Xiaomi je tokrat atraktiven telefon prepustil znamki Poco (#video)
Matjaž Ropret 24. maja 2022 ob 06:40

Poco F4 GT je najnovejši in doslej tudi najbolj ambiciozen telefon Xiaomijeve podznamke in je namenjen tako ljubiteljem iger kot ostalim, ki jih zanimajo kar najhujše strojne zmogljivosti ter nenavadne lastnosti. Navdušil naj bi tudi s ceno.

Nobena skrivnost ni, da Xiaomi enake ali zelo podobne telefone v različnih regijah prodaja pod različnimi imeni. Tako je evropski Poco F4 GT v izvirniku kitajski Redmi K50 Gaming Edition in pravzaprav bi bilo vseeno, kako mu rečejo, dokler je zanimiv in kakovosten, poprodajna podpora bi morala biti enaka, kakšna razlika bo verjetno v programski opremi. Posebnost sta vsekakor fizična magnetna sprožilnika na desni strani (zgornji med igranjem iger). To sta tipki, ki ju lahko potisnemo ven, in potem prevzameta določene naloge v igrah, namesto dotikanja zaslona, za bolj natančno igranje s štirimi prsti – kazalcema na sprožilnikih in palcema na zaslonu. Možno pa je te tipki uporabiti tudi za določene bližnjice v sistemu, ob dvakratnem pritisku ali pritisku in pridržanju.

To seveda ni majhna reč. Spredaj dominira zaslon OLED polne visoke ločljivosti z diagonalo 6,67 palcev, osveževanjem 120 Hz in 460-herčno zaznavo dotikov, prekriva ga zaščitno steklo Gorilla Glass Victus. Zvočnika nista zgolj dva za stereo, ampak sta menda na vsaki strani po en visoko- in en nizkotonec. Ohišje je aluminijasto in hrbtišče stekleno, torej nikakor ne gre za kakšno ceneno zadevo. Igričarjem utegne biti všeč še pas svetečih diod na vsak strani foto-video sklopa, ki opozarja na novo obvestilo.

Sam procesor Snapdragon 8 prve generacije za ta izdelek sam po sebi ni tako pomemben kot je hlajenje, ki ga ohranja na izvrstnih zmogljivostih tudi pri dolgotrajnem igranju. In takrat pomagata še baterija s kapaciteto 4700 mAh in predvsem super hitrim polnjenjem z do 120W. To so dosegli tako, da sta bateriji pravzaprav dve, enako veliki, in tako je veliko lažje vsako polniti na polovični hitrosti kot eno na »polni«. Ob tem je tudi veliko tipal in ostalega, kar pomaga pri ohranjanju zmerne temperature, ponoči pa se telefon (pred jutrom) ne napolni čez 80 odstotkov.

Kamere so običajno tisti del, kjer telefoni s poudarkom na zmogljivostih in neobičajnih elementih zaostanejo za bolj konvencionalnimi v svojem cenovnem razredu, pa tudi za določenimi cenejšimi. Kako se bo v tem pogledu odrezal Poco F4 GT, bomo lahko ocenili šele med testiranjem, poskušal pa bo prepričati z dokaj standardno glavno kamero s 64-milijonskim tipalom, 8-milijonsko ultraširoko in dvomilijonsko bližinsko. Za drugi dve že lahko napovemo, da najbrž ne bosta nič posebnega.

Povezljivost 5G, Wi-Fi 6 in bluetooth 5.2 so pokrite. Področji, ki ju kitajske znamke običajno izpustijo, in pri Pocu F4 GT ni nič drugače, pa sta vodoodpornost in brezžično polnjenje. Glede posodobitev operacijskega sistema niso povedali kakšnih podrobnosti, pričakujemo pa, da bo od začetnega Androida 12 (MIUI 13) priplezal najmanj do izdaje 14, če ne 15. Telefon bo na voljo v treh barvah – črni, srebrni in rumeni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Sloveniji bo izvedba s pomnilniško kombinacijo 8/128 GB stala 649 evrov, te dni pa se jo da naročiti za 60 evrov manj. O različici 12/256 GB za zdaj ni podatkov, verjetno pa bo sto evrov dražja, če bo kdaj na voljo, in vsekakor upamo, da bo, kajti pri 128 GB prostora lahko hitro zmanjka.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.