Xiaomi Mi Note 10 lite: Zato ste lahko ponosni, če uporabljate ta telefon
Marjan Kodelja 27. novembra 2020 ob 06:48

Mi Note 10 lite je izrazito vsestranski telefon nižjega srednjega cenovnega razreda z dokaj uravnoteženimi lastnostmi, ki dokazuje, da za zmogljivo napravo včasih ni treba odšteti majhnega bogastva!

Note 10 lite je v materialih, kakovosti izdelave in videzu, z izjemo sklopa zadnjih kamer, enojajčni dvojček modela Note 10, ki ga je Matjaž na teh straneh opisal pred skoraj enim letom. Vizualno všečno, na dotik prijetno in kakovostno izdelano ohišje ima okvir iz aluminija in hrbtišče iz utrjenega stekla. Opaziti je občutek za podrobnosti, za reže, plastične elemente na mestih ohišja, kjer se skrivajo antene in nasploh kakovostno izdelavo. Nič ne škriplje, nikjer votlo ne doni in ne drsita iz rok. Če moram kaj pograjati, potem naj bo to, da se prstni odtisi radi poznajo na stekleni površini in da so bočne tipke za moj okus pretanke. Sprednja kamera je skrita v majceni zaslonski zarezi v obliki kapljice vode na sredini zgornjega roba zaslona, nad njo je le še tanka reža nad zvočnikom za telefonske razgovore. Zaščitna mrežica se lepo zlije v ohišje in obenem ščiti notranjost naprave pred delci prahu.

Mi Note 10 lite
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST
3.6

Naj kupim?

Čeprav je bil predstavljen na začetku leta, je še vedno zanimiv, ne predrag pametni telefon. Odlikuje ga namreč lepo in kakovostno ohišje, nadpovprečno dober zaslon in solidna kakovost glavne kamere ločljivosti 64 milijonov pik. Malo manj razveseljujoča sta zmogljivost procesorja in predvsem avtonomija baterije, ki bi glede na kapaciteto morala biti daljša. Glede na težave Huaweia z dosegljivostjo aplikacij in če se bodo te še dolgo nadaljevale, zna Xiaomi prevzeti njegovi mesto med napravami srednjega razreda. Nudi namreč več kot na papirju podobni zmogljivi tekmeci, s Samsungom na čelu. 

Zaradi ukrivljenega zaslona in hrbtišča so robovi naprave prijetni za držanje, čeprav sodi med debelejše in težke, kar na srečo dosti ne vpliva na ergonomijo uporabe. S tipalom pod zaslonom ter kljub visoko postavljenim tipkam za vklop in prilagajanje jakosti zvoka na desnem boku večjih težav med enoročno uporabo namreč nisem zasledil. A verjamem, da jo boste večinoma raje uporabljali z dvema.

Uravnotežene, a vendarle povprečne zmogljivosti

Čeprav je zaslon AMOLED za odtenek manj svetel od zaslona modela brez oznake »lite«, je njegova čitljivost na prostem na solidni ravni. Kontrastno razmerje je dovolj visoka in odbojnost (refleksija) s površine ni pretirano moteča, medtem ko so barve lepe in pravilne. Na voljo so tri nastavitve: samodejna, standardna in nasičena. Zadnja prikaže očem všečne barve, zato bo za večino primernejša standardna nastavitev, pri kateri so barve najbolj točne, ali samodejna, ki barve prilagaja osvetlitvi zaslona. Podaljšana polna razločljivost HD zadošča, saj je kakovost slike nad povprečjem cenovnega razreda. Črna je globoka, kontrasti visoki in – kar je najpomembnejše – na prav tako visoki ravni je dinamika zaslona.

Telefon MI Note 10 lite nam je posodil Telekom Slovenije, kjer je tudi na voljo podrobna primerjava z MI Note 10! ¨

Sistem na čipu Snapdragon 730G je srednjega zmogljivostnega razreda in hkrati prilagojene mobilnim igram. Temu primerno tečejo gladko, medtem ko se omejitve občasno lahko pokažejo drugje. Na primer med obdelavo fotografij v polni 64-milijonski ločljivosti glavne kamere. Naslednja težava je velikost pomnilnika 128 GB. Ker ni ležišča za pomnilniške kartice, boste morali redno skrbeti za čistočo shrambe. Manj navdušujoča, kljub upoštevanju cenovnega razreda, je kakovost enega samega zvočnika v spodnjem delu ohišja. Čeprav je ohišje relativno debelo in je v njem prostora za večjega, ni dovolj glasen, solidne visoke in srednje tone pa pokvari skoraj popolna odsotnost nizkih (basov). Še dobro, da so ohranili priključek za slušalke in lahko za izboljšanje uporabite vse, ki so pri roki. Baterija prav tako sodi med presežke. Kljub kapaciteti 5260 mAh bo telefon težko zdržal dva dneva srednje zahtevne uporabe, v najboljšem primeru dan in pol. Na voljo je hitro polnjenje z močjo 30 W, kar je pohvalna pridobitev.

Za odklepanje telefona je na voljo prepoznava obraza s sprednjo kamero in tipalo prstnega odtisa pod zaslonom. Prepoznava obraza deluje izredno hitro, hitreje kot pri nekaterih drugih napravah istega razreda. Kar je lahko dvorezni meč, saj je možno, da je hitrost dosežena na račun nižje stopnje varnosti. Prav tako je tovrstna prepoznava onemogočena v slabših svetlobnih razmerah. Tipalo prstnega odtisa bo zato za večino verjetno prva in edina izbira. Deluje namreč hitro in natančno kot podobna tipala v veliko dražjih napravah.

Vmesnik, ki se ga je treba navaditi

Xiaomi je oblikoval svoj uporabniški vmesnik na osnovi operacijskega sistema Android 10 MIUI, ki je že v različici 12. Predal za aplikacije se nastavi ročno. Ni narobe, če so vse razporejene po različnih zaslonih, vendar v primeru, da jih imamo veliko in večine ne uporabljamo redno, to kmalu postane nepregledno. Toliko bolj, ker vmesnik MIUI trpi za »boleznijo« tovarniško že nameščenih aplikacij, tako imenovanim »bloatwerom«, med katerimi nekaterih ni preprosto izbrisati. Sicer uporabniški vmesnik deluje tekoče, je preprosto razumljiv in vizualno všečen. Grafika ikon je dovolj minimalistična, da ni govora o pretiranem kiču, ki je bil še nedavno značilen za večino »azijskih« vmesnikov. Na voljo je dovolj možnosti poosebljanja videza vmesnika, še posebej pregledna se mi zdi menijska struktura nastavitev. Namesto spodnjih zaslonskih tipk – tipka za nazaj je desno in tipka za prikaz odprtih aplikacij na levi – lahko izberete upravljanje s kretnjami. Slednje je novejše in za nekatere malo moteče, vendar je zato površina zaslona rešena vrstice s tipkami. Po želji lahko vklopite vedno vklopljen zaslon z osnovnimi informacijami, upoštevajoč, da to še vedno malce vpliva na hitrejše praznjenje baterije.

Dokaj solidna glavna kamera

Glavna kamera ima 64-milijonsko tipalo, a je kljub temu sposobna delati dokaj dobre fotografije v polni ali 16-milijonski razločljivosti v primeru združevanja pik. V dobrih svetlobnih razmerah je na fotografiji malo šuma, barve so dobre in dinamični razpon širok. Podobno velja tudi za fotografije polne ločljivosti, na katerih je celo manj šuma, kot bi morda pričakovali. Mi Note 10 lite nima kamere z optično povečavo, 2-kratna je mogoča s pomočjo izreza iz fotografije glavne. Glede na njeno veliko ločljivost so tovrstni posnetki dovolj dobri. Večje povečave pa ne priporočam.

Druga kamera ima širok kot in le 8-milijonsko tipalo, kar počasi postaja premajhno. Kljub temu njihova kakovost ni preslaba oziroma so fotografije kar spodobne. Podrobnosti je glede na ločljivost tipala zadovoljivo veliko, barve pa so prijetne in kljub ožjemu dinamičnemu razponu podobne barvam fotografij glavne kamere.

Kamera, za katero lahko rečem, da bi jo z lahkoto pogrešal, je kamera z bližinsko fotografijo. Čeprav barve in dinamika nista slabe, 2-milijonsko tipalo ne omogoči dovolj podrobnosti, da bi bile fotografije uporabne še za kaj drugega od prikaza na zaslonu. Boljši rezultat namreč nudi izrez iz fotografije glavne kamere, s katerim približamo predmet zanimanja. Poleg te je na voljo še kamera za zaznavo globine, ki pomaga pri učinku zamegljenega ozadja.

Slabše se telefon obnese v mraku. Fotografije ne navdušijo, na njih je veliko šuma, nejasnosti, le barve so dokaj dobro ohranjeno. Dosti bolje ni niti z uporabo nočnega načina, saj ni dovolj podrobnosti v temnih delih fotografije.

Za povprečno bom označil še selfi kamera, ki ima sicer na papirju zavidljivo 16-milijonsko tipalo, ki je sposobno v dobrih svetlobnih razmerah posneti dokaj kakovostni samo portret. V to kategorijo sodi še video, vendar ni brezpredmetno, da je na voljo tudi ločljivost 4K.

HVALIMO:
 • Dober zaslon AMOLED sposoben prikazati sliko HDR.
 • Hitro polnjenje baterije.
 • Solidne fotografije v dobrih svetlobnih razmerah in dobra stabilizacija slike med snemanjem videa.
 • Hitre nadgradnje uporabniškega vmesnika.
 • Priključek za slušalke, IR vmesnik in radio FM.
GRAJAMO:
 • Ni kamere z optično povečavo.
 • Nizka kakovost fotografij v slabih svetlobnih razmerah.
 • Debelo ohišje težje od povprečja.
 • Ni reže za pomnilniške kartice.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja