Xbox brez optičnega pogona naznanja nove čase
Matjaž Ropret 18. aprila 2019 ob 12:39

Microsoft je potrdil, da v kratkem v prodajo prihaja nova izvedba igralne konzole Xbox One S, ki ima v imenu dodatek All-Digital Edition. Edina razlika med to povsem digitalno in običajno različico pa je odsotnost optičnega pogona (UHD Blu-ray). Mogoče je to samo test za prihodnost, mogoče pa nakazuje dokončno smrt takih in drugačnih ploščkov.

»Nova« konzola bo imel vgrajen terabajtni trdi disk, igre pa bo mogoče nameščati samo iz oblaka, iz Microsoftove spletne trgovine. Tako jih je verjetno že doslej pridobivala večina igralcev, a v fizičnih trgovinah so še igre na ploščkih, s katerimi si lastniki »digitalnih« Xboxov ne bodo mogli prav nič pomagati. Priporočena cena za konzolo in tri igre (Forza Horizon 3, Minecraft in Sea of Thieves) bo 250 dolarjev oz. evrov in v Microsoftu zagotavljajo, da bo razlika med Xboxom One S s pogonom in tem brez vedno vsaj 50 dolarjev. Kar bi moralo pomeniti, da bo novinka stala manj kot dvesto evrov, za kolikor je že zdaj mogoče najti klasično izvedbo, prav tako s terabajtnim diskom, kajti osnovna s 500-gigabajtnim se je bolj ali manj poslovila. Ob igrah, ki večinoma zasedajo med 50 in 100 gigabajti, lahko tudi več, je terabajt prostora fino imeti. Res pa se da priključiti zunanji disk in rešiti prostorske težave.

Za prihodnjo generacijo Microsoft snuje še precej bolj neposreden premik v oblačno igričarstvo, malo v slogu Googla in njegove vizije Stadia, pri kateri naj bi igre v celoti tekle na oddaljenih strežnikih in jih bo menda mogoče igrati na kakršni koli napravi, zmogljivi ali povsem običajni. Tudi zato verjetno poskus z Xbox One S All-Digital Edition. Hkrati pa je dejstvo, da ploščki izginjajo in da se Blu-ray nikoli ni prijel tako, kot so se pred njim DVD-ji. Slednje niti slučajno ni presenetljivo, iz najmanj dveh razlogov. Najprej zaradi razmaha naročniških storitev pretočnega videa, ki so skupaj z dovolj hitrim internetom pretežno odpravile potrebo po kupovanju filmov in ostalih vsebin v trgovinah. Potem pa še zato, ker se tisti z obsežno zbirko DVD-jev počutimo rahlo trapasto, saj smo vanjo investirali precej, zdaj pa imamo na policah obilo vsebin v kakovosti, ki že nekaj časa niti približno ne ustreza več našim merilom, saj je že polna visoka razločljivost komaj dovolj dobra. Še enkrat kupovati nekaj, kar bo prav tako dokaj kmalu le še tehnološka zapuščina, je precej nesmiselno. Odkar imam Xbox One S, sem nabavil peščico naslovov 4K HDR na ploščkih UHD Blu-ray, ki jih bo tudi čez čas veselje pogledati.

Veliko vprašanje pa je, na čem jih bom sploh lahko gledal. Dokler bom imel trenutno konzolo in bo delovala, ne bo težav. Naslednja pa ni več nujno, da bo sploh karkoli sprejela vase in vrtela. Ironija pri tem je, da se je ta Xbox od glavnega konkurenta Playstationa 4 najbolj razlikoval prav v tej lastnosti. Za enako ceno je bil še čisto spodoben filmski predvajalnik, toda omenjeni ploščki so ostali popolna niša, tudi zato, ker posamezen naslov stane 30 evrov ali več, kar je popolnoma previsoka cena za večino potencialnih gledalcev. Tako se je nazadnje izkazalo, da je Microsoft že dvakrat precej udaril mimo, najprej pri izvirnem Xboxu One in nato še pri One S, kajti Sony se je popolnoma osredotočil na igričarsko plat in pustil ob strani hišno (televizijsko) zabavo ter zmagal v tej generaciji. V naslednji, ko bo v ospredju oblak, pa mogoče lahko vidimo kakšen zasuk.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • ” V naslednji, ko bo v ospredju oblak, pa mogoče lahko vidimo kakšen zasuk.”
    Brez novih ekskluzivnih Xbox iger zagotovo ne. 🙂 Sicer pa oblak bo v naslednji generaciji še daleč od ospredja. Tako Sony kot MS sta že napovedala da izdelujeta novi konzoli. Oblak bo bolje služil kot dopolnilo h konzoli, kadar nam le ta ne bo na voljo.
    Aja in Sony je že napovedal, da bo v naslednji PlayStation konzoli optični medij. Kakšen, pa niso povedali.

  • Ne bi bila napak omemba oziroma kritika enakocenovne politike digitalnih iger in nezmoznosti posoje oziroma prodaje igre. Cene novoizdanih digitalnih iger so praviloma enake kot od otipljivih, nakup pa je doživljenjsko omejen na en račun.

    • To je po svoje res, čeprav imajo tudi fizične izdaje svoje pomanjkljivosti (če hočeš igrati nekaj drugega, je treba plošček ven, poiskati pravega in tistega not, lahko se spraska, itd). Pa s cenami je tudi tako, da je pač treba spremljati njihovo gibanje in kupiti ob pravem času. Večino iger za xbox kupim v času znižanj, ko so cene običajno čisto sprejemljive. Mislim pa, da je dolgoročna igra Microsofta in drugih ponudnikov tako ali tako naročnina. Kar mogoče ni najboljši model za potrošnike, najslabši pa prav tako ne. Tudi pri glasbi ali filmih je mogoče pogosto kupiti poceni cdje ali dvdje, ki ostanejo, pa nas je precej že prešlo na naročnine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja