Microsoft je potrdil konec mobilniških sanj
Matjaž Ropret 9. oktobra 2017 ob 13:15

Microsoft je po prenehanju proizvodnje svojih telefonov, Lumia 950 in 950 XL sta bila zadnja, še naprej razvijal in nadgrajeval sistem Windows 10 za mobilne naprave. Četudi smo vedeli, da je z njim bolj ali manj konec. Zdaj pa je prvi mož tega projekta, nekoč znanega pod imenom Windows Phone, priznal njegov opustitev. Kot je na twitterju zapisal Joe Belfiore, bodo v prihodnje za mobilnike s to platformo pripravljali le še varnostne popravke in odpravo hroščev, novih funkcionalnosti pa ne več. In tudi nove strojne opreme ne moremo pričakovati.

https://twitter.com/joebelfiore/status/917071399541391360

Podjetje (še) ne more povsem zanemariti mobilne veje Windows 10, ker jo vendarle uporablja dovolj korporacij, ki seveda hoče in pričakuje vsaj nujne popravke. Vendar je bilo že to, da je platforma skoraj istočasno kot namizna dobivala glavne nadgradnje, več od pričakovanj. Kajti Windows Phone ali Windows Mobile, kot se ji je nazadnje reklo, je klinično mrtev že najmanj eno leto. Res je vmes na plano prišel še kakšen nov telefon na tej osnovi, eden celo nedavno na sejmu IFA. Vendar so to večinoma ali res poceni ali dragi modeli, ki na trgu ne bi imeli nikakršnega vpliva. Za slovenske uporabnike, ki bi pogrešali kopico lokalno relevantnih aplikacij, je ta platforma že zdavnaj nezanimiva. Britanski ali ameriški so z nekoliko boljšo izbiro programčkov in s spletnimi ustreznicami do zdaj še lahko nekako shajali, kmalu pa se bodo tudi oni morali odločiti za prehod na Android ali iOS.

Podrobneje sem že pisal, zakaj je ta Microsoftova iniciativa propadla in ni uspela ogroziti duopola Googla in Appla na mobilniškem področju. Zato zdaj samo na hitro ponovim nekaj glavnih napak. Kot prvo, je bilo vse skupaj prepozno in prepočasi. Že ko so zadevo predstavili, sta imela konkurenčna sistema veliko prednost, ko so prvi telefoni jeseni 2010 končno prišli na trg, pa so tekmovali z izdelki, kot so bili iPhone 4, Samsung Galaxy S in HTC Desire, ki so takrat ponujali bistveno več, tako v strojnem kot programskem pogledu.

Razvijalci so mobilna Okna spisali tako, da je bilo vse skupaj zelo poenostavljeno. Kar je pomenilo, da je bilo vsaj v teoriji preprosto za uporabo, a je vmesnik z (živimi) ploščicami marsikoga prej odvrnil kot pritegnil, predvsem pa so naprednejši uporabniki hitro pogrešali kopico funkcionalnosti. Preden jih je Microsoft v naslednjih izdajah počasi le dodajal, je bilo zamujenega že toliko, da so vmes tako kupci kot razvijalci aplikacij odšli drugam. Brez nekaterih osnovnih zmožnosti in predvsem brez aplikacij Windows Phone potrošnikov ni zanimal, razvijalci pa se z njim niso trudili, ker ni imel uporabnikov. Iz te spirale se Microsoft ni znal in zmogel izkopati, in je skupaj z Nokio, ki jo je vmes tudi prevzel, nazadnje potonil.

Veliko žalovanja nad samim sistemom, ki resnici na ljubo ni ponujal ničesar omembe vrednega, kar ne bi bilo na voljo pri ostalih dveh, postavljal pa je vse preveč omejitev (na začetku glede prenašanja datotek, ves čas je bil uporabniku na izbiro en sam brskalnik – Microsoftov), nisem zasledil. Veliko večja škoda je glede konkurenčnosti, saj bi tretji močan igralec vnašal drugačno dinamiko in, če nič drugega, bi proizvajalci telefonov imeli večji vzvod za pritisk na Google. Tako pa niti proizvajalci niti potrošniki veliko izbire nimajo. Applova platforma je zaprta in omejena na peščico (dragih) telefonov na leto, kupci morajo vzeti morajo to, kar je v ponudbi, ali se ozreti drugam. To pa je Googlov svet, ki ga ta ponudnik tudi vse bolj zapira. Če mu ne bo morda evropska komisija naložila, da mora nehati pogojevati dostop do trgovine Play z nameščanjem njegovih storitev in aplikacij, bo Android postajal vse bolj lastniški. Že res, da je bil tak tudi Windows Phone, a tretji konkurent ostala dva vseeno malo drži v napetosti. Dva pa si lahko razdelita interesne sfere in mirno bogatita, četudi vmes dajeta vtis, kot da se (navidezno) napadata.

Vprašanje pa je tudi, kaj to pomeni za Windows 10 in »moderne« aplikacije v tem sistemu. Microsoft jih je, skupaj s Trgovino, propagiral ravno zato, ker so bile univerzalne in so lahko s praktično enako kodo tekle tudi na telefonih ali tablicah. Zdaj, ko mobilniške spremenljivke v enačbi ni več, je v teh aplikacijah, ki so po zmožnostih in zmogljivostih bistveno za klasičnimi programi, še manj smisla kot prej.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Imam Lumio 950 in kljub pomanjkanju aplikacij, zadeva sedaj deluje hitro brez zatikanj in ima še vedno en najboljših fotoaparatov med gsm-i. Je pa tudi res, da imam zaradi ključnih aplikacij (bančne in novičarske) še dodaten android.
    Ko bo do konca propadlo, bomo zamenjali OS.

    • Lumia 950 je fotografsko res dobra, ampak na žalost tudi precej nestabilna. In to je to, skoraj vsak (slovenski) uporabnik je trčil na določene aplikacije (banka, mobilna TV, Google, javni prevoz, rekreacija, …), zaradi katerih je skoraj moral biti ali na Androidu ali na iOS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja