Xiaomi v MIUI dodal predal za aplikacije, je v peklu še vroče?
Matjaž Ropret 14. maja 2020 ob 10:34

Včasih je treba izjemno malo za malodane drastično izboljšanje naprave, mogoče samo majhen popravek programske opreme. Xiaomi pri svojih telefonih ni najbolj ažuren s posodobitvami Androida in varnostnimi popravki, zelo prizadeven pa je novi različicami sistemskih aplikacij, od koledarja, kompasa, upravljanje vedno vključenega zaslona in še česa, do zaganjalnika. Tako je včeraj na različne modele prispela posodobitev prav za zaganjalnik, preobleko domačega zaslona. Ta pa je prinesla možnost predala za aplikacije.

Od vseh pomembnejših proizvajalcev telefonov sta bila Apple in Xiaomi najbolj vztrajna v prepričanju, da je edina prava razporeditev ikon čez več zaslonov od glavnega v desno, dokler se zadeva ne konča. Kar večinoma pomeni popolno zmedo, ker se uporabnikom ne da razvrščati teh bližnjic in ustvarjati map, ali pa je ta postopek tako zamuden in neroden, kot pri Applu, kjer ikone skačejo sem in tja, da marsikdo preprosto obupa. V predalu, do katerega uporabnik pride s potegom od spodaj navzgor, so lahko aplikacije razporejene po abecedi, glede na uporabo ali po kakšnem drugem vrstnem redu, na vrhu so lahko nekatere izpostavljene, mape so lahko celovite in drugačne kot tiste na domačem zaslonu. Najbolj fino pa je, če se lahko vsak sam odloči, katero možnost postavitve domačega zaslona, s predalom ali brez njega, bo uporabljal. Xiaomi doslej te opcije ni ponujal, po novem pa jo. Če še Apple jeseni vsaj omogoči prosto razpostavljanje ikon, brez nadležnega samodejnega zapolnjevanja praznih prostorov, bo v peklu res zmrzal.

Xiaomijev predal celo ponuja dodatne nastavitve. Možno je določiti, kakšno ozadje ima, upravljati kategorije in vanje razporejati posamezne aplikacije, potem pa se med temi kategorijami pomikati s potegi prsta na vrhu zaslona. Očitno pa so programerji zadevo spravili skupaj tako na hitro, da jim je ušel hrošč, saj se »sesuje« vsakič, ko uporabnik poskuša spremeniti nastavitev, ali so aplikacije razporejene abecedno ali kako drugačne. Ne zgolj na enem telefonu. (kar so po malo več kot 24 urah z novo posodobitvijo popravili) Morda je želel Xiaomi uporabnikom prijazno potezo povleči po mini aferici z zbiranjem podatkov iz brskalnika, ki menda beleži (slabo) anonimizirane podatke o obiskovanju spletnih strani in še čem tudi v načinu brez beleženja. Moj nasvet je sicer vedno – privzeti brskalniki proizvajalcev so za takojšnjo pozabo. Namesti si Chrome, Firefox, Vivaldi ali kaj četrtega, izbire je veliko in katera koli je boljša.

Kljub omenjenim težavam pa je lepo videti, da kitajski proizvajalci občasno razumejo okus evropskih kupcev. Tudi Huawei in Honor sta v zadnjem letu precej izboljša svoj EMUI, enako menda velja za Oppo in njegov Color OS ter hčerinski Realme s podobno preobleko. To je navsezadnje nujno, če želijo tudi na tej strani planeta.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja