Wing je mogoče eden poslednjih telefonov iz laboratorijev ‘norih’ LG-jevih inženirjev
Matjaž Ropret 21. januarja 2021 ob 11:30

Pred dnevi so v LG-ju vehementno zanikali poročanje južnokorejskega spletnega portala TheElec, da se nameravajo prenehati ukvarjati s pametnimi telefoni. Morda zato, ker niti vsi vodilni v korporaciji še niso bili seznanjeni z načrti uprave. Kajti zdaj je v javnost ušla notranja okrožnica, verjetno tudi vir za prvotno poročanje, v kateri je kot ena od možnosti naveden prav umik s tega področja. Podjetje je sicer nedavno v okviru sejma CES povzročilo manjše vzburjenje s konceptom naprave z raztegljivim zaslonom, lani pa tudi marsikoga presenetilo s telefonom Wing. Vendar je ključna težava v nekonkurenčnosti v najbolj množičnih razredih, ki se vleče že leta.

Kot zdaj poroča časnik The Korea Herald, je prvi mož LG-ja Kwon Bong-seok sodelavcem poslal obvestilo, v katerem je zapisal, da je »čas za nečustveno presojo glede ‘mobilnega’ oddelka. Zaradi, kot se je izrazil, vse bolj neizprosne konkurence, razmišlja o prodaji te divizije, umiku s trga pametnih telefonov ali zmanjšanju obsega poslovanja na tem področju. Med možnostmi je verjetno tudi nadaljevanje po prej začrtanem načrtu, vendar se zdi to malo verjetno. Kwon je ob nastopu funkcije pred enim letom obljubil, da bo oddelek za mobilne naprave letos znova prinašal dobiček, potem ko je zadnjih osem let pretežno ustvarjal izgubo in se je te nabralo že za pet milijard dolarjev. Podjetje je v zadnjem času stavilo na uvajanje novih, »navdušujočih« zamisli, kamor bi verjetno lahko umestili tudi Winga in omenjeni podaljševalni prototip. Razvoj slednjega naj bi bil tudi edini, ki v času premišljevanja naslednjih potez ni ustavljen.

Že pred razmahom pametnih telefonov je LG imel nenavadne zamisli, kot je bil dolg in ozek model iz linije Chocolate. Nato je najprej poskušal parirati domačemu konkurentu Samsung z androidnimi telefoni in na začetku (G2, Nexus 5, itd) je nekaj časa kazalo, da je na dobri poti. Nato pa je tekmec dobil tak zalet in borba se je toliko zaostrila, da so se v LG-ju znova začeli zatekati k drugačnim, občasno tudi čudaškim idejam. Večinoma se niso obnesle, pomagali pa niso niti slaba zanesljivost (običajnih) izdelkov, z različnimi možnostmi in oblikovnimi elementi prenatrpana programska oprema ter pogosto ne najbolj konkurenčne cene, še posebej v spodnjih razredih. Podjetje je vedno želelo izdelovati telefone, ki bi bili v vsem dobri, in že v tem osnovnem cilju pogosto ni uspelo. Kadar je, pa je premalo vložilo v marketing, da bi se lahko po prodaji kosali s tistimi, ki v to mečejo milijarde. Toda še večja težava je bila najpogosteje v tem, da telefoni, enako kot nekoč Nokijine in potem Microsoftove Lumie, niso v ničemer izstopali. Bolj natančno, niso imeli najboljših kamer, zaslonov ali drugih pomembnih lastnosti. In tako so, četudi so morda dejansko ponujali veliko, med kupci ostajali spregledani.

Enako kratkega veka kot T-Wing?

Wing je kar tipičen primer tega, kar so v LG-ju počeli zadnja leta. V bistvu boljši kot marsikateri poskus, ki so jih v večini primerov končali že po eni sami generaciji (modularna zasnova, usnjeno hrbtišče, »banana«, …). Za te neuspehe je bila pogosto bolj kriva slaba izvedba te prve generacije kot pa povsem zgrešena ideja. Tokratni telefon z zaslonom, ki ga je mogoče zasukati za 90 stopinj, je glede izdelave in uporabnosti presenetljivo v redu. Kakovost ohišja je dobra, saj telefon daje premijski občutek, pa nikjer nič ne škrta, škriplje ali kaj podobnega, tudi dovolj trdno je vse skupaj in čisto malo se opazi špranje in vdajanja zgornje polovice, ko je zadeva »zaprta«. S tega vidika je izvedba res na povsem drugem nivoju kot je bila denimo pri modularnem G5. Zaslona sta prav tako zelo dobra, še posebej glavni. Nimata sicer hitrega osveževanja, a sta zgledna predstavnika tehnologije OLED.

Toda bistvena pri takem odbitem izdelku je uporabnost. Tisti drugi zaslon ali oblika črke T morata prinesti konkretno dodano vrednost, da upravičita večjo debelino (ter velikost in maso), višjo ceno in potencialno več možnosti, da se kaj pokvari. So določeni uporabniki, ki jim tako premikanje zaslona nedvomno lahko koristi. Morda za snemanje videa, saj je na voljo način z ekstra umirjanjem slike in smernimi tipkami na sekundarnem zaslonu za gladke premike (»švenke«). Vendar je treba povedati, da so ti posnetki zgolj v polni visoki ločljivosti, ne v 4K, in da niti za to ločljivost njihova kakovost ni izstopajoča. Drugo korist vidim predvsem v tem, da je možno početi še kaj drugega, medtem ko na glavnem zaslonu gledaš video, televizijo, serijo, karkoli že. Če želiš vmes kaj preveriti na spletu, skočiti na družabno omrežje, odpisati sporočilo, samo potisneš spodnjo polovico Winga vstran in že drsiš s prstom po malem zaslonu. Res je, tudi običajen telefon se da postaviti pokončno in pod videom na spodnji polovici zaslona odpreti še eno aplikacijo. Vendar je to, kar ponuja LG-jev nenavadnež, nekaj čisto drugega, saj tisto, kar se predvaja na glavnem zaslonu, ves čas ostaja nemoteno in v polni velikosti. Še tretja korist je igranje iger v kombinaciji z nečim drugim, morda celo dveh iger (denimo akcijske in potezne) hkrati, lahko pa bi našli tudi kakšno bolj produktivnostno uporabo, vendar so za tisto vendarle bolj primerni telefoni z dvema enako velikima zaslonoma ali enim prepogljivim.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Predvsem za uporabo »na kavču« bi Winga definitivno imel, vprašanje pa, če tudi za primarni telefon in tu seveda nastane problem. Kajti kupcev, ki bi si za tisoč evrov privoščili sekundarno večpredstavnostno napravo ni ravno na pretek. Za tak denar je namreč kljub višanju cen mogoče dobiti model z najnaprednejšim procesorjem, medtem ko Winga poganja srednjerazredni Snapdragon 765G. Resda s podporo za 5G (deluje v Telekomovem omrežju) in dovolj zmogljivostmi za nezahtevno uporabo, pa vendar. Tisoč evrov prinese tudi vrhunski foto-video sklop, ki ga Krilo ne premore. Fotografije, ki jih izdelujeta »fotografska« objektiva, niso slabe, a tudi ne vrhunske, tako glede detajlov kot dinamike, in pogosto s prepoznavnim pretiranim LG-jevskim poudarjanjem posameznih barv. Za video z »videografskega« ultraširokega objektiva pa sem že povedal, da je soliden in nič več kot to. Podobno velja za selfijevski fotoaparat, ki se motorizirano povzpne iz ohišja. Četudi je avtonomija spodobna in je na voljo brezžično polnjenje, bi si želel tudi hitrejšega žičnega.

Koliko jih še bo?

Wing tako nadaljuje tradicijo LG-jevih mobilnikov, ki so posebni, po svoje mamljivi, a za vsakdanjo uporabo vseeno zahtevajo preveč kompromisov in ob tem nikakor niso poceni.

Glede na informacije, ki prihajajo iz Seula, je povsem možno, da se bo podjetje osredotočilo le še na res posebne projekte, kot je tista naprava z raztegljivim zaslonom. Za mobilni oddelek naj bi se že javili zainteresirani kupci, med njimi po neuradnih informacijah južnokorejskih medijev največ ponuja vietnamski konglomerat VinGroup, ki telefone proizvaja pod znamko VSmart. Pred časom je sklenil tudi partnerstvo s špansko znamko telefonov BQ, ki pa je očitno v pandemijskem letu prenehala obstajati. Tudi če LG oddelka ne proda in bomo še videvali običajne telefone pod njegovo znamko, bodo povsem lahko imeli izvor pri kitajskih proizvajalcih, ki ponujajo vnaprej pripravljeno osnovo (ODM oz. white label). Navsezadnje tako funkcionira lep del industrije.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.