Xbox One X je najbolj napredna, a tudi najdražja igralna konzola
Matjaž Ropret 12. junija 2017 ob 12:37

Že vse od lanskega poletja in predstavitve Xbox One S Microsoft napoveduje še zmogljivejšo igralno konzolo, ki bo zmožna poganjati igre v pravi razločljivosti 4K. Zdaj ima ta naprava ime, podobo in datum prihoda v prodajo. Xbox One X bo na voljo od 7. novembra naprej za 499 evrov.

One X je bil do zdaj znan pod kodnim imenom Project Scorpio. Namen je bil izdelati konzolo, ki bo zmogljivejša od Sonyjevega Playstation 4 Pro in izkoristiti televizorje UHD. Ta prav tako podpira 4K, a igre niso zares v tej razločljivosti. Kot niso pri Xbox-u One S, kjer slika sicer je 4K (in v določenih igrah HDR, če TV to omogoča), vendar je osnova zanjo še vedno 1080p. X naj bi tako prikazoval igre z najbolj jasno, čisto sliko od vseh konzol na trgu. Za to ima vgrajen osemjedrni procesor in grafično kartico s šestimi teraflopi zmogljivosti (PS4 Pro jih premore 4,2) ter 12 GB pomnilnika. Tako kot S seveda predvaja ploščke UHD Blu-ray.

Kaj dosti drugega razen podpore »pravi« sliki 4K sicer novinka na prinaša. Vsaj v strojnem smislu. Microsoft je sicer napovedal 42 novih iger, med njimi 22, ki bodo ekskluzivno na njegovi platformi. Vendar bodo vse na voljo za celotno družino konzol Xbox One, ne samo za X, kjer pa bodo vizualno lepše. Med njimi so Assassin’s Creed Origins, Forza Motorsport 7 in nova različica Minecrafta. Nova konzola bo za nazaj združljiva z vsemi predhodnicami.

Kjer se Microsoftu lahko zatakne, je cena. Za 500 evrov bo kupec sicer dobil najzmogljivejšo konzolo z vgrajenim terabajtnim diskom, toda PS4 Pro zdaj stane stotaka manj, do konca leta pa ga lahko Sony še poceni. Xbox One S se da najti že za (dobrih) 200 evrov, enako tudi običajni PS4. In to so še vedno odlične naprave, ki ponujajo obilo zabave in druge večpredstavnosti s povsem dostojno sliko tudi na novejših televizorjih. Za pol cene ali še manj. Malce nesrečno je tudi poimenovanje. Med izgovorjavo eks in es je v angleščini zgolj en glas razlike, pa tudi drugod utegnejo biti kupci nekoliko zmedeni.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja