Wonder Woman 1984: Ona je odlična, vse drugo povprečno (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 6. januarja 2021 ob 06:45

Težko rečem, ali me je film zadovoljil. Raje imam namreč superjunake s človeškimi napakami kot utelešenje absolutnega dobrega. Amazonko, ki ji težko očitaš napačno ravnanje, ko počne karkoli vsaj malo skreganega z moralo.

Še dobro, da je dogajanje filma postavljeno v osemdeseta leta, kajti muzika je odlična. Tokrat se Diana ne bori s katerim od grških bogov, čeprav je eden od njih poskrbel za predmet, ki zakuha težave, temveč z dvema normalnima osebkoma s kupom življenjskih težav. Dolos ,bog laži, prevar in tako naprej, nekakšen grški ekvivalent skandinavskemu Lokiju, nekoč davno tega izdela sanjski kamen (Dreamstone), ki komur ga drži izpolni vsako še tako noro žejo. Kajpada nikoli ni tako preprosto, saj obenem nekaj vzame, zdravje, človeškost ali kaj drugega in je zato povzročil propad številnih civilizacij. Ne, da bi to vedela, Diana med držanjem kamna pomisli na svojo edino ljubezen Steva Trevorja, ki je v filmski adaptaciji stripovskih predlog junaško padel v prvi svetovni vojni. Času, ko je čudežna ženska prišla v naš svet, kar smo spoznali v prvem filmu. Naključno se želja izpolni še Barbari Ann Minervi (Kristen Wiig), ki postopoma postane Cheetah – ultimativna plenilka in ena največjih sovražnic Diane, predno ga ukrade Maxwell Lord.

V stripih je Maxwell Lord silno inteligenten zlobnež, v filmu pa preračunljiv malce prevarantski poslovnež, ki želi na vse načine doseči svoje. Nič čudnega, da boste ob opazovanju Pedra Pascala, osebno mi je bil bolj všeč kot Mandalorian Din Djarin, subtilno pomislili na Donalda Trumpa. Snovalci filma so kajpada tovrstne pomisleke, ki so se pojavili takoj, ko je bil film na voljo v storitvi pretočnega videa HBO Max, kategorično zanikali. Ampak nekaj podobnosti vseeno je. Namerno ali nenamerno. Ni važno.

Dolgonoga Izraelka Gal Gadot, katere ime je zapisano še med producenti filma, je pričakovano odlično odigrala vlogo Diane. Njej nimam česa očitati. Prepričljiva, načelna in z dovolj empatije do ljudi, ki jim vedno znova pomaga. Ko čakamo na zaplet in razplet filma, odpravlja krivice in lovi zlikovce in seveda nobenega ne pošlje v večna lovišča. Zaposlena je v inštitutu Smithsonian, kjer spozna silno nesamozavestno Barbaro. Dekleti se spoprijateljita in sanjski kamen Diani vrne Steva. Nekako. Ker je mrtev, njegova duša obsede nekega drugega moškega in to zanimivo, nikogar ne moti. Vsaj toliko časa, dokler se ne izkaže, da ima vsaka želja svojo ceno in da je za svet bolje, če se jim odpovedo in uničijo kamen. Diana se kar dolgo upira, saj ji je jasno, da bo tako izgubila Steva, medtem ko Barbara nikakor noče izgubiti pridobljenih nadnaravnih moči, še krepi jih, da se spremeni v Cheetah. Ko se na kraju spopadeta, je Diana oblečena v zlat oklep legendarne amazonke Asterije, ki je za moj okus narejen nekoliko »češko«, pa še leteti se nauči, tako da je zdaj tista prava čudežna ženska iz lige pravičnih.

Po mojem mnenju sta slabost filma nedorečena osrednja nit zgodbe in od začetka do konca zgrešen lik Maxwella Lorda. Ko ga gledaš, ne veš, kaj bi si mislil. Je zloben ali revež, ki je v vse skupaj zapadel, ker je bolestno želel poslovno uspeti? Laži, sprenevedanje in votel blišč televizijskega vplivneža, od tu poleg pričeska glavni pomisleki o podobnosti s Trumpom. Hkrati bi bil rad dober oče sinu, katerega vloga je zreducirana na to, da lahko na kraju nekaznovan odide. Med gledanjem se ti postavlja cel kup vprašanj. Kako je Maxwell izvedel za kamen ali kako, da enkrat deluje le na dotik in drugič prek satelita brezstično z vsem življem naenkrat? Takšnih nedorečenosti je namreč v filmu preveč. Ne pravim, da bi moral vsebovati akcijski niz, posejan s trupli, pričakoval pa bi, da bi bila v dveh urah in pol zgodba bolj dodelana in dorečena.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj: Wonder Woman 1984

Kje: »Saj veste kje« (za zdaj, ker nismo na oni strani Atlantika)

Ocena: 3 (Saj ne, da bi bil film slab. Na trenutke je odličen romantični film. Le več akcije in bolj sposobnega zlobneža bi pričakoval ob boku »čudežne ženske«.)

Priporočilo: Za starejše od 13 let in če se sprijazniš, da prva resna akcija sledi po (zelo) dolgem uvodu!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja