Xiaomi Mi A1 – odpiranje škatle in prvi vtisi
Matjaž Ropret 3. novembra 2017 ob 07:28

Nisem bil edini, ki sem pred časom zastrigel z ušesi ob novici, da Google oživlja program Android One in da bo prvi izmed cenovno dostopnih telefonov prišel izpod okrilja kitajskega Xiaomija. Že samo dejstvo, da bo (spet!) mogoče dobiti nepixla in nenexusa z ažurnim posodabljanjem operacijskega sistema in brez proizvajalčeve navlake za razumno ceno, je bilo spodbudno. Nekatere strojne lastnosti telefona – procesor srednjega razreda (Snapdragon 625), dvooki fotoaparat, kombinacija 4/64 GB pomnilnika, spodobno velika baterija – so vse skupaj še ozaljšale. In zdaj je ta konkretni telefon tu, zato je čas, da ga vzamem iz škatle in malo bolje predstavim. V temle videu.

No še ni kakšen resen test ali opis, samo nekaj prvih opažanj in misli. Zadeve še nimam dovolj dolgo, da bi lahko vlekel kakšne zaključke. Lahko pa rečem, da je telefon izdelan dobro in da je prijeten za rokovanje, čeravno ni najmanjši s 5,5-palčnim zaslonom. Je pa dovolj tanek in zaobljen. Zaslon izgleda lep, a je treba svetilnost nastaviti na precej visoko. Kako bo na soncu, bom šele preizkusil. Čisti Android je obenem prednost, ker ni podvajanj, zavzemanja prostora z nepotrebnostmi in ker je po prvih vtisih delovanje zelo tekoče. In obenem tudi slabost, ker pogrešam določene nastavitve in možnosti, ki jih dodajajo proizvajalci, Googlu pa se ne zdijo pomembne. Xiaomi je sicer dodal svojo fotografsko aplikacijo, ki pa ni kakšen presežek.

Zanimivo je, da je mogoče vstaviti pomnilniško kartico za povečanje shrambe – namesto druge kartice SIM -, česar Google pri svojih Pixlih (in prej Nexusih) ne omogoča. In zanimivo je tudi, da se snovalcem ni zdelo vredno podražiti telefona za evro ali dva, da bi podpiral NFC. Mi A1 sicer z vsemi dajatvami stane približno 250 evrov, odvisno od trenutnih akcij in popustov. Najdi se ga da tudi v nekaterih evropskih državah, od Češke do Španije, kjer se cene tudi gibljejo nekje okrog omenjene. V prihodnjih dneh ga bom resneje stestiral in potem čez kakšen teden sledi konkretnejši opis.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
  • Oj, me zelo mika nakup tega telefona že kar nekja časa, pa me zanima ali ima vgrajen fm sprejemnik? Na nekaterih straneh je navedno, da ga ima nekje pa, da ne. Kako je s tem? Spremljam, da vidim tvoje vtise po daljšem testiranju.
    lp Matjaz

  • Mi 5X, ki je tehnično enak telefon, podpira tudi FM, tako da je to stvar softwera. MIUI ima notri že vgrajen FM player…

  • Je obširnejši test že narejen? Koliko jedrni procesor ima in kaj to pomeni? Nekje sem slišal, da več jeder in gigaherzov ima, lepše in tekoče deluje? Se opravičujem, če je smešno vprašanje.

    • Ne še. Telefon moram uporabljati najmanj en teden, da lahko spišem relevanten test. Pa tudi ne pride nujno takoj na vrsto.
      Procesor je osemjedrni, vendar ta podatek o njem pove še najmanj. Je pa delovanje kar tekoče, a se vsaj pri odpiranju aplikacij pozna, da zmogljivost le ni taka, kot je pri dražjih telefonih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.