sekundo in izkušnja je boljša, čeprav ne v vseh okoliščinah in pri vseh vsebinah. Tudi tu je eden od vrhuncev baterija, ki z lahkoto zdrži dva dni uporabe, od približno 40-odstotne do polne napolnjenosti pa s priloženim polnilnikom pride v pol ure. Procesor po prvih vtisih deluje povsem dovolj zmogljiv, fotoaparat pa tudi ne izgleda napačen, vsaj glede glavnega objektiva. Zanimiv je zvok, saj je stereo in pod hrbtiščem telefona je očitno dovolj praznega prostora, da so ga lahko uporabili za resonančno komoro za base. Ni pa zadeva zelo glasna. Če je kje kompromis, je pri ohišju, ki je dokaj veliko in debelo, pa tudi sami materiali niso vrhunski. Je pa priložen prozoren ovitek, ki sicer vse skupaj naredi še večje, a tudi bolj zaščiteno.

Več o Pocu X3 NFC seveda kasneje, ko ga dodobra stestiramo. V Sloveniji bo verjetno na voljo zgolj v prosti prodaji, medtem ko se modelov Mi 10T lahko nadejamo tudi pri operaterjih.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja