Xiaomi Mi Mix 2s: Visoka moda po dostopni ceni (#VIDEO)
Matjaž Ropret 18. julija 2018 ob 07:36

Funkcionalnosti, zmožnosti, strojne lastnosti so pomembne. Podoba pa je pogosto še pomembnejša. Morda ne bi smelo biti tako, a dejstvo je, da se pogosto odločamo z očmi. Prav zato ima Xiaomi Mi Mix 2s, ne glede na vse svoje odlike, že v štartu možnosti pritegniti pozornost kupcev. Še posebej, če ga bodo operaterji (in trgovci) razstavljali z obeh strani, ne samo s sprednje.

Xiaomi Mi Mix 2
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema
 • Cena
4

Naj kupim?

Glavna atrakcija je resda kombinacija oblike in materialov, toda telefon je zanimiv tudi zaradi cene. Neposredno tekmuje z izdelki, kot sta Huawei P20 in LG G7 in v primerjavi z njima ni v podrejenem položaju. Če kupuješ, vsekakor posezi po različici s 128 GB shrambe, saj ta ni razširljiva.

To ni prvi telefon s keramiko v ohišju, je pa trenutno najlaže dostopen. In prav zaradi tega izstopajoč. Zadnja stran je dobesedno keramična ploščica, skoraj kot bi jo vzel iz kopalnice. Lepa. Prijetno zaobljena, sijoča, zrcalna. Prijazna in trdna, a tudi dovzetna za prstne odtise in težja od običajnega stekla ali kovine. Zato Mi Mix 2s ni lahek fon in za boljši oprijem ga je priporočljivo imeti v ovitku. Priloženi je prav fin. Prijetno gladek, pa vseeno ne spolzek. Vse opisano je pravzaprav veljalo že za Mi Mix 2, ki pa ga slovenski operaterji niso prodajali, treba ga je bilo iskati v spletnih trgovinah s kitajskimi mobilniki. Zdaj, ko je Xiaomi izdelal prenovljeni model, nekakšen »facelift« in dobil pooblaščenega zastopnika, podjetje Venkon Technix, ki pokriva države nekdanje Jugoslavije in Avstrije, velja o tej napravi zapisati kakšno besedo več. Vsekakor je privlačna, tudi s sprednje strani, kjer jo zaznamuje res tanek rob okrog zaslona na treh straneh, spodaj pa nekaj brade s sprednjim fotoaparatom, kar je tudi velika redkost. Dobro izgleda, za moj okus bolje kot iPhone X. Tudi barva keramike je posrečeno izbrana, zlata obroba fotoaparata pa mogoče komu ne bo všeč, ampak meni se zdi, da se dobro ujame s sivino zadnje strani. Enako napis. Nekaj podobnega kar uspešno počne tudi Asus pri prenosnikih. V glavnem – za obliko večinoma pohvale. Še toliko bolj, ker tokrat ni treba pisati o zaslonski zarezi.

Pa vseeno. Zunanja lepota ni vse in telefon ni nič, dokler je zaslon izključen. In prav v zaslonu je pri seriji Mi Mix že od vsega začetka glavna poanta. Prvi izdelek s tem imenom je bil sploh pionir med telefoni z drugačnim razmerjem ekrana in brez robov okrog njega. Tako so tanjšali robove, da se je celo zvočnik in so ga nadomestili z vibriranjem ohišja. Kar pa so opustili in zgoraj vrnili zvočnik, ki pa je ralo majhen in ne najbolj glasen, a to je cena za všečen videz. Sam zaslon pa … Zdaj je šest palcev diagonale pri razmerju stranic dve proti ena že nekaj običajnega, pa je še vedno uporaba telefona, pri katerem je skoraj celotna sprednja stran zaslon, precej navdušujoča. Škoda je samo, da je sam ekran nespremenjen glede na predhodnika. Polna visoka ločljivost je pri tehnologiji LCD pri šestih palcih v redu, slika je jasna in ostra, tudi svetilnost je zadostna, edino na močnem soncu bi si želel večje. Zato pa zaslonu malo manjka boljših kontrastov in barvne živahnosti. Sploh k tako izbrani zunanjosti bi se podala res kakovostna slika, ki pa je ta zaslon žal ne zagotavlja in ostaja nekje v zlati sredini. Zgornji in glavni zvočnik delujeta v paru kot nekakšen stereo, kar poznamo že od drugod, sam zvok in glasnost pa sta solidna. Izhoda za slušalke ni, zato pa je v škatli prilagojevalnik iz priključka USB-C. Medtem ko slušalke niso priložene.

Zakaj potem sploh različica »es«, če je tisto najbolj očitno enako. Ker so na voljo novejši sestavni deli in je bilo možno malo izboljšati že tako pesrpektivno zasnovo. Podobno navsezadnje zadnji dve leti počne Oneplus, ki pozimi izdaja model t. Tako imamo tu novejši, zmogljivejši procesor in prenovljen fotoaparat. Telefon tokrat poganja Snapdragon 845 in je tako eden cenejših s tem čipom. Že nad Mi Mix 2 s Sanpdragonom 835 nisem imel pripomb in tudi tokrat vse deluje povsem gladko. Od uporabe aplikacij in prehajanja med njimi do igranja zahtevnih iger. Baterije pa je dovolj za približno dan in pol intenzivne uporabe. In vmes se da sok enostavno dodajati na brezžičnem polnilcu, saj je podpora induktivnemu polnjenju Qi tudi ena od novosti. Ne gre prav hitro, a tako je pri vseh in za dodajanje nekaj odstotkov na enostaven način je v redu.

Fotoaparat pa je pridobil novejše tipalo v glavnem objektivu in dodaten objektiv z »dvakratnim zumom«. Xiaomi se je torej odločil, da bo dvookost služila konkretni funkcionalnosti, ne težko preverljivemu izboljševanju kakovosti ali učinku globine z drugim tipalom, kar se mi zdi pravilno. Fotografije z osnovnega objektiva so zelo dobre, vsaj pri dnevni svetlobi. Nič dosti ne zaostajajo za tem, kar počnejo drugi dražji telefoni. Mogoče v povečavah, a s tem se ne bo ukvarjal nihče. Barve so nekoliko pretirane, zato morda ni odveč v nastavitvah malce zmanjšati nasičenost, če aparat že ponuja to možnost. Dvakratna približava je lahko zelo koristna, je pa kakovost v tem načinu malce slabša, saj ima tipalo manjše pike in objektiv prepušča manj svetlobe. Na voljo je tudi umetna inteligenca, ki zna prepoznavati motive in prilagajati nastavitve, vendar je večinoma zgolj brez potrebe povečevala svetlost fotke in včasih še kontraste, kakšnega res uporabnega učinka pa ni imela. Portretni način zaostaja za najboljšimi na tem področju, mogoče ga usposobijo kakšni kasnejši programski popravki. Video v 4K je prav tako malce pretirano saturiran, a v splošnem lep in uporaben za nadaljnjo obdelavo. Selfijevski fotoaparat je, kot rečeno, spodaj, zato je treba telefon zavrteti pokonci. Umeščenost ni idealna, kakovost pa je kar solidna.

Na telefonu teče Android MIUI. Trenutna različica je operacijskega sistema je 8.0.0 z majskim varnostnim popravkom, Xiaomijeve preobleke pa 9.5.20. Ena od posebnosti preobleke je v tem, da si uporabnik lahko izbere uporabo s kretnjami namesto zaslonskih tipk. Kar pomeni, da ima vedno na voljo celoten zaslon, po sistemu pa se pomika s potegi prsta. Od spodnjega roba navzgor za vrnitev na domači zaslon. Če pri tej kretnji sredi zaslona obstane, se prikažejo okna odprtih aplikacij. Poteg od desnega roba v levo v kateri koli aplikaciji pa je enak tipki nazaj. Zanimivo, čeravno ne tako zelo intuitivno kot pri Applu. Morda manjka črtica na dnu zaslona. MIUI sicer vztraja pri iphonovskem prikazu vseh aplikacij brez posebnega razdelka. Torej trije, štirje, pet zaslonov desno od glavnega. Žal sistem ne ponuja obvestil na izključenem zaslonu in koda PIN za odklepanje telefona, ki dopolnjuje zelo dobro delujoč čitalnik prstnih odtisov, je lahko samo štirimestna. Navajeni smo šestmestne, ki tudi bistveno povečuje varnost. Drugače Xiaomijev Android niti ni pretirano nadležen, a na mojem bi ga za osnovni izgled vseeno zamenjal kakšen drug zaganjalnik, denimo Nova Launcher.

Mi Mix 2s tako odpravlja nekaj težav predhodnika, še posebej glede fotoaparata, dodaja brezžično polnjenje in še hitrejši procesor, pri čemer cena ostaja zmerna za tako strojno zasnovo, obliko in materiale. Ostajajo pa tudi neživahen zaslon, povprečen zvok, precejšnja masa in androidna preobleka, ki morda vsem ne bo po godu. Toda idealnega telefona ni, ob vsem povedanem ter upoštevanju sloga in cene (še posebej za različico s 128 GB) pa se Mi Mix 2s nazadnje izkaže kot precej zanimiva alternativa Huaweijem, LG-jem in podobnim. Upamo pa lahko, da se bosta proizvajalec in uvoznik izkazala vsak s svojo poprodajno podporo.

HVALIMO
 • Seksi izgled
 • Hitro delovanje
 • Spodoben fotoaparat, ki bi ga lahko posodobitve še izboljšale
 • Solidno trajanje baterije
 • Zmerna cena
GRAJAMO
 • Neživahen zaslon
 • Ne ravno glasen zvočnik
 • Telefon ni lahek
 • MIUI ima nekaj nepotrebnih omejitev
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja