Xiaomi Redmi Note 11: Zanimiv poceni telefon, če fotografija in 5G nista visoko na seznamu želja
Marjan Kodelja 14. marca 2022 ob 06:45

Cenovno dostopni telefoni vedno lovijo ravnotežje med kakovostjo in ceno. Redmi Note 11 nudi lepo izdelano ohišje, dober zaslon in odlično življenjsko dobo baterije, medtem ko mu v ponos ne moremo šteti splošnih zmogljivosti in kakovosti fotografij.

Hiter pogled nanj ne izdaja nizk cenovnega porekla. Ohišje je seveda plastično, toda kakovostno in predvsem izdelano z veliko pozornosti za podrobnosti. Ravno odsekani boki se lepo podajo zaokroženim vogalom, saj ohišje z 8,1 mm niti približno ni debelo. Matirana hrbtna plošča se mu lepo poda, toda pogled iz ravno pravšnjega kota pokaže, da se na njej kar občutno poznajo prstni odtisi. Kljub temu telefon ne drsi iz rok. Ker ni prevelik, je udoben za uporabo. Tudi z eno roko. Tipalo prstnega odtisa je v tipki za vklop, nad katero je še na dotik in na videz ravno prav debela kombinirana tipka za jakost zvoka. Zvočnika se skrivata pod spodobnimi ražami na zgornjem in spodnjem robu, kjer sta še zgoraj 3,5-milimetrski priključek za slušalke in spodaj priključek USB tipa C. Kombinirano ležišče za dve SIM in pomnilniško kartico je na v zgornjem delu levega boka. Celo izboklina z objektivi zadnjih kamer je okusno oblikovana. 

16,3-centimetrski (6,43-palca) je sodobno ozek in visok, le nekoliko debelejši spodnji rob (brada) razkriva, da imate v rokah cenovno dostopni telefon. Z velikostjo (159,9 x 73,9 mm) je priročen za uporabo in česar morda v tej cenovni kategoriji niste navajani, zaščiten s standardom IP53. Pomeni, da bo preživel politje tekočine, a v vodo z njim ne bi šel.

Zaslon na svetlejši strani mavrice

Seveda ga nima nikakršnega smisla primerjati s pred kratkim predstavljenim iPhone SE, kajti sta v popolnoma različnih cenovnih in zmogljivostnih razredih, toda najmanj zanimivo je, da ima Redmi Note 11 90-herčni zaslon OLED polne visoke razločljivosti (1080p). Zaslon je dober, celo odličen za ta cenovni razred. Svetel in nudi lepe barve, čeprav nima podpore za sliko visokega dinamičnega razpona (HDR). Kar nekaj možnosti prilagajanje je na voljo. Poleg svetlega in temnega načina še privzet živ in standardi prikaz barv in možnost prilaganja barvne temperature. Običajno za naprave s sistemom Android.

Delno izstopata morda le še oba zvočnika, ki sta za velikost in debelino naprave nadpovprečno glasna. Kakovost zvoka je po drugi strani primerna razredu. Pri najvišji glasnosti zvok ni najbolj čist, toda v kombinaciji s svetlim in kakovostnim zaslonom se Redmi Note 11 dobro obnese v funkciji predvajalnika video vsebin.

Druge tehnične lastnosti so pričakovane. Ne ravno bleščeče hiter procesor Snapdragon 680, čeprav nekega silnega počasnega delovanja in zatikanja vmesnika nisem opazil, 4 ali 6 GB delovnega pomnilnika in 64 ali 128 GB vgrajenega. Na voljo je sicer reža za pomnilniške kartice, a se je bolje odločiti za različico z več pomnilnika, kajti 64 GB je za sodobne razmere uporabe premalo. Telefon solidno poganja tudi igre, čeprav je jasno, da je izkušnja uporabe sorazmerna z zmogljivostmi. Prav tako nisem opazil znižanja takta jeder pri testu obremenitve zaradi pretiranega gretja. A jasno je, da se dotični procesor ne more meriti z najboljšimi. Nekatere bo zmotilo tudi to, da ni podpore za omrežja 5G.

Pregleden vmesnik z napako in odlična baterija

Uporabniški vmesnik MIUI 13 deluje na sistemu Android 11, kar ni najboljši obet. Ker je Xiaomi telefon ravnokar prestavil, bi pričakovali različico 12, kajti vprašanje je, ali bo nadgradnja kmalu (če sploh) na voljo. Morda vam tudi ne bo vedno všeč, kako je v vmesniku kaj izvedeno, toda na splošno je dovolj pregleden in brez po nepotrebnem že nameščenih aplikacij.

Če je še kaj na tem telefonu vrhunsko, potem je to baterija. Že dejstvo, da so v relativno majhno ohišje stisnili baterijo kapacitete 5000 mAh, je svojevrsten uspeh. Z lahkoto sem preživel dan, pa je zvečer bilo njeno stanje med 30 in 40 odstotki. Zgolj v primeru stalnega igranja iger in morda poganjanja podobno zahtevnih opravil, boste preko dneva prisiljeni iskati napajalnik. Polnjenje sicer ne poteka s svetlobno hitrostjo, kot smo zadnje čase vajeni pri nekaterih kitajskih napravah, toda s 33-vati je še vedno zavidljivo hitro. Od nič do 100 odstotkov v dobri uri.

Nič kaj pretresljivo dobre kamere

Čemu se tako zelo trudijo z vgradnjo štirih kamer, čeprav bi bili dve bolj kakovostni, je zame nekaj nerazumljivega. Glavna 50-milijonska kamera je še kolikor toliko dobra, še posebej v dobrih svetlobnih razmerah. 8-milijonski širokokotni in po 2-milijonska makro in globinski objektiv pa so za nekaj razredov slabše.

Zmotila me je predvsem nekonsistentnost glavne kamere, saj občasno naredi v vseh pogledih dobro fotografijo in že v naslednjem trenutku neprimerno slabšo. Ravno tako ni najboljše ostrenje in rezultati visokega dinamičnega razpona (HDR) niso takšni, kot bi od sodobne kamre pričakovali. Še najbolj je to opaziti pri fotografiranju v smeri sonca. Video ravno tako ni najboljši, že zato ne, ker je omejen na polno visoko razločljivost (1080p) pri 30 sličicah na sekundo. Poleg tega ima kamera v slabših svetlobnih razmerah težave z ostrenjem.

Širokokotna kamera se različno dobro obnese, odvisno od svetlobnih razmer. Čeprav ima tipalo na papirju dovolj slikovnih pik, ni mogoče spregledati izgube jasnosti na robovih. O makro kameri nima smisla izgubljati besed, saj 2-milijonsko tipalo ne more delati čudežev.

Nočne fotografije še najbolje razkrijejo slabosti vgrajenih kamer, saj pri cenovno dostopnih telefonih ne moremo pričakovati vrhunskega nočnega načina. A smo tudi že videli boljše rezultate. Preprosto ni dovolj podrobnosti, predmeti so nejasni in občasno se telefon sooča s težavo izostriti prizor v takšnih razmerah.

Izbor kamer dopolnjuje še prednja v zaslonski luknjici s 13-milijonskim tipalom. Selfi fotografije so videti dokaj korektne na zaslonu telefona, toda ko jih prenesete na računalnik, hitro opazite težave v jasnosti.

HVALIMO:
 • Ugodna cena
 • Svetel 90-herčni zaslon AMOLED
 • Dobra življenjska doba baterije
GRAJAMO:
 • Povprečna kakovost kamer
 • Ne najbolj bleščeče zmogljivosti
 • Ni podpore za omrežja 5G
Xiaomi Redmi Note 11
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.5

Naj kupim?

Kot pri vsakem drugem nizkocenovnem telefonu so morali sklepati cel kup kompromisov. Kakovost izdelave sicer plastičnega ohišja, zaslon in življenjska doba baterije so odlični, toda to se pozna na zelo povprečnih kamerah in splošnih zmogljivostih. Dobo pa je, da govorimo o telefonu, za katerega boste v prosti prodaji odšteli samo 239 evrov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.