Xiaomi Pad 5: Morda bo ta tablica ljudem (spet) prikupila Android
Marjan Kodelja 12. novembra 2021 ob 06:19

Dejansko se mi dopade. Popestrila je naš slabše založen trg naprav s sistemom Android in obenem ponovno dokazala, da se te vsaj v nekaterih lastnostih lahko kosajo z osnovnimi Ipadi.

V zadnjem letu sem veliko razmišljal o uporabnosti tabličnega računalnika – tablice, toda zase še vedno nisem našel primernega odgovora. Ne morem se odpovedati prenosniku, kajti za nekatere reči tablica ne zadostuje, in poleg telefona ne potrebujem še tretje naprave. Toda napredovale so in kot takšne nudijo več, zato se ne čudim, da nekaterim zadoščajo. Če pa bi se zdajle odločal za tablico in iz nekega razloga Applove ne bi prišle v poštev, potem bi bila med letošnjimi modeli Xiaomijeva Pad 5 na vrhu seznama. Tik pred Huaweijevo, ki ni napačna, a jo omejuje otežen dostop do Googlovih in še katerih aplikacij.

Videz, ki bo mu marsikomu všeč

Kar Pad 5 opredeljuje že na prvi stik, je oblika, saj z ravnimi boki do nekje spominja na Applovo tablico Air, ki je začetnica recimo temu »industrijskega videza«. Okvir ohišja je iz aluminija, a hrbtišče plastično, toda niti malo ceneno. Res pa je, da se na njem za moj okus nekoliko preveč poznajo prstni odtisi. Ni skrivnost, da se tablica v obliki v nekaterih podrobnostih zgleduje še po telefonih družine Mi 11. Najbolj očitno v sklopu kamer, ki je identičen telefonskemu. Toda ker ima tablica eno samo 13-milijonsko zadnjo kamero, je pod njenim objektivom lažni z oznako 13MP. V drugih podrobnostih presenečenj ni. Primerno široka, kombinirana tipka je na zgornjem delu desnega boka in tipka za vklop na desnem kotu zgornjega roba. Obe sta za moj okus ravno prav veliki in odzivni. Minimalistično oblikovanje dopolnjujejo reže štirih zvočnikov, ki delujejo v stereo načinu, priključek USB tipa C in manjše luknjice, pod katerimi se skrivajo mikrofoni.

Če kaj, potem izstopa zaslon

Njena ključna značilnost je skoraj 28-centimetrski (11-palčni) zaslon razmerja 16:10, ki se poleg hitrega 120-herčnega osveževanja in prikaza milijarde barv (10-bitna barvna globina), ponaša z ločljivostjo 1600 x 2560 svetlobnih pik. Tehnični podatki običajno ne povedo vsega. Čeprav zaslonska tehnologija ni OLED, temveč LCD IPS, je slika videti odlično. Svetla, drznih barv in z dobrim kontrastom, kar se posebej izkaže med igranjem iger in pretakanjem video vsebin. Po želji lahko prilagodite barvno temperaturo, barvne načine, prikaz barv glede na ambientalno svetlobo (filtriranje modre svetlobe) in raven svetlosti. Možnosti sicer ni veliko, toda ravno dovolj, da prikaz še malce prilagodite. Morda niti ne bo potrebno, kajti privzet živahen način je za to tablico kar primeren.

Procesor Snapdragon 860 sicer ni najboljši možen, toda tablico je pri normalni uporabi nemogoče pripraviti do upočasnjevanja zaradi pretiranega gretja. Ravno tako procesorske in grafične zmogljivosti zadoščajo za večino nalog, ki jih pričakujemo, da jih bo zlahka opravila, le pri kakšni res zmogljivi igri se ji morda lahko kdaj zatakne. A dvomim, kajti karkoli sem na njej zagnal, težav nisem opazil. V povezavi s procesorjem je vedno pomemben pomnilnik. 6 GB RAM-a in 128 GB sta optimalni začetni količini in vesel sem, da Xiaomi ne posiljuje ljudi z manjšimi pomnilniki. Omeniti velja še štiri zvočnike, ki glede na debelino naprave oddajo dovolj glasen, bogat zvok brez popačenj, le basi (nizki toni) bi lahko bili globlji.

Glede povezljivosti sodi tablica v povprečje. Ne podpira namreč novejših standardov Wi-Fi in Bluetooth ter nima vmesnika NFC ter sprejemnika satelitske navigacije. Zadnjega na primer prav tako nimajo Ipadi brez vmesnika za mobilna omrežja, toda Xiaomi takšnega modela sploh ne nudi! To sicer še ne pomeni, da tablica ne zna izračunati lokacije in zato nekatere storitve, kot so na primer zemljevidi, ne delujejo. Za določanje trenutnega položaja se zanaša na poznavanje, kje je omrežje Wi-Fi, v katerega je priključena ali jih zaznava v bližini.

Pričakovana kakovost fotografij

Tablic nikdar nisem videl v vlogi fotoaparata, sem sebi sem namreč malce smešen, ko pred sabo držim veliko »plahto«. A ker 8-milijonsko tipalo sprednje in predvsem 13-milijonsko zadnje kamere obeta, sem kljub temu posnel nekaj fotografij. Vidite jih zgoraj in pravzaprav niso pretirano napačne. Pod pogojem, da vam je všeč »dvigovanje« barv, ki je še najbolj očitno na zelenih travnatih površinah. Ta čas in v oblačnem vremenu travne bilke preprosto niso tako zelo zelene. Drugih pripomb nimam, saj so glede dinamike, podrobnosti in ostrenja robov fotografije dokaj solidne in uporabne še za kaj drugega kot le za prikaz na zaslonu.

Očiščen vmesnik in odlična življenjska doba baterije

Medtem ko se standardni Android ne obnese najbolje na napravah z večjimi zasloni, je na tem področju Xiaomi dobro opravil z domačo nalogo. Njegova programska oprema namreč lepo izkorišča zaslonsko površino, ne pretirano kičast uporabniški vmesnik pa obenem poskrbi še za funkcije večopravilnosti, kot je deljenje zaslona v okni z dvema sočasno odprtima aplikacijama. Obvestila so ločena od bližnjic, te se prikažejo po potegu prsta iz desnega zgornjega vogala proti sredini. Zdi se, da se uporabniški vmesnik MIUI celo bolje obnese na zaslonu tablice kot na zaslonu telefona.

Od tablice ravno tako kot od telefona, ali celo bolj, pričakujem dolgo življenjsko dobo baterije, saj se večini preprosto ne ljubi tozadevno skrbeti še za eno napravo. Sploh, če jo rabi občasno in ne ves čas kot telefon. Kapaciteta 8720 mAh je na prvi povprečna, toda Pad 5 se tudi v tej lastnosti kar dobro obnese. Uradni podatki, do 5 dni predvajanja glasbe (brez prižganega zaslona), do 16 ur predvajanja videa in do 10 ur igranja iger, po mojih opažanjih znajo biti kar točni. Dodani napajalnik je nazivne moči 33 vatov, toda efektivno iz sebe iztisne 22,5 vata, kar je dovolj, da je baterija spet polna v približno uri in pol.

HVALIMO:
 • Odličen 120-herčni zaslon
 • Dobri zvočniki
 • Dobra življenjska doba baterije
 • Atraktivna oblika in kakovost izdelave
 • Dodelan uporabniški vmesnik brez nepotrebnih dodatkov
GRAJAMO:
 • Ni priključka za slušalke (3,5 mm) in ležišča za pomnilniško kartico
 • V kompletu ni tipkovnice in (ali) pisala
 • Nima sprejemnika satelitske navigacije
 • Ni modela z vmesnikom za mobilna omrežja
Xiaomi Pad 5
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4

Naj kupim?

Če veste, čemu tablico potrebujete, potem se Xiaomi Pad 5 s ceno okoli 380 evrov v vsem, razen obsegu ekosistema, kosa z običajnimi Ipadi. Primerna je igranje iger in učenje, toda manj za resno delo, kaji zato ji manjka odstranljiva tipkovnica in pisalo. Strojno ji ne moremo veliko očitati, edino morda odsotnost priključka za slušalke. Procesor je več kot dovolj hiter, zaslon odličen in pomnilnika dovolj, čeprav sem začuden, da ni ležišča za pomnilniške kartice. Xiaomijev uporabniški vmesnik je očiščen nepotrebnih dodatkov in tako prijazen za uporabo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.