Xiaomi Redmi Note 10 (Pro) ponuja vse, kar imajo dragi telefoni?
Matjaž Ropret 5. marca 2021 ob 12:15

Za Xiaomi je linija telefonov Redmi Note že nekaj časa osrednji generator prodaje in verjetno tudi zaslužka. Modeli s številko 9 v imenu so bili za moj okus nekoliko neizraziti, toda vrednost za ceno je bila dobra in temu primerne tudi prodajne številke. S serijo Redmi Note 10 pa bi Xiaomi lahko še presegel prejšnje rezultate.

Če pogledamo, kaj nas je motilo pri lanskih modelih, bi poleg anemičnega oblikovanja izpostavili neizstopajoč zaslon in fotoaparat, ki je bil soliden, a nič več kot to. Novinci pa v cenovni razred med 200 in 300 evri vnašajo zaslon OLED, pri modelu Pro celo s 120-herčnim osveževanjem, stereo zvočnike in celo fotografsko tipalo s 108 milijoni pik.

Xiaomi je sicer v Indiji predstavil več modelov, a za Evropo oz. globalne trge sta za zdaj znana dva – Redmi Note 10 in Redmi Note 10 Pro. Poglejmo si ključne podrobnosti.

Redmi Note 10 Pro

Kot običajno je Pro precej bolj zanimiv in bo verjetno tudi vreden približno 50 do 70 evrov doplačila v primerjavi z »običajnim« modelom. Njegova potencialna hiba bi utegnila biti precejšnja velikost (164 x 76,5 x 8,1 mm) in masa (193 g), enako je bilo že pri Pocu X3 NFC, sicer pa se kaže kot še boljši telefon za približno 300 evrov ali malo več (v prosti prodaji) kot je denimo konkurenčni Realme 7 Pro.

Glavna in najbolj poudarjena lastnost bo seveda 6,67-palčni zaslon OLED polne visoke ločljivosti s standardno svetilnostjo 700 in najvišjo 1200 kandel, podporo za prikaz slike HDR10 in osveževanjem 120 Hz. Takega zaslona v nižjem cenovnem razredu še nismo videli. Prav tako za tako ceno Xiaomi ali kdo drug še ni ponudil fotoaparata, pri katerem ima eden ob objektivov tipalo s 108 milijoni pik. Z njega bodo privzeti prihajale 12-milijonske fotografije, saj sistem združuje gruče devetih pik v eno. Zraven bo še ultraširoki objektiv z osmimi milijoni pik, petmilijonski makro in globinsko tipalo. Spredaj pa 16-milijonska kamera, ki bo najbrž bolj povprečna, in bo tudi snemala zgolj v polni visoki razločljivosti, medtem ko bo pri osrednji kameri seveda na voljo 4K.

Telefon bo poganjal procesor Snapdragon 732G, pomnilnika bo šest ali osem gigabajtov, prostora za podatke pa 64 ali 128 GB. Baterija bo imela kapaciteto 5020 mAh in jo bo mogoče polniti dokaj hitro s 33W. Pričakujemo, da bodo evropske izvedbe imele vgrajen NFC, prepoznava prstnih odtisov pa bo v stranski tipki. Za zaščito pred zunanjimi vplivi ima certifikat IP53, kar pomeni, da ga voda lahko poškropi. Operacijski sistem bo na začetku Android 11 z uporabniškim vmesnikom MIUI 12. Ta telefon ne bo podpiral 5G, kar pa verjetno ne bo nikogar zares zmotilo. Barve bodo svetlo modra, temno siva in (oranžno) bronasta.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Redmi Note 10

Za cenejši model, ki naj bi stal nekje okrog 230 do 250 evrov, so seveda morali zamenjati določene sestavine, a na srečo je ostal zaslon OLED. Sicer malo manjši (6,43 palcev) in ne tako tehnično impresiven, toda OLED je še vedno boljši kot kakršen koli LCD. Imel bo prav tako polno visoko ločljivost, toda nižjo svetilnost (700 do 1100 kandel), 8-bitne barve namesto 10-bitnih (kar se pozna pri prehodnih med različnimi odtenki) in klasično osveževanje s 60 Hz, torej se vsebina ne bo pomikala enako gladko. Spodbudno je, da so klestenje stroškov preživeli zvočniki.

Tudi fotoaparat bo manj impresiven, v bistvu tak, kot smo ga na tovrstnih telefonih navajeni in ga lahko označimo z računom 48MP+8MP+2MP+2MP. Poleg glavnega in ultraširokega objektiva sta prisotna še makro in globinsko tipalo, oboje pa bo z dvema milijona pik pretežno neuporabno in zgolj za številko. Procesor pri tem telefonu je Snapdragon 678, kar bo verjetno opazen korak navzdol, tudi zaradi manj pomnilnika, ki ga bo 4 ali 6 GB, medtem ko bo shrambe prav tako 64 ali 128 GB. Prepoznava prstnih odtisov bo enako v stranski tipki, baterija skoraj identična s 5000 mAh, in tudi tu bo polnilnik zmogel 33W. Telefon bo 4G, na voljo pa bo v sivi, beli in zeleni barvi.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
 • A lahko pričakujemo test kaksnega Telefona kot so npr Sony Compact. Se pravi kot Mini Cooper med pametnimi telefoni.

  • Poznate kakšen tak model? Mi ga ne, razen iPhona 12 Mini, ki smo ga seveda testirali jeseni. Galaxy S20 in S21 sicer tudi nista zelo velika, kot tudi ne običajni iPhone 12 (Pro), pa recimo Pixel 5, potem pa je že bolj ali manj konec.

   • Nekateri zelo dobro poznamo Xiaomi Redmi Note linijo. Izredno kakovostno izdelani telefoni. Sam si lastim 7. Odličen telefon. Recimo boljši kot službeni iPhone 11 pro, ki je 4X dražji.
    Nova 10 (Redmi Note 10 pro) bo imela celo zaslon z OLED tehnologijo, seveda z vsemi dodatki iz prestižnega razreda.
    Verjetno bo naslednja izbira, že četrtič zapored, prav Xiaomi Redmi Note 10 pro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja