Xiaomi Mi 11 je predstavljen za Evropo, bo tudi pri nas mešal štrene Galaxyju S21 (Ultra)?
Matjaž Ropret 9. februarja 2021 ob 11:18

Pri Xiaomiju je modelna linija z najkrajšim imenom najbolj na vrhu. Tako naj bi letos Mi 11 tekmoval s Samsungovo družino Galaxy S21. Še posebej, če bo kasneje sledila še izvedba Pro.

Za kitajskega proizvajalca, ki se je po nekaterih podatkih zavihtel že na tretje mesto na globalni ravni, sicer modeli Mi ne predstavljajo glavnine prodaje, še vedno je precej uspešnejši v nižjih cenovnih razredih. Toda zavzeto se trudi konkurirati najboljšim. Pri čemer pa še vedno poskuša ohranjati svojo cenovno prednost. Mi 11 naj bi v osnovni različici 8/128 GB na evropskih trgih stal 749 evrov, z 8/256 GB pomnilnika pa 799 evrov. Ne bomo presenečeni, če bodo slovenske cene, ako bosta enajstici na voljo pri nas, nekoliko višje. Toda Galaxy S21 se začne pri 849 evrih, S21 Ultra pa stane 1249 (12/128 GB) ali 1299 evrov (12/256 GB). In prav ob bok slednjemu bi lahko glede na marsikatero lastnost postavili Mi 11, saj manjka zgolj fotografski »zum«, in mogoče še kakšna malenkost. V določenih lastnostih pa bi bil lahko celo spredaj.

Že velikost zaslona in same naprave nakazuje, da poskušajo v Xiaomiju za ceno običajnega S21 (ali nižjo) ponuditi svojo »Ultro«. Mi 11 je v vsako smer za približno mm manjši od Samsungovega najnovejšega paradnega modela, torej z drugimi besedami – enako velik (ali enormen, kako vzamemo). Zaslon OLED v diagonalo meri 6,8 palcev, ima ločljivost 1440 x 3200 pik, podpira osveževanje s 120 Hz pri izvirni ločljivosti (prilagodljivo od 30 do 120 Hz) in prikaz slike HDR10+, 10-bitne barve (to prinaša lepše prehode med odtenki) in 100-odstotno pokritost barvnega prostora DCI-P3, 900 kandel standardne in 1500 kandel maksimalne svetilnosti. Če se vse to bere kot naštevanje zmožnosti zaslona pri S21 Ultri je verjetno zato, ker imata telefona najmanj podobna, če ne celo enaka zaslona. Zgolj kalibrirana in nastavljena malenkost drugače. Čezenj je pri obeh steklo Gorrila Glass Victus in pri Mi 11 ni krivina samo na levi in desni, temveč (zelo rahlo) tudi zgoraj in spodaj. Znotraj med steklom in zaslonom je, pričakovano, čitalnik prstnih odtisov, pa tudi srčnega utripa. Posebnost tega mobilnika sta še prava stereo zvočnika, saj je tudi zgornji izveden na enak način kot spodnji, niso uporabili zgolj tistega za telefonske pogovore. Zvok pa so uglasili v sodelovanju s podjetjem Harman Kardon (ki je, mimogrede, v lasti Samsunga).

Mi 11 poganja procesor Qualcomm Snapdragon 888, enako kot konkurenta v ameriški izdaji. To pomeni vrhunske zmogljivosti in tudi trenutno najbolj popolno podporo za omrežja 5G. Baterija ima kapaciteto 4600 mAh, polni pa se lahko s 55W žično ali s 50W induktivno. Druge naprave pa lahko telefon brezžično polni s kar 10W. Za razliko od kitajskega modela in Samsungovega telefona bodo evropskemu prilagali polnilnik, ki bo zmogel omenjenih 55W. Pri tako hitrem polnjenju ne bi smelo biti večjih težav, tudi če baterija morda ponuja manj avtonomije, kot bi si kdo želel.

Fotoaparat je zanimiv vidik. Glavni objektiv ima 108-milijonsko tipalo, že dobro znano iz drugih Xiaomijevih telefonov, pa seveda tudi iz Samsungovih. Signal z njega sicer proizvajalca obdelujeta nekoliko drugače, saj Xaiomi privzeto združuje po štiri pike v gručo in imajo tako fotografije 27-milijonsko ločljivost. Pri Ultrah gre v gručo kar devet pik in tako nastanejo 12-milijonske fotografije. Drugi objektiv je ultraširoki s 13-milijonskim tipalom, tretji pa makro s petimi milijoni pik. Manjka kakšen teleobjektiv – S21 Ultra ima kar dva, s tri- in desetkratno optično povečavo –, ki ga Xiaomi verjetno hrani za dražji model Pro. Video je mogoče snemati vse do 8K pri 30 sličicah na sekundo, verjetno pa bo v praksi bolje ostati pri 4K (s 30 ali 60 sličicami na sekundo). Sprednja kamera se zdi potencialni šibki člen, saj ima »zgolj« 20 milijonov pik in ne omogoča snemanja v 4K, temveč le v polni visoki razločljivosti.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Seveda ne manjka podpora za Wi-Fi 6 in bluetooth 5.2, kar bi res lahko pogrešali, pa je certificirana zaščita proti vdoru vode in prahu. Zdaj je namreč v tem cenovnem razredu IP68 že skoraj pričakovana lastnost. Programska oprema je kajpak MIUI 12, ki temelji na Androidu 11 in vsebuje še kopico Xiaomijevih funkcionalnosti ter aplikacij. Marsikaj od tega bo verjetno uporabnega, nekaj pa tudi povsem odveč. Telefon bo na voljo v treh barvah, bela in siva se ne zdita posebej izstopajoči, modra pa na fotografijah deluje zanimivo.

Dodatek (10. 2. ob 8.35): Na uradnem dogodku je Xiaomi napovedal zgoraj omenjeni ceni 749 in 799 evrov, toda v Nemčiji in Italiji je Xiaomi na družabnih omrežjih napovedal ceni 799 in 899 evrov, ko bo konec meseca telefon prišel v prodajo. Kar predstavlja precejšnjo razliko in manj atraktivno vstopno točko. Pa tudi skrajno čudno in zavajajočo politiko tega podjetja.

https://twitter.com/xiaomiItalia/status/1358768173105963015

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja