Xiaomi v španoviji z Leico in s fizično največjim fotografskim tipalom v pametnem telefonu
Matjaž Ropret 5. julija 2022 ob 06:10

Že vnaprej smo vedeli, da serija 12 ni najvišja, ki jo ima Xiaomi pripravljeno za letos. Zdaj je namreč na Kitajskem predstavil še trojico 12S, med njimi model Xiaomi 12S Ultra, ki izstopa predvsem na foto-video področju. Vprašanje je le, ali bomo kaj od tega videli tudi v Evropi.

Telefoni 12S so vizualni zelo podobni kot obstoječe dvanajstice, rahla izjema je kajpak Ultra z gigantsko fotografsko kupolo (s posebnim premazom proti odbleskom), ki pokriva tri objektive. Poleg tega družino sestavljata še 12S Pro in »osnovni« 12S. Nekaj lastnosti je skupnih vsem, a določene so rezervirane zgolj za višja modela ali celo samo za Ultro. Vsi trije se ponašajo z napisom Leica, najbolj izpopolnjen model tudi z objektivom Summicron. To ime je ljubiteljem nemškega fotografskega podjetja z rdečo piko v logotipu zelo dobro poznano. Leica je sicer zadnjih šest let sodelovala s Huaweijem, toda težave tega podjetje zaradi ameriških sankcij in posledična odrinjenost iz središča industrije pametnih telefonov so partnerstvo pred nekaj meseci končale. Takoj je vskočil Xiaomi, pri čemer menda nemško podjetje s svojim znanjem in izkušnjami pomaga tako pri optiki objektivov v telefonih kot pri obdelavi signala s tipal in »ustvarjanju« končnega videza fotografij.

Glavna atrakcija je sicer »enopalčno« (1«) tipalo glavnega objektiva v modelu Ultra. Gre za Sonyjevo tipalo IMX989, ki ga je japonska korporacija razvila skupaj s Xiaomijem, menda sta si podjetji enakovredno razdelili 15 milijonov evrov stroškov. Kljub vpletenosti Xiaomija bo Sony tipalo ponujal tudi drugim proizvajalcem pametnih telefonov ali drugih naprav, zato se lahko (kmalu) nadejamo še kakšne podobne »zverine«. Kot je dejal ustanovitelj kitajskega podjetja Lei Jun bodo s tem »družno promovirali napredek mobilne fotografije.« Pred tem so sicer nekateri telefoni, denimo Panasonic CM1 pred leti in Sony Xperia Pro-I lani, že imeli t. i. enopalčno tipalo. Toda omenjena Xperia ga denimo ni izkoriščala v celoti, temveč le del njegove površine. Pri 12S Ultra je menda izkoriščeno v celoti. Zato tudi gigantske leče objektiva. Posamezna od 50 milijonov pik na tipalu je velika 1,6 μm,  štiri združene v eno večjo pa 3,2 μm. Običajna velikost pike na tipalih v telefonih je 0,8 μm. Njihovo združevanje, kar je običajna praksa že nekaj let, pomeni več zajete svetlobe (na posamezno piko, ki sestavlja fotografijo), manj šuma in širši dinamični razpon. Zahteva pa tako veliko tipalo tudi bolj kakovostne leče, saj se drugače vsaka optična pomanjkljivost in nedoslednost veliko hitreje opazi. Zato bo zanimivo videti dejanske rezultate.

Uporabnik bo sicer lahko izbiral med dvema fotografskima slogoma, kar zna biti privlačno še posebej za tiste, ki si želijo bolj nevtralnega, »naravnega« videza fotografij. Zanje bo na voljo Leica Authentic Look, ki naj bi »z ohranjanjem kontrasta svetlobe in senc dodal fotografijam občutek tridimenzionalne globine z značilno odličnostjo estetike svetlobe in senčenja Leica.« Po tistem, kar se je dalo videti na predstavitvi, predvsem ne bo pretiranega vztrajanja na učinku HDR za vsako ceno, temveč bodo določeni predeli fotografije ostale bolj temni, določenim pa bodo algoritmi dovolili tudi malo presvetlitve. Obljubljajo tudi bolj naravne barve in upam še na nekoliko zmanjšano ostrenje robov. Druga možnost bo Leica Vibrant Look, kjer bo v enačbo prišla še znana (za moj okus pretirana) Xiaomijeva estetika, sicer menda še vedno nekoliko »ukročena« z Leicino. Na video strani je to prvi androidni telefon s podporo za snemanje v formatu Dolby Vision. Iphone to vrsto slike HDR tudi pri snemanju, ne zgolj prikazovanju, obvlada že nekaj generacij.

Poleg glavnega bosta v Ultri še iz lanskega Mi 11 Ultra poznana ultraširokokotni in periskopski teleobjektiv (s približno 5-kratno optično povečavo), oba s preizkušenim Sonyjevim tipalom IMX586 velikosti »polovice« palca. To tipalo so sicer še kakšno leto nazaj nekateri telefoni srednjega ali celo višjega razreda uporabljali v glavnem objektivu. Za 12 Pro so izbrali nekoliko bolj »vsakdanjo« kombinacijo objektivov in tipal. Glavno tipalo je prav tako 50 milijonsko Sony IMX707, nekoliko izboljšana različica IMX700, s katero se je denimo ponašal Huawei Mate 40 Pro. Gre za še vedno zelo veliko tipalo (1/1,28 palca) s pikami, velikimi 1,22 oz. 2,44 μm. Teleobjektiv ima tu zgolj dvakratno optično povečavo. 12S premore enake kamere kot Pro, vendar gre za manjši telefon z manjšim zaslonom (6,28 palcev, kot pri 12 in 12X) in baterijo (4500 mAh).

Zaslon pri Pro in Ultra je sicer 6,73-palčni OLED z ločljivostjo 1440 x 3200, dinamičnim osveževanjem med 1 Hz in 120 Hz, 10-bitnimi barvami ter najvišjo svetilnostjo 1500 kandel na m2. Za delovanje skrbi procesor Snapdragon 8+ prve generacije, torej izboljšana, nekoliko energijsko učinkovitejša različica »osmice«, ki se, upajmo, manj segreva. Delovnega pomnilnika je 8 ali 12 GB, podatkovnega pa 256 ali 512 GB (pri Pro-ju tudi zgolj 128 GB). Omenimo lahko še zvočnike z napisom Harman Kardon, vodoodpornost po standardu IP68, baterijo s 4860 mAh, žično polnjenje s 67 W in brezžično s 50 W ter datotečni sistem, ki naj bi zagotavljal enako hitro delovanje vsaj štiri leta. Pro ima nekoliko manjšo baterijo – 4600 mAh -, vendar hitrejše 120-vatno polnjenje.

O cenah nima smisla pisati, ker bi bile oz. bodo, če telefoni pridejo v Evropo, povsem drugačne kot na Kitajskem. Ali se bo to zgodilo, pa še ni jasno. Uradna informacija Xiaomija pred nekaj meseci je sicer bila, da modela Ultra letos v Evropi ne bo. Tako so zdaj potrdili tudi za portal Android Authority. Toda načrti se lahko vedno spremenijo in zanimanje za to napravo zagotovo ne bo majhno, zato ne bomo presenečeni, če bomo čez kakšen mesec spremljali še evropsko predstavitev.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Pozdravljen, gledal sem na YouTube primerjavo med Xiaomi 12S Ultra in Pixel 6 Pro, (Ben,s Gadget) pa nekako ni neke hudo vidne razlike med fotografijami, celo Pixel svetle dele (papir na mizi recimo) obdela da so otipljivo vidni, medtem ko je pri Xiaomiju celo presvetljen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja