Xiaomi 12 Pro: Malo mu še manjka, da bi se enakovredno kosal z najboljšimi!
Marjan Kodelja 27. maja 2022 ob 06:35

Do nedavnega so se Xiaomijevi telefoni samo na papirju kosali z najboljšimi. Z modelom Xiaomi 12 Pro se jim je močno približal, toda manjka mu še nekaj znanj in izkušenj obdelave fotografij in upravljanja s toploto, da bi jim bil enakovreden.  

Ko sem začel pisati, je prišlo sporočilo, da je Xiaomi sklenil dolgotrajno partnerstvo z nemškim podjetjem Leica. Ne bom dejal, da je edino zaslužno za fotografske zmogljivosti Huaweijevih pametnih telefonov, a zagotovo v partnerstvu ni sedelo križem rok. Ker je slednji v nemilosti ameriških oblasti in ker se je iztekla njuna dolgoročna pogodba, menda niti Huawei ni izrazil pripravljenosti za podaljšanje, se je Leica ozirala za novim partnerjem. Naj bo jasno. Nemško podjetje si ne more privoščiti umika iz mobilne industrije. Kupcev pregrešno dragih profesionalnih fotoaparatov, objektivov in drugih optičnih izdelkov je verjetno premalo za udobno življenje. Imajo pa znanje, kako pravilno zasnovati objektive in kako obdelati fotografijo, da bo skladna s fotografskimi standardi in obenem všečna okusu »zahodnjaka«, kar primanjkuje nekaterim kitajskim izdelovalcem. Vsaj tistim, ki ga še niso osvojili. Morda se v tem skriva odgovor na vprašanje, »zakaj ne Honor«. Lahko torej v kratkem pričakujemo opazen dvig kakovosti fotografije Xiaomijevih telefonov, ki je za moj okus vsaj za en razred slabša od najbližjih tekmecev?

Večinoma enak manjšemu modelu, zato omenimo razlike

V obliki, procesorju in še v nekaterih tehničnih podrobnosti je enak telefonu Xiaomi 12, katerega sem pred krakim podrobno ocenil. Ker je večji, sem malce naivno pričakoval, da bo hlajenje učinkovitejše. Žal sem procesor Snapdragon 8 prve generacije ravno tako hitro greje, kar se pozna na izkušnji uporabe zahtevnejših mobilnih aplikacij. Ker so zahtevnejše igre med pomembnejši, mi dovolite, da ponovim, kar sem tedaj zapisal o igranju zahtevne mobilne igre Genshin Impact. Telefon se je izredno močno segrel med prenašanjem datotek, teh je namreč za 14 GB, in namestitvijo, tako da je med igranjem motil vroč občutek v dlaneh. Segrevanje je bilo med kasnejšimi zagoni manj izrazito, čeprav je bila grafika nastavljene na srednje nastavitve pri 30 sličicah na sekundo. Dovolj najmanj za solidno igričarsko izkušnjo. Še vedno se telefon greje, le da preteče najmanj pol ure, predno začne toplota motiti.

Dobrih 17-centimetrski (6,73-palčni) zaslon ni samo večji in nudi višjo razločljivost (1440p), temveč je zaslonske tehnologije LTPE AMOLED sposobne prikaza (samo) milijarde barv in dinamičnim prilagajanjem hitrosti osveževanja na intervalu med 1 in 120 Hz. Opazka samo je v stavki zato, ker je zaslon manjšega modela sposoben prikazati 68 milijard barvnih odtenkov, kar sicer po mojem mnenju ni pretirano uporabno. Z najvišjo svetilnostjo 1500 cd/m2 je večji zaslon tudi občutneje svetlejši, kar pride do izraza med uporabo na prostem.

Kljub opazno večjemu ohišju je baterija s kapaciteto 4600 mAh samo za odtenek večja. Natančneje za 100 mAh. Tolikšna kapaciteta, ko baterije nekaterih telefonov dosegajo in celo presegajo mejo 5000, ni pretresljiva. Razlika se skriva drugje. V hitrosti polnjenja. 120 vatno namreč baterijo napolni v slabih 18 minutah. Brezžično polnjenje medtem doseže moč 50 vatov (42 minut do polne napolnjenosti).

Telefona se razlikujeta še v eni podrobnosti. Xiaomi 12 Pro je namreč opremljen s štirimi zvočniki z nalepko podjetje Harman Kordon in podporo tehnologije Dolby Atmov. Po dva, eden za nižje in drugi za višje tone, na vsaki strani, kar mu daje klasično stereo zvočniško konfiguracijo. Sposobni so ustvariti glasno in eksplozivno zvočno kuliso, le bogastvo zvočnih frekvenc in globina nizkih tonov nista pretirano izraziti.  

V številu pik enakovredna tipala

Za razliko od Xiaomija 12, ki ima zelo raznolika tipala kamer, Xiaomi 12 Pro nudi zelo uniformiran fotografski sklop s 50-milijonsko glavno, širokokotno in kamero z 2-kratno optično povečavo. Sprednja 32-milijonska kamera je enaka kameri v telefonu Xiaomi 12. Na kratko. Dobre se obnese čez dan, ko je svetlobe dovolj, medtem ko v slabših razmerah in ponoči njene fotografije niso več popolne.

Glavni kameri imata le na papirju enako tipalo, saj ima model pro fizično večjega (Sony IMX707) in posledično bolj občutljivega na svetlobo (f/1.9, 24 mm, velikost pike 1.22µm, optična stabilizacija). Fotografije imajo prijetno globino, so jasne in ostre ter polne podrobnosti. Moti me le pretiravanje pri podarjanju modre in zelene barve, kar se kaže v ne najbolj naravnem prikazu neba in zelenih površin. Dinamika, ki se pokaže predvsem med fotografiranju prosti soncu, ni slaba.  

Širokokotna in kamera s povečavo imata fizično manjše tipalo (Isocell JN1), kar se pozna na kakovosti fotografij. Barve so še vedno za moj okus pretirano poudarjene, čeprav ne morem spregledati, da so na fotografijah vseh treh kamer podobne. Na širokokotnih ni opaziti pretirane izgube ostrine na robovih, a je zato opazna slabša geometrija zaradi širokega vidnega polja (115 stopinj). Fotografije s povečavo so solidne, vsaj dokler govorimo o optični povečavi. Opaziti pa je, da so nekoliko manj ostre. Višje povečave močneje vplivajo na kakovost fotografij, dokler te ne postanejo dokaj neuporabne. Ravno tako je škoda, da slabši kameri nimata optične stabilizacije.

Nočne fotografije so zgodba zase. So boljše od fotografij telefona Xiaomi 12, toda zaradi različnih kakovosti tipal so opazne razlike. Najboljše nočne fotografije je pričakovano sposobna glavna kamera, medtem ko je na fotografijah drugih dveh občasno opaziti ne najboljše barve ter več nejasnosti in digitalnega šuma. A nobena ni pretemna in zaradi tega neuporabna.

Video posnetki so odlični v dobrih svetlobnih razmerah. Stabilizacija se dobro obnese tudi pri ločljivosti 8K ali 4K (60 sličic na sekundo). Preklapljanje med glavno in širokokotno kamero je gladko. Manj navdušujoča je kakovost fotografij v slabših svetlobnih razmerah, a je še vedo na ravni, ki jo pričakujemo od telefona višjega cenovnega razreda.

HVALIMO:
 • Prefinjena elegantna površina hrbtišča odporna proti prstnim odtisom
 • Odličen zaslon
 • Vsestranski sistem kamer
 • Neverjetna hitrost polnjenja baterije
 • Primerne in vsestranske zmogljivosti
GRAJAMO:
 • Zna se dokaj hitro segreti ob velikih obremenitvah
 • Odsotnost sistema za preprečevanje neželenih dotikov zaslona
 • Omejena optična povečava
 • Brez uradne ocene odpornosti (IP)
 • Vmesnik MIUI še ni na ravno najboljših
Xiaomi 12 Pro
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • CENA
4.1

Naj kupim?

Xiaomi 12 Pro je zanimiv vsestranski pametni telefon, ki se s priporočeno ceno 1099 evrov postavlja ob bok premijskim telefonom, kot sta Apple Iphone 13 Pro in Samsung Galaxy S22+. Predvsem ko gre za kakovost fotografij in videa ter odvajanje toplote med poganjanjem zahtevnejših aplikacij pa jima še ni popolnoma kos. Prekaša ju sicer v hitrosti polnjenja baterije, toda vprašanje je, ali to prevlada. Ravno tako ima Xiaomi še nekaj dela pri čiščenju in izboljševanju uporabniškega vmesnika.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.