Windows 11 je vendarle več kot zgolj vizualna osvežitev
Matjaž Ropret 25. junija 2021 ob 06:23

Microsoft je predstavil Windows 11, prvo novo izdajo operacijskega sistema za osebne računalnike po l. 2015. Za sam spletni dogodek je uspel prihraniti nekaj presenečenj, je pa tudi »pozabil« povedati določene ključne informacije, kot je datum izida. Glede na pretekle izkušnje je morda celo bolje, da v tem pogledu ničesar ne napoveduje, čeravno se zdi, da je razvoj že pretežno končan in bodo prihodnji meseci namenjeni le še piljenju podrobnosti. Z enajstico bomo dobili nov uporabniški vmesnik in podobo, določene izboljšave glede hitrosti delovanja, predvsem pa pomembne novosti v trgovini s programi in na igričarskem področju.

Ob predstavljanju Windows 10 so v Microsoftu govorili, da je to »zadnja različica sistema Windows,« ki da bo postal storitev. Toda v zadnjih letih so se očitno znova začeli zavedati njegove pomembnosti, pa tudi pomembnosti tekmovanja z ostalimi operacijskimi sistemi, ki narekujejo smer osebnega računalništva. Tako zdaj razlagajo zgolj, da je 11 šele začetek nove ere. V preteklosti smo bili od te korporacije že deležni visokoletečih napovedi, ki se nazadnje niso uresničile, zato ni nič narobe, da tokrat vnaprej niso ničesar obljubljali, ampak so na predstavitvi prikazali tisto, kar bo čez nekaj tednov z uporabniškim računom »preizkuševalca« že mogoče namestiti na svoj PC. Splošna javnost bo lahko nadgradnjo predvidoma izvedla proti koncu leta, v »prazničnem obdobju«, za uporabnike Windows 10 bo ta zastonj.

Vizualno bo nova izdaja kar precej drugačna. Spremenjena bosta že opravilna vrstica in začetni »zaslon«, ki se prikaže ob pritisku na ikono Start. Slednja bo po novem na sredini, ne več v levem kotu, češ uporabnika je treba postaviti v središče. Okna imajo po novem zaobljene robove, ni več vse popolnoma oglato, izboljšana je črna postavitev, pa tudi veliko več različnih (barvnih) tem bo na voljo. Prenovili so nastavitve, čeprav stara Nadzorna plošča, kot vse kaže, še vedno ostaja in nastavljanje določenih parametrov zgolj v njej. Za sam izgled trdijo, da je sodoben, svež, prečiščen in omogoča enostavnejšo uporabo. Upajmo, da so še kaj izboljšali prikaz pisav na zaslonih z višjimi ločljivostmi. Na voljo bo več prednastavljenih razporeditev oken in grupiranje programov v postavitve, ki si jih bo sistem zapomnil. Mogoče bo ustvarjati kolikor bo uporabnik želel različnih namizij in enostavno preklapljati med njimi. Dobrodošla se zdi izboljšava pri delu z zunanjim monitorjem. Ko bo uporabnik namreč odklopil prenosnik, se bo namizje z monitorja shranilo v ozadje, in se bo pri vnovičnem priklopu znova postavilo v točno enaki obliki. Tudi za uporabo na tablici je vmesnik po novem bolj intuitiven in se samodejno prilagaja dejstvu, da zraven ni miške.  

Windows 11 sicer zahteva nekoliko zmogljivejši računalnik kot desetica. Poganjati ga bo mogoče zgolj na 64-bitnih procesorjih, ob podpori najmanj štirih gigabajtov delovnega pomnilnika in z najmanj 64 GB velikim diskom. Nekaj zmede vzbujata Microsoftova spiska uradno podprtih procesorjev AMD in Intel, saj iz njiju izhaja, da bo treba imeti vsaj Ryzen serije 2000 ali osmo generacijo procesorja Core, kar pa verjetno ni povsem točno, in bo zadeva delovala tudi na starejših procesorjih. Lahko pa bi bilo to povezano z zahtevo po podpori za varnostni modul Trusted Platform Module, kjer trenutno prav tako ni popolnoma jasno, ali je dovolj starejša različica 1.2, ki jo imajo računalniki že skoraj desetletje, ali novejša 2.0.

Obljubljajo sicer pospeške pri brskanju po spletu, v igrah, pri zbujanju računalnika iz spanja in še kje. Manjša naj bi bila tudi poraba baterije in končno so menda optimizirali posodobitve sistema, ki bodo prihajale v manjših datotekah in bodo potekale v ozadju, z manj obremenjevanja računalnika.

Novost je zaslon s Pripomočki, ki bo s pomočjo umetne inteligence prikazoval uporabniku prilagojene vsebine. Vsaj za določene jezike bo izboljšano glasovno upravljanje, lažje bo šlo tudi s prsti po zaslonu in z gestami ter s pisalom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sledijo pa tri morda največja presenečenja. Prvo je zagotovo zmožnost poganjanja androidnih aplikacij. Ta bo na procesorjih x86 tekla čez Intelovo tehnologijo prevajanja kode Bridge, za procesorje Arm pa niso natančneje povedali, vendar naj bi prav tako delovala. Aplikacije bodo dosegljive v trgovini Microsoft Store, vendar čez Amazonovo tržnico.

Trgovina bo nasploh povsem prenovljena, v njej bodo končno tudi mnogi »pravi« programi, ki jih je bilo doslej treba prenesti z različnih spletnih strani. Predvsem pa bo podjetje dalo veliko več svobode razvijalcem. Ti bodo lahko med drugim uporabljali svoje plačilne sisteme in tako ne bodo plačali provizije Microsoftu. Kot je, v precej očitni puščici proti Applu, ki s pravili glede svoje tržnice ne popušča, dejal prvi mož Microsofta Satya Nadella, želijo Windows 11 ponujati kot platformo, ki bo spodbujala kreativnost in nastanek novih platform.

Bo pa ta izdaja sistema Windows tudi najbolj »igričarska« doslej. Kar je glede na Microsoft vložek v Xbox in igričarske studie dokaj logično. Med drugim bo mogoče tudi na PC-ju dostopati do iger iz naročnine Xbox Game Pass, kar bo za marsikoga, ki ne igra zgolj na konzoli, izvrstna novica. Bilo pa bi lepo, če bi to storitev razširili na več držav in v določene (tudi Slovenijo) sploh končno uvrstili med tiste, kjer živijo uporabniki Xboxov. Poleg tega naj bi se igre zaradi boljše uporabe grafičnega pomnilnika nalagale hitreje, v več kot tisoč naslovih pa bo funkcionalnost Auto HDR pretvorila sliko v bolj kontrastno in detajlno.

Posamezne novosti bomo verjetno še malce podrobneje opisali, ko jih uspemo dodatno preučiti.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.