Xiaomi Mi Note 10 ali Nova foto-video ekstravaganca
Matjaž Ropret 5. novembra 2019 ob 17:23

Xiaomi je danes na Kitajskem predstavil nov paradni telefon Mi CC9 Pro. Morda nič posebnega, skoraj vsak teden smo priča kakšnemu novemu modelu te znamke, toda to je prvi množični mobilnik s 108-milijonskim fotografskim tipalom – tega je pred časom predstavil Samsung –, jutri pa bo v evropski izvedbi postal Mi Note 10. Na začetku bo ekskluzivno na voljo v spletni trgovini Gearbest, tudi s kodo za popust, ki jo najdeš v tem članku.

Letos je znova razplamtela »vojna megapik«, vendar tokrat v telefonih, ker so pač ti postali primarni fotoaparati. Na veliko koncih smo že srečali tipala z 48 milijoni točk, ki večinoma dajejo več kot solidne rezultate. Zdaj pa je tu naslednji korak, kar 108 megapik, znova s podobnim trikom kot pri 48-ih. Tipalo je sicer nekoliko večje, njegova površina meri 1/1.33″ oz. približno 69 mm2, s čimer je nekje vmes med večjimi tipali za telefone (običajno 1/2.5″ ali 1/1,7″) in »enopalčnimi« tipali v zmogljivih žepnih fotoaparatih. Površina je toliko večja, da so lahko ohranili velikost posamezne pike pri 0,8μm, trik pa je v združevanje štirih pik v eno, s čimer se velikost podvoji, poveča zmožnost absorbcije svetlobe, izhodna ločljivost pa zmanjša na četrtino – 27 megapik. Seveda je mogoče fotografirati tudi v izvorni ločljivosti in kadar je dovolj svetlobe, ne bi smelo biti težav, podrobnosti pa bodo verjetno osupljive.

Pri Mi Note 10 (odslej bom za telefon uporabljal to ime, kajti bistvenih razlik glede na Mi CC9 Pro verjetno ne bo, če bo sploh kakšna) bo to tipalo pri osrednjem objektivu. Zraven pa bodo še štirje drugi. Kljub temu, da glavni premore veliko pik, kar je uporabno za digitalno povečevanje motiva, je Xiaomi vgradil kar dva teleobjektiva. Eden ima petkratno optično povečavo pri tipalu s petimi milijoni točk, skupaj z glavnim tipalom pa lahko zagotovi 50-kratni »hibridni« zum. Drugi teleobjektiv ponuja dvakratno povečavo in 12 megapik, kar se mi zdi v redu, saj je sicer razlika med osnovnim pogledom in petkratno povečavo prehuda, vmesne stopnje pa so zgolj digitalni oz. hibridni zum s precejšnjo izgubo kakovosti. Četrti po vrsti je ultraširoki objektiv z 20-milijonskim tipalom, peti pa makro objektiv.

Poleg edinstvenega foto-video sklopa, ki mu je znani laboratorij Dxomark prisodil skupno oceno 121, kar je enako kot za Huaweijev Mate 30 Pro in največ od vseh telefonov, so tu še nekatere druge izstopajoče lastnosti. Med njimi 6,47-palčni, na robovih zakrivljeni zaslon OLED, sprednji fotoaparat z 32 milijoni točk v kapljičasti zarezi in baterija s kapaciteto kar 5260 mAh ter 30-vatnim polnjenjem, s čimer naj bi se napolnila v eni uri. Mi CC9 Pro poganja procesor Snapdragon 730G, ki se od standardnega srednjerazrednega Snapdragona 730 razlikuje po dodatni grafični zmogljivosti. Bile so govorice, da bi Mi Note 10 lahko imel procesor Snapdragon 855, vendar je povsem možno, da bo ostal pri 730G, medtem ko bodo 855 namenili (domnevnemu) modelu Pro.

Kako do njega?

Telefon je na voljo bo v treh barvah – črni, beli in zeleni.

Mi Note 10, 128 GB, črn

Mi Note 10, 128 GB, bel

Mi Note 10, 128 GB, zelen

Njegova cena ob pisanju članka še ni znana, razkrili jo bodo jutri (6. novembra) ob 12h po slovenskem oz. 19h po kitajskem času, toda glede na kitajske postavke za Mi CC9 Pro, bi utegnila biti okrog 500 evrov ali celo manj. Zato ignoriraj trenutno ceno na zgornji povezavi, ker nima zveze z ničemer. Ob enakem času bo tudi veljavna koda za najnižjo ceno ob začetku prodaje. Vpiši GBMINOTE10 ali GBMINOTE10FB, če prvi kupon ne deluje. Možno pa se je tudi prijaviti za posebno ceno s klikom na Arrival notice, kar je na voljo registriranim uporabnikom omenjene trgovine. Ti bodo nato v svoj uporabniški račun dobili povezavo za nakup telefona.

Dodatek: Običajna cena je 549 evrov, s kuponom pa 450 evrov!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja