Xiaomi samozavestno v hiperinflacijo telefonov
Matjaž Ropret 20. septembra 2021 ob 06:34

V kitajski korporaciji Xiaomi so okrepili samozavest z zavzetjem drugega in na nekaterih trgih že prvega mesta med proizvajalci pametnih telefonov. To se je videlo tudi na (spletni) predstavitvi novim modelov 11T in 11T Pro, ki po pričakovanjih delujeta obetavni, a hkrati še povečujeta nepreglednost ponudbe te znamke.

Novinca sta med drugim prva, pri katerih so skladno z napovedmi opustili oznako Mi. Odslej bodo namreč uporabljali le še ime Xiaomi in oznake posameznih linij (denimo Mix, Redmi, itd). Že lani sta obstajala modela Mi 10T in Mi 10T Pro, ki ju je odlikovala predvsem hitrost osveževanja zaslona. Toda letos imajo že skoraj vsi telefoni zaslon z osveževanjem 120 Hz, zato ta lastnost ni več v ospredju, čeprav je seveda prisotna. Bolj pomembno se mi zdi, da so prešli na tehnologijo OLED, kajti predhodnika sta imela zaslon LCD. Letošnji med drugim podpira 10-bitni prikaz barv in 480-herčno zaznavanje dotikov (kar je bolje od večine), prekriva pa ga najmočnejše zaščitno steklo Gorilla Glass Victus.

Modela 11T in še posebej 11T Pro je sicer malce težko kategorizirati. Morda se bo slika izostrila, ko/če katerega od njiju dobimo na test, a vsekakor ni tako enostavno in nedvoumno, kot je proizvajalec poskušal dokazovati na predstavitvi, kjer je spretna voditeljica Abi Go model Pro primerjala kar z Applovim in Samsungovim skoraj najbolj zmogljivim modelom, v primeru prvega sicer iz kdo ve kakšnega razloga z lanskim iPhone 12 Pro. V določenih pogledih je namreč pol leta starejši Mi 11 še vedno bolj pravi paradni izdelek Xiaomija, 11T Pro pa prej z večjo baterijo in hitrejšim polnjenjem ozaljšani Mi 11i. Za razliko od Mi 11 ima namreč dvojica 11T plastično, ne stekleno hrbtišče, manj svetel zaslon, šibkejši fotografski tipali tako za glavni kot za ultraširokokotni objektiv (ob odsotnosti optičnega umirjevalnika slike) ter čitalnik prstnih odtisov v zaslonu, ne stranski tipki.

V izvedbi Pro najdemo procesor Snapdragon 888, kot že v Mi 11 in Mi 11i, medtem ko 11T poganja Mediatekov najzmogljivejši čip Dimensity 1200. Razlika bo v praksi verjetno dokaj majhna. Cenejši model (499 ali 549 evrov glede na napovedi proizvajalca) bo imel konfiguraciji 8/128 in 8/256 GB, Pro pa 8/128, 8/256 ali 12/256 za 649, 699 ali 749 evrov. Ob vseh teh cenah se 600 evrov za Mi 11i z 256 GB podatkovnega pomnilnika še vedno zdi dobra ponudba, bomo pa še videli, če lahko novi izdelek upraviči sto evrov dodatka z baterijskimi zmogljivostmi in izboljšavami pri videu.

Prav video zmožnostim so dali največji poudarek na predstavitvi, ne dosti drugače kot Apple. Tako naj bi telefon znal sam ustvariti določene učinke, za katere je bilo tradicionalno treba imeti zeleno ozadje (da je potem mogoče digitalno »nalepiti« nekaj drugega za protagonista), posneti več kadrov in nato znati zadevo še zmontirati. Funkcionalnost MagicZoom denimo s pomočjo prepoznave obraza in 3D-modela, ki ga v ozadju izdela umetna inteligenca, ustvari učinek, kot da se svet približuje »igralcu« na posnetku. Potem je še možnost spreminjanja, od kod naj prihaja zvok, kar smo sicer že videli pri mnogih Huaweijevih, LG-jevih in drugih telefonih. Snemati bo mogoče tudi v razločljivosti 8K in v načinu HDR10+, vendar bo za večino uporabnikov bolje, če se držijo 4K in klasičnega formata z večjo združljivostjo z različnimi zasloni.

Pri bateriji je glavna novica poleg kapacitete baterije 5000 mAh super hitro polnjenje, pri obeh kar s priloženim napajalnikom, kar žal postaja redkost pri proizvajalcih telefonov. 11T se polni s 67W, 11T Pro pa s kar 120W. Oba napajalnika pa sta povsem uporabna tudi za polnjenje prenosnikov in drugih naprav s priključkom USB-C. Še vedno pa je odsotno brezžično polnjenje.

Xiaomi po novem obljublja posodobitev na tri naslednje izdaje Androida (12, 13 in 14) ter štiri leta varnostnih popravkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg te dvojice so predstavili še 11 Lite 5G NE, ki je v bistvu Mi 11 Lite 5G z drugim, a podobnim procesorjem in novo, »snežno« belo barvo ohišja. Namesto Snapdragona 780G, ki ga je uporabljal zgolj Xiaomi, a so zaloge očitno pošle, so izbrali Snapdragon 778G.  

Tablica Pad 5 za 349 ali 399 evrov (128 GB ali 256 GB vgrajenega podatkovnega pomnilnika) bo poskušala prepričati predvsem z elegantnim ohišjem, 11-palčnim zaslonom z ločljivostjo 2560 x 1600 in osveževanjem 120 Hz ter dokaj zmogljivim, čeravno ne najnovejšim procesorjem Snapdragon 860. Za razliko od telefon je priložen dokaj počasen napajalnik (22,5W), za polno hitrost polnjenja, ki e 33W, bo treba dokupiti drugega ali uporabiti ustreznega, če ga morda že imaš.

Še ena novost je zapestnica Mi Band 6 z vgrajeno tehnologijo NFC. Ta omogoča brezstično plačevanje, katere banke oz. kartice pa bo mogoče dodati v mobilno denarnico in katera to sploh bo, pa za zdaj ni podatkov. Napovedali so le podporo karticam Mastercard in za deset evrov višjo ceno od običajnega Mi Band 6.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja