Xiaomi Mi 11i: Eden začetnikov novega, zanimivega razreda telefonov
Matjaž Ropret 20. julija 2021 ob 06:25

Xiaomi, ki je po nekaterih podatkih splezal na drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov in po številu prodanih zaostaja le še za Samsungom, ne odstopa od očitno uspešne strategijo preplavljanja trga z množico modelov. Tako v liniji Mi 11 najdemo kopico izvedb in med njimi je presenetljivo zanimiva Mi 11i. Vsaj glede na ceno, ki so jo postavili pri Telekomu Slovenije.

Mi 11i je nekje v sredini družine telefonov s podobnimi oznakami. Nad njimi sta »osnovni« Mi 11 in super-duper fotografsko in nasploh ekstremni Mi 11 Ultra, pod njim pa še dve različici Mi 11 Lite (s 5G in brez). V primerjavi s »pravo« enajstico je nekaj razlik, ki lahko so, lahko pa tudi niso pomembne, odvisno od tega, koga vprašamo. Še vedno je tu procesor Snapdragon 888, 8 GB pomnilnika in 256 GB prostora za podatke. Zaslon je prav tako OLED s podporo prikazu HDR10+, vendar manjši (6,67-palčna diagonala namesto 6,81-palčne), »zgolj« polne visoke ločljivosti namesto QHD. Baterija je za odtenek manjša (4520 mAh namesto 4600 mAh) in se polni nekoliko počasneje, s 33W, ter zgolj žično. Ohišje je nekje vmes med cenejšimi plastičnimi in prestižnimi kovinsko-steklenimi, morda največja razlika pa je v foto-video sklopu, čeprav nepoučen kupec takega zaključka iz golih tehničnih podatkov ne bi izpeljal. Glavni objektiv ima v obeh primerih 108 milijonov pik, toda tipalo ni enako. Morda je enako tistemu v modelu Redmi Note 10 Pro, vendar pa se razlikuje obdelava signala s tipala. Ultraširoki objektiv ima tipalo z osmimi milijoni pik (namesto trinajstimi), makro s petimi milijoni pa je verjetno identičen v vseh.

Kdor je upal na ne prevelik telefon, bo verjetno razočaran. Kajti mere in tudi masa (163,7 x 76,4 x 7,8 mm in 196 g) so skoraj identične kot pri Mi 11 ali Redmi Note 10 Pro. Mi 11 je z večjim in lepšim zaslonom bolje izkoriščen. Za ljubitelje malce manjših mobilnikov bo bolj primeren Realme GT 5G, ki tekmuje v popolnoma istem razredu, a o njem več v ločenem testu. Ohišje je sicer kompaktno, lepo izdelano in daje boljši občutek v roki kot malce preveč plastični Redmi Note 10 Pro, čeprav nisem prepričan iz kakšnega materiala je izdelano hrbtišče telefona. Vodotesnost je uradno zgolj osnovna, reč bi morala preživeti, če se malce zmoči, bolje pa je, da ne pade v vodo.

Zaslona Mi 11 nisem videl, je pa že ta, ki so gra vgradili v Mi 11i zelo lep. Barvit, kontrasten, dobro viden na soncu, še z nekoliko bolj všečno kalibracijo barv kot tisti v pol cenejšem Redmiju Note 10 Pro. Prav tako ponuja osveževanje s 120 Hz in skupaj z zmogljivim procesorjem je premikanje vsebine po ekranu res gladko. Tu smo prišli do nivoja, od koder je težko iti nazaj na karkoli bolj običajnega, dokler to ne postane standard. Xiaomi je kot standard že postavil tudi stereo zvočnika in pri dotičnem izdelku sta zelo solidna, boljša kot pri cenejših modelih, a še vedno malo v zaostanku po kakovosti in glasnosti za najboljšimi. Še naprej pa proizvajalec zavaja z odprtinami na zgornji stran, od koder zvok ne prihaja, saj je za en kanal uporabljen zvočnik, ki je sicer namenjen pogovorom.

Xiaomi Mi 11i
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
4

Naj kupim?

Precej je odvisno od tega, kaj od telefona pričakuješ. Mi 11i je za tiste, ki želijo kar največ zmogljivosti in prostora za podatke za čim manj denarja. Dobijo še marsikaj drugega, a se tudi odrečejo res vrhunski foto-video izkušnji in najboljšemu zaslonu.

Osrednja prednost tega modela pred kakšnim ne veliko cenejšim je v zmogljivostih in pomnilniku. Tu namreč ni kakšnih kompromisov, razen če bi kdo raje imel 12 GB delovnega pomnilnika namesto 8 GB, kar pa bi bila bolj garancija za enako tekoče delovanje tudi čez tri leta, zdaj bi se komaj poznalo. V glavnem, telefon je izjemno hiter in ponuja dovolj prostora tudi za veliko snemanja videa ali shranjevanja različnih večpredstavnostnih vsebin. Baterijsko ni izvrsten, toda skozi dan se je mogoče z lahkoto prebiti z enim polnjenjem. Priloženi 33-vatni polnilnik ni najhitrejši, a vseeno omogoča, da v približno pol ure telefon pridobi polovico napolnjenosti. Za 600 evrov (v prosti prodaji) bi si seveda želel še brezžičnega polnjenja, toda to je lastnost, ki jo proizvajalci običajno postavijo povsem na konec spiska.

In če so zmogljivosti ključna vaba za potencialne kupce, sta fotografija in snemanje videa tisti področji, kjer upravičeno pričakujemo največje kompromise. Kljub temu smo bili kar presenečeni, saj so fotografije z glavnega tipala zelo solidne, video 4K pa je sploh lep in dobro stabiliziran. Nekateri (dražji) ga prekašajo pri dinamičnem razponu, še posebej v temnih predelih scen, in v detajlih, toda napredek v primerjavi  z videom s poceni telefonov je opazen. Sploh v slabši svetlobi, kjer je ta telefon ravno nekje na pol poti med slabimi in res dobrimi.

Pri fotografijah bi mogoče na prvi pogled zaman iskali pomembne razlike, če za primerjavo vzamemo Redmi Note 10 Pro. Celozaslonsko izpadejo zelo podobno ali celo identično, toda podrobnejši pogled razkrije boljšo reprodukcijo barv, nekaj več ohranjanja detajlov, tudi širši dinamični razpon. Govorimo o fotografijah z glavnega tipala. Tudi tu Mi 11i ni na nivoju najboljših, a je na dovolj visokem nivoju, da mu ne moremo česa resnejšega zameriti. Zato pa sta ultraširokokotni in makro objektiv dejansko na ravni nižjega cenovnega razreda in tudi »zum«, ki ga fotografska aplikacija obljublja, je zgolj digitalen, ne zna niti uporabiti presežka pik na glavnem tipalu, tako da bi se dalo postoriti še kaj več, a so se v Xiaomiju nekoliko prehitro zadovoljili s tem, da glavno tipalo zagotavlja spodobne fotografije in video. Slednjega je mogoče snemati tudi v 8K, vendar priporočamo, da ostanete pri 4K, saj bodo rezultati boljši ter predvajanje in morebitna montaža lažja.

Povezljivost je na najsodobnejši ravni s 5G, zagotovo delujočim pri Telekomu, Wi-Fi 6 in bluetooth 5.2. Med testom je bila tudi programska oprema (MIUI 12) ves čas posodobljena, vključno z varnostnimi popravki. Xiaomi je že pred časom toliko prilagodil svoj uporabniški vmesnik, da je bolj minimalističen, »evropski«, če hočete. Še vedno pa povsem premeče nastavitve telefona, zato se je v njih težko znajti, če ste navajeni kakšne druge znamke.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri telefonih, ki so nekoliko okrnjene različice standardnega modela, je še bolj kot sicer pomembna cena. Mi 11i z 256 GB za 600 evrov je v tem pogledu uspel poskus, saj je Mi 11 s takšno konfiguracijo še pol dražji (900 evrov). Zato nekaj kompromisov pri materialih, zaslonu in hitrosti polnjenja ne moti. Pa tudi tiste pri fotografiranju in snemanju videa se da požreti, čeprav jih seveda nismo veseli. To je skoraj paradni telefon za (ravno še) srednjerazredno ceno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja