Xiaomi opušča oznako Mi, tudi Samsungova Galaxy se je izpela
Matjaž Ropret 26. avgusta 2021 ob 06:18

Junija najuspešnejši proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi je na Kitajskem nedavno predstavil in začel prodajati nov paradni telefon Mix 4. Ta je poseben zaradi podzaslonske kamere in posledično zaslona brez kakšne zareze ali luknje, pa tudi zato, ker v imenu nima več predpone Mi. Xiaomi to poimenovanje namreč opušča. Kaj podobnega bi lahko storila še kaka druga znamka, ki pretirava z nepotrebnimi in nepomembnimi besedami in črkami v imenih telefonov.

Po novem bo Xiaomi imel dve glavni liniji telefonov. V prvi, cenovno postavljeni višje, bodo modeli označeni zgolj s številko in dodatki, predstavljali pa bodo »vrhunec tehnologije.« Naslednik Xiaomi Mi 11 bo tako Xiaomi 12, že pred tem utegnemo biti deležni 11T (Pro) in podobno. Druga linija pa ostaja Redmi, kjer je največji poudarek na čim boljši vrednosti za ceno in širjenju prej prestižnih tehnologij v niže cenovne razrede. Poleg tega ostaja še »samostojna« znamka Poco, ki v praksi pogosto pod drugim imenom uporabi povsem enake ali malenkostno spremenjene modele, na matičnem trgu že poznane v liniji Redmi.

Nov način poimenovanja bo sčasoma veljal tudi za ostale izdelke, ne zgolj telefone. Torej se bosta vsaj po imenu poslovila zapestnica Mi Band in električni skiro Mi Scooter. V Xiaomiju poudarjajo, da bo to poenotilo njihovo znamko na globalni ravni in »zmanjšalo vrzel med percepcijo podjetja in njegovih izdelkov.«

Xiaomi Mix 4.

Še bolj kot poenostavitev poimenovanja pa bi Xiaomi, in še kdo drug, potreboval zmanjšanje palete telefonov. Že zdaj je v liniji Mi 11 kar osem modelov, pridružila pa se jim bosta vsaj še dva. Tudi pod dežnikom Redmi Note 10 je povsem preveč različnih izvedenk in predstavnike znamke Poco je prav tako težko slediti.

Podobno inflacijo znova ustvarja tudi Samsung, čeprav je kakšno leto ali dve nazaj napovedoval čiščenje portfelja. Toda tekma s kitajskimi izzivalci pomeni preveliko skušnjavo za predstavljanje vedno novih in novih modelov. Tudi tam je težava v imenih, kajti naziv Galaxy je že zdavnaj izgubil kakršno koli vrednost. Pri vseh telefonih (in še urah, tablicah, prenosnikih, slušalkah, …) ga uporabljajo, kljub temu, da ima nato vsak še črko, ki označuje posamezno linijo. Ter določeni še svoje ime. Galaxy Z Fold3 5G tako vsebuje vsaj en, če ne dva ali celo tri odvečne elemente. Če Samsung želi že s črko ločiti posamezne družine izdelkov, naj bo to Z Fold3. Sicer pa je dovolj tudi Fold3. Poimenovanje Galaxy pa bi imelo smisel, če bi obstajale še druge tovrstne označbe. Enako velja za Sony, ki pred oznako vsakega telefona brez potrebe prilepi Xperia. Oppo ima denimo družini Find in Reno, Asus Zenfone in ROG Phone, Nokia družine C, G in X. Še zdaleč pa Samsung ni edini s trapastimi imeni telefonov, Realme GT Master Explorer Edition je tipičen primer pretiravanja, začuda v imenu ni 5G. Ta oznaka ima smisel zgolj, če obstaja tudi različica telefona brez podpore povezljivosti 5G, sicer je nepotrebna, sploh pri telefonih višjega cenovnega razreda, ki zdaj vsi omogočajo povezovanje v omrežja pete generacije.    

Fotografiji: Xiaomi

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.