Wordle, Besedle in norija z besednimi ugankami
Matjaž Ropret 16. januarja 2022 ob 13:15

Mogoče ste v zadnjem času na družabnih omrežjih začeli opažati sive/črne, oranžne in zelene kvadratke, napis Wordle in številčno oznako v obliki 211 3/6. Igra Wordle z besedno uganko in predvsem hvaljenje z rezultati je obnorela svet, seveda pa so vzniknili že mnogi kloni, tudi slovenski.

https://twitter.com/anzet/status/1482618012826021888

Wordle, slovenski Besedle in druge kopije imajo dokaj preprost motiv. Treba je uganiti besedo, dolgo pet črk, za kar ima tekmovalec šest poskusov. Po vsakem poskusu igra označi črke z eno od treh barv. Zelena predstavlja pravo črko na prvem mestu. Oranžna pomeni, da ta črka je v besedi, vendar ne na tej poziciji. Siva pa pove, da te črke v besedi ni. Igrati je možno s taktiko, da takoj poskušaš upoštevati, kar »pove« igra, torej uporabiti morebitne v prvo zadete črke, v kolikor ni pravega navdiha, pa se da poskusiti tudi tako, da vpišeš še kakšno besedo z najbolj pogostimi črkami in tako morebiti še katero uganeš oz. izločiš. Poseben čas seveda izvirni igri daje dejstvo, da nova uganka pride z naslednjim dnem, vsak dan tako samo ena. Slovenski klon denimo poleg besede dneva ponuja še ugibanje naključnih.

Pravilo je, da se na družabnih omrežjih deli zgolj uspeh, ne pa tudi besede. Nekateri manj uspešni igralci celo poskušajo izvedeti rešitev pred zasebnih sporočil.

Ko je Wordle po novem letu – nastal je sicer že lani – postal prava senzacija, so se v hipu pojavile aplikacije v Applovi tržnici App Store. Izvirno je namreč ta igra zgolj na spletu. Apple jih je promptno precej odstranil, čeprav v resnici ne kopirajo obstoječe aplikacije, ob današnjem preverjanju so tri bile na voljo, med njimi celo ena slovenska (petka). V Googlovi Trgovini Play nisem našel nobene. Spletni Besedle je skoraj popolna kopija, verjetno bi bilo lepo, če bi se »razvijalec« potrudil vsaj z lastnim dizajnom.

Zanimivo bo opazovati, koliko časa bodo kvadratki še preplavljali časovnice družabnih omrežij. V vsakem primeru pa je fino, da kdaj fenomen postane tudi miselna igra.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Uganke besedla ne bi smele vsebovati enakih črk. Angleška različica jih ne. Lp mk

    • Zakaj pa ne? Potem bi bilo vse precej bolj enostavno. CEPEC (tole bi bil en lep primer ponavljanja črk, recimo _ _ E C _ , kjer sta C in E rumena). In v angleškem Wordle se črke v končni rešitvi kar velikokrat ponavljajo (zadnjih nekaj primerov: SWEET, AHEAD, RUPEE, SPILL, VIVID, TACIT, SWILL, DODGE, AROMA … to so primeri enega meseca).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.