Xiaomi je z Mi Band 6 zasnovo te zapestnice pripeljal tako daleč, kot jo je lahko
Matjaž Ropret 1. aprila 2021 ob 12:17

Med množico Xiaomijevih novosti, predstavljenih ta teden, je tudi zapestnica Mi Band 6. Z njo so kar nekoliko pohiteli, kajti od prihoda pete generacije še ni minilo eno leto. Ima pa novinka dve pomembni novosti.

Po eni strani je Mi Band že tam od druge, vsekakor pa od tretje inkarnacije naprej v osnovi enaka naprava, s skoraj identičnim izgledom in prilaganjem na roki ter enakim osrednjim naborom funkcionalnosti. Po drugi strani pa je skoraj šokanten napredek glede zaslona, sploh vizualen. Še trojka je imela črno-beli zaslon, štirica potem barvnega, a dokaj majhnega, pri Mi Band 5 so ga raztegnili na 1,1 palca diagonale (2,9 cm) s prejšnjega malo manj kot palca (2,4 cm). Zdaj pa so vgradili takega, ki gre proti robovom naprave, kar tudi pomeni, da ni več pravokoten, ampak se podaja zaobljeni obliki same zapestnice. Njegova diagonala po novem znaša 1,56 palca, je vrste OLED in če bo prinesel še dodatno svetilnost, tudi ne bo nič narobe. Že pri petici je bila boljša svetilnost skoraj večja pridobitev od same velikosti zaslona.

Na račun zaslona bo sicer trajanje baterije morda malo krajše. Pri prejšnjih Xiaomijevih zapestnicah je bilo mogoče med dvema polnjenjema iztisniti tudi blizu 20 dni, po novem obljubljajo 14-dnevno avtonomijo. To je še vedno dobro, če se bo izkazalo za resnično, a vendar pričakujem rahlo poslabšanje na tem področju.

Druga večja novost je vključitev tipal za merjenje vsebnosti kisika v krvi (SpO2). V praksi to pomeni še rdeče diode, poleg zelenih, ki merijo srčni utrip. T. i. pulzni oksimeter je zdaj že skoraj nujen v novih zapestnih napravah in Xiaomi ga seveda ni mogel izpustiti. Še vedno pa ni vgradil GPS-a, o katerem se je šušljalo. To bi zagotovo pomenilo debelejšo ali večjo zapestnico ter seveda precej kratko avtonomijo med spremljanjem vadbe.

Proizvajalec sicer napoveduje še izboljšave pri natančnosti merjenja srčnega utripa, spanja (sicer vemo, kako je s tem) in ostalega, kar zapestnica počne, kar je lahko tako posledica natančnejših tipal kot zgolj popravljenih algoritmov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mi Band 6 naj bi v Evropi imel priporočeno ceno 45 evrov, kar je nekje na ravni prejšnje generacije (ob prihodu na trg), morda celo za kakšen evro manj. Zdi pa se, da so s šestico to zasnovo, ki jo vlečejo že ves čas, pripeljali tako daleč, kot je bilo možno, in da bo treba za Mi Band 7 iznajti kakšen nov koncept, tako glede oblike kot tudi glede funkcionalnosti. Pred podamo dejansko sodbo o Mi Band 6, pa se bodo seveda potrudili, da napravo dobimo v roke in jo temeljito preizkusimo.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja