Xiaomi Mi 11 Lite 5G: Dražji kot Redmi Note 10 Pro, a si vseeno zasluži pozornost
Marjan Kodelja 9. avgusta 2021 ob 06:35

V strojni in oblikovni zasnovi se lahko Xiaomijevi telefoni že zdaj kosajo z Applovimi, Samsungovimi ali Huaweijevimi, medtem ko šepajo algoritmi obdelave fotografij in videa. Vanje bodo morali vložiti še kar nekaj napora, da bodo rezultati estetsko bližje okusu evropskega uporabnika.

Redko se zaljubim na prvi pogled, kajti estetsko si je večina sodobnih telefonov podobna kot jajce jajcu. Toda priznam, da me je v tem pogledu Mi 11 Lite 5G pozitivno presenetil. V oblikovnih podrobnosti in tankosti je namreč poseben, čeprav sodi v srednji cenovni razred in mu statiko zagotavlja plastičen okvir. Tu se izbor na papirju slabših materialov konča. Hrbtišče je že iz utrjenega stekla, na srečo zamegljenega, da se prstni odtisi pretirano ne poznajo in kazijo videz naprave brez zaščitnega ovitka. Takšne uporabe kajpada ne priporočam, čeprav zna ovitek pokvariti estetiko, ki sem jo ravnokar pohvalil, toda previdnost je vseeno mati modrosti. Izstopa še sklop zadnjih kamer v dveh ravneh, v katerih so poleg solidne glavne, še malo manj solidni širokokotna in bližinska (makro).

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.8

Naj kupim?

Xiaomi Mi 11 Lite 5G je lep, vsestranski in dovolj zmogljiv telefon, ki vam zna prirasti k srcu. Fotografska vsestranskost je omejena na glavno kamero, 2-kratno optično povečavo in pogojno širokokotno kamero ter prednjo selfi kamero. Nov srednje zmogljivi procesor zagotavlja dovolj moči tudi za poganjanje zahtevnih aplikacij, medtem ko baterija zadošča najmanj do večera srednje zahtevne uporabe. Zaradi podpore omrežju 5G ne bo prehitro zastarel. Cena telefona, ki nam ga je posodil Telekom Slovenije, se bo s približno 400 evri nekaterim zdela previsoka za razred naprav, kamor sodi. Splača se zato preveriti pogoje nakupa, ki jih nudi operater.

Sodobna oblika in velikost

S 16,64-centimetrskim (6,55-palčnim) zaslonom sodi med manjše telefone iz družine Mi11, v kateri je mimogrede kar osem ne vedno med seboj zelo različnih modelov. Klasično ravno zasnovo prednje ploskve sicer krasijo ozki robovi okoli zaslona in luknjica v zgodnjem delu, v kateri se skriva sprednja kamera. Izstopa pa v debelini, saj je osvežujoče tanek. Kljub temu sta tipki za vklop z integriranim tipalom prstnega odtisa in jakost zvoka za moj okus dovolj debeli. Na spodnjem robu sta še odprtina priključka USB ter reža s pladnjem za kartice. Okvir ohišja ne sega do površine zaslona, namesto tega ta vidno in na otip izstopa izrašča iz njega oziroma tvori približno tretjino profila. S stališča varovanja zaslona v primeru padca ne najbolje, a struktura dodan nekaj k drugačnemu videzu. Reže, zaščitna mrežica nad gornjim zvočnikom tik nad vrhom zaslona in ostale odprtine so lepo izdelane, prav tako stiki med ploskvami in okvirjem. Medtem ko nežno zaobljeni boki in ne pretirano spolzko hrbtišče zagotavljajo dober oprijem. Zaradi tankosti in dokajšne spolzkosti okvirja (bokov) ga je le težje pobrati odloženega na ravno površino. Toliko bolj, če je odložen z zaslonom navzdol, kajti obratno prijem izboljša dvignjen zgornji del zaradi izbokline s kamerami.

V zmogljivostih bo večino zadovoljiv

Kot vse več modelov srednjega razreda, je Mi 11 lite 5G opremljen s solidnim, če ne celo več kot to, zaslonom OLED polne visoke razločljivosti (1080p). Dovolj svetlim, da je pogled nanj udoben tudi na prostem. Podpira najvišjo hitrost osveževanja 90 Hz, vendar sistem samodejno preklopi nazaj na 60 Hz, ko oceni, da višja hitrost ni primerna. Samodejna nastavitev nudi dokaj naravne barve. Če želite, jih lahko nasičite, da bolj žarijo. Dovolj je še ročnih nastavitev, da lastnosti zaslona prilagodite svojim željam.

Mi 11 Lite 5G je eden prvih s sistemom na čipu Snapdragon 780G. Opravil bo z vsemi nalogami, ki mu jih boste zastavili, medtem ko bodo gladko delovale vse aplikacije. Igre prav tako, le število sličic na sekundo (fps) bo nižje, kot ga dosegajo telefoni z najbolj zmogljivimi procesorji. Velikost shrambe v primeru modela s 64 GB ni pretirana, toda dalo se bo preživeti z njo, kajti na voljo je ležišče za pomnilniške kartice.

Bočno vgrajeno tipalo mi je po eni strani všeč, a me po drugi moti, kajti v primeru enoročne uporabe bi bilo bolje, če bi tipko postavili nekoliko nižje. Kajti tudi če jo dosežete s sredincem ali kazalcem, je dotik pod kotom, kar za zaznave prstnega odtisa ni najboljše. Nekaj težav se zna pojaviti še v primeru pretirano mokrega ali potnega prsta. Na voljo je sicer še prepoznava obraza s sprednjo kamero. Ker je manj varno, tega varnostnega mehanizma ne priporočam.

Strojne komponente so na splošno pravilno izbrane in delujejo uravnoteženo, kar se nenazadnje kaže tudi v tem, da se telefon pretirano ne greje. Baterija ni največja v razredu, nekje se namreč mora poznati slabost tankega ohišja, vendar zadošča, kot pravimo, da naprava pri srednje zahtevni uporabi zdrži do večera. Poraba energije je kot vedno odvisna od uporabe, vendar naj bi po nekaterih meritvah zaloga zadostovala za do 12 ur brskanja po spletu in 17 ur predvajanja videa. Brezžičnega polnjenja ni, je pa hitro z močjo 33 W.

Ni toliko pomembno, ali potrebujete omrežje 5G, dejstvo, da ga ima pomeni, da bo počasneje zastarel. Toda, to ni edina vgrajena sodobna tehnologija povezljivosti, saj podpira še zadnje razvojne dosežke tehnologij Wi-Fi in Bluetooth. Na robu nad zaslonom je majhno prozorno okence, pod katerim se skriva izvor infrardeče svetlobe (IR). Mi 11 Lite 5G je eden redkim sodobnih mobilnikov, ki zlahka prevzame naloge daljinskih upravljalcev naprav zabavne elektronike. Večina se bo na možnost požvižgala, a verjamem, da jo manjšina še vedno uporablja. Njen obstoj pa tudi nikogar ne moti.

Poleg vsega, kar sem že, velja pohvaliti še zvok. Poleg običajnega spodnjega zvočnika funkcijo drugega prevzame še drugi tik nad zaslonom. Skupaj zagotavljata relativno glasen in dokaj uravnotežen zvok, le nizki toni ne zvenijo tako globoko, kot bi si morda želeli.

Sodobni vmesnik nad sistemom Android 11

Xiaomi je oblikoval uporabniški vmesnik na osnovi operacijskega sistema Android 11. Kot pri večini »kitajskih« uporabniških vmesnikov se je nanj treba privaditi. Predal za aplikacije se nastavi ročno in po novem jih uredi v nekaj vsebinskih kategorij. Priročno za iskanje aplikacij, ko jih imate nameščenih veliko. Drugo možnost je klasična, prikaz po zaslonih, vendar v primeru, da jih imamo veliko in večine ne uporabljamo redno, to kmalu postane nepregledno. Sicer uporabniški vmesnik deluje tekoče, je preprosto razumljiv in vizualno všečen. Grafika ikon je dovolj minimalistična, da ni govora o kakšnem občutku pretiranega kiča, ki je bil še nedolgo tega značilen za večino »azijskih« vmesnikov. Na voljo je dovolj možnosti poosebljanja videza vmesnika, še posebej pregledna se mi zdi menijska struktura nastavitev, vedno prižgan zaslon in kombinacija obvestilnega sistema s seznamom bližnjic. Privzetega upravljanja s kretnjami namesto tremi navideznimi tipkami na zaslonu pa se tudi hitro privadite.

Občasno preveč nasičene barve

Mi 11 Lite 5G je opremljen s tremi zadnjimi in eno prednjo kamero. Večino časa boste uporabljali glavno kamero s 64-milijonskim tipalom in sposobnostjo 2-kratne digitalne povečava brez izgube na kakovosti. Zaradi združevanja pik je tudi občutljivejša na svetlobo in primernejša za fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah in ob mraku. Prav tako dobra je prednja kamera z 20-milijonskim tipalom, širokokotna z 8-milijonskim tipalom je solidna, medtem ko je 5-milijonska bližinska bolj v funkciji dvigovanja števila kamere, s katerimi je mobitel opremljen. Čeprav je, kar je treba povedati, najboljša bližinska kamera v telefonu, ki sem jo imel možnost do zdaj preizkusiti.

Čeprav so barve poudarjene in nekoliko premaknjene proti rdeči, so kontinuirano enake na fotografijah glavne in širokokotne kamere. V tem izstopa le bližinska kamera, katere barve so bolj obledele. 8-milijonsko tipalo širokokotne kamere se sicer solidno dobro obnese, vendar je na fotografijah manj podrobnosti in še izguba ostrine proti robovih je dokaj opazna.

Bližinska kamera ima sicer na papirju uporabno 5-milijonsko tipalo, toda prednosti na tem področju, »uniči« slabša reprodukcije barv. Sicer na nobeni od gornjih fotografij barve niso čisto prave, kajti tendenca glavne kamere so bolj poudarjene barve.

Solidno dobro se obnese nočni način fotografiranja. Pričakovano so fotografije glavne kamere svetlejše, jasnejše in imajo več podrobnosti, medtem ko je šuma manj, kot rezultati fotografiranja s širokokotno kamero.

Poleg solidnih fotografij sta obe boljši kameri primerni za snemanje video tja do razločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo. Zaradi boljše svetlobne občutljivosti velja uporabiti glavno kamero. Med snemanjem imate na voljo nekaj možnosti približevanje posnetka in v teh primerih je ostrenje relativno hitro ostri. Kot pri fotografijah so v videu opazne nasičene barve, veliko podrobnosti, dobro dinamika in jasnost, medtem ko se med hitrim premikanjem kadra pozna manjše število sličic na sekundo. Medtem ko so video posnetki glavne kamere odlični in za ta razred nadpovprečni, so posnetki širokokotne slabši, vendar še vedno solidni in uporabni.

HVALIMO:
 • Lepo oblikovano tanko ohišje s steklenim hrbtiščem
 • Dober zaslon OLED s hitrostjo osveževanja 90 Hz, 10-bitno barvno globino in podporo standardu HDR10+
 • Solidna avtonomija baterije
 • Dovolj zmogljiva strojna oprema
 • Zmogljivosti glavne kamere
GRAJAMO:
 • Ne najcenejši v svojem razredu
 • Povprečnost širokokotne in bližinske kamere
 • Ni zaščiten proti vodi
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.