Windows RT, Windows 10 S, način S, blodnje?
Matjaž Ropret 5. februarja 2018 ob 16:57

Manj kot leto dni je trajal Microsoftov drugi eksperiment s sistemom Windows, ki ne more poganjati klasičnih okenskih programov. Če sem čisto natančen, se bo še nadaljeval, toda na malo drugačen način, in samostojna izdaja Windows 10 S je po poročanju ameriškega spletnega portala Thurrott.com mrtva. Na mestu pa je vprašanje, ali je tako ukvarjanje s preobrazbo zgodovine v prihodnost sploh smiselno.

Windows 10 S je (bila) sicer na pogled in tudi v arhitekturi povsem enaka različica, kot sta Windows 10 Home in Windows 10 Pro, vendar omejena zgolj na aplikacije iz Trgovine (Microsoft store). Uporabnik programa iz klasične namestitvene datoteke (exe) ni mogel pognati. To naj bi povečalo varnost, poskrbelo za hitrost delovanja in podaljšalo čas trajanja baterije. Težava pa je seveda v tem, da mnogih programov ni v taki obliki »aplikacij«, zatakne se že pri zelo osnovnih vsakdanjih, kot so predvajalniki glasbe in videa, nadaljuje pa s pisarniškimi in profesionalnejšimi za obdelovanje fotografij in videa ter še mnogimi drugimi. Dodatno izbiro krni Microsoftovo vztrajanje, da morajo vsi brskalniki, izdani v Trgovino, imeti za osnovo enak pogon kot njegov lastni Edge, zaradi česar je jasno, da se lahko uporabniki poslovijo od Chroma in Firefoxa. Marsikaj se da postoriti kar v brskalniku, kar navsezadnje dokazujejo tudi chromebooki, osnovani na operacijskem sistemu s podobno filozofijo. Toda Chrome OS ima vsaj prednost v tem, da je na trgu že precej dlje in da dejansko lahko teče na manj zmogljivi strojni opremi, Windows pa je še vedno Windows, tudi če je malce »zaklenjen« in programi ne morejo tako intenzivno šariti po drobovju.

Microsoft bo proizvajalcem prenosnikov (in s tem predvsem domačim uporabnikom) še naprej ponujal nekaj takega, kot je bil 10 S, vendar bo taktiko spremenil v toliko, da bosta tako Home kot Pro lahko delovala v tem načinu (angl. »in S mode«), samostojne izdaje pa ne bo več. Uporabniki Home bodo lahko iz načina S v »prava« (napredna) Okna prešli zastonj, uporabniki Pro pa za petdeset evrov (oz. dolarjev). Več ko polovica naj se sicer ne bi odločila za »nadgradnjo« in naj bi vztrajala pri Microsoftovi viziji prihodnosti, ki se je začela že pred leti z Windows RT, zdaj pa se nadaljuje z združevanjem aplikacij za mobilne naprave (ostanki nekdanjega sistema Windows Phone) in za osebne računalnike.

Ponudba v Trgovini z aplikacijami za Windows 10 se počasi izboljšuje, a je še vedno skromna.

Motivacija je jasna. Uporabnike računalniki vse manj zanimajo, navadili so se principa sistemov Android in iOS, pa še lažje je uveljavljati naročniške modele, če gredo nakupi in namestitve skozi nadzorovano okolje in uporabniki ne morejo ničesar nameščati po svoje. Toda ne zalomi se samo pri naboru aplikacij, tudi njihova kakovost je v sistemu Windows pogosto skromna, ponujajo precej manj možnosti od klasičnih programov, pa tudi na pogled so večinoma bolj enostavne. Microsoft že nekaj časa omogoča, da razvijalci z minimalnim trudom programe »preoblečejo« v podobo t. i. univerzalnih aplikacij, v bistvu star program obdajo z ovojnico, da lahko staro kodo izvajajo znotraj novega okolja. Toda človek se potem vpraša, čemu vsi ti napori, ki delujejo nekako na silo. K izboljšanju same uporabniške izkušnje to kaj bistveno ne pripomore. In doslej v Microsoftovi trgovini ni bilo aplikacije, ki bi percepcijo kaj dosti spremenila. Nič prelomnega še ni prišlo od tam.

Že odziv na Windows 8 (in kasnejši 8.1 pa tudi na RT) pa je pokazal, da prav velike pripravljenosti odreči se poznanemu in preizkušenemu okolju ter načinu dela v Oknih (z dejanskimi okni, ne na polovici ali tretjine zaslona razmejene razdelke) med uporabniki ni. Vsaj tistimi, ki za svoje (resno) še potrebujejo osebni računalnik. Ostalim je tako ali tako vse manj mar za Microsoft in njegove sisteme ter poskuse, precej zadovoljni so s tem, kar jim ponujata Android in iOS.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.