Windows 11 je realnost, vsaj za nekatere izbrance
Matjaž Ropret 5. oktobra 2021 ob 09:05

Izid nove generacije operacijskega sistema Windows že davno ni več tak dogodek kot pred (dobrega) četrt stoletja, ko je bila to večinska in skoraj edina množična računalniška platforma. Vseeno prehod s številke 10 na 11 po šestih letih ni zgolj lepotne narave, četudi mogoče izgleda tako. Že zaradi Microsoftovih (pre)strogih zahtev, kateri računalniki bodo sploh upravičeni do nadgradnje na novo različico.

Glavnina novosti v Windows 11 je res prenova uporabniškega vmesnika. Opravilne vrstice, začetnega zaslona oz. menija Start, nastavitev, padajočih izbir in ostalega. Med drugim so po novem tipka Start in ikone v opravilni vrstici postavljene na sredino, se jih pa da vrniti nazaj na levo, če komu to bolj ustreza. Okna niso več povsem oglata, ampak imajo zaobljene robove. Poslovile so se »žive« ploščice, v začetnem zaslonu, ki se prikaže ob kliku na ikono Start, pa so zdaj zadnji odprti dokumenti in podobne zadeve. Vse skupaj dejansko deluje sveže in znova zanimivo, kajti videza Windows 10 smo se že rahlo naveličali.

Vzhičeni smo ob izidu Windows 11. Uporabniški vmesnik vas bo približal temu, kar imate radi, vam omogočil lažje delo in vas navdihnil za ustvarjanje. Windows 11 daje občutek spokojnosti in odprtosti, v njem se boste počutili kot doma,  

je novost v pripravljeni izjavi pospremil Panos Panay, ki je v Microsoftu odgovoren tako za Windows kot za naprave Surface. Med drugim sta prisotni dve res uporabni novosti. Mogoče je grupirati okna programov, da ostanejo »skupaj«, kot denimo dvojice aplikacij na Samsungovih telefonih. Ob priklapljanju prenosnika na monitor in vnovičnem odklapljanju pa si sistem zapomni velikost in postavitev oken na vsakem od dveh zaslonov in ju povrne v to stanje.

Kljub grafični osvežitvi pa nekateri stari elementi še naprej ostajajo, denimo Nadzorna plošča, celo z novimi ikonami. Opravilna vrstica je žal manj prilagodljiva kot prej, v sistemu je še precej nedoslednosti.

Druga večja sprememba je v tržnici s programi (aplikacijami) Microsoft Store, ki je prav tako vizualno prenovljena, v njej pa se bodo lahko pojavljali tudi programi za druge trgovine. Prihodnje leto tam pričakujemo še androidne aplikacije iz Amazonove tržnice, kajti te bo mogoče poganjati znotraj Windows 11. Toda ta obljubljena funkcionalnost je ena tistih, ki so ob izidu izpadle. Obljubljajo sicer še pohitritev, manjšo porabo baterije, izboljšave na igričarskem področju in večjo varnost, toda za doseganje slednjega so med drugim odrekli nadgradnjo mnogim računalnikom, starim komaj štiri ali pet let, z več kot dovolj zmogljivimi procesorji, da bi novi sistem poganjali brez težav.

Prvi uporabniki Windows 10 bodo lahko sistem nadgradili danes, nekateri v prihodnjih dneh in tednih, za določene pa bo na voljo šele v zimskih ali pomladnih mesecih prihodnjega leta. Microsoft se je tokrat odločil za pazljiv pristop, potem ko je pri prejšnjih podobnih izzivih imel težave. Vemo, da denimo Apple takoj omogoči prenos nadgradnje vsem uporabnikom, vendar je teh bistveno manj, kajti računalniki s sistemom MacOS imajo približno 5-odstotni tržni delež, skoraj vse ostalo pa zasedajo tisti s sistemom Windows.

Običajno se je pojavil kakšen obvod, kako do nadgradnje priti prej, preden jo preko Windows Update ponudi računalnik sam. Za zdaj se da do nadgradnje priti ob prijavi med »preizkuševalce sistema« (Windows Insider), česar večina verjetno ne bo storila. Na voljo je tudi že možnost izdelave namestitvenega medija za čisto namestitev oz. prenosa celotne »slike«, iz česar si lahko izdelate ključek USB ali DVD za namestitev oz. datoteko ISO navidezno pripnete kot nosilec in iz nje izvedete nameščanje sistema. Na istem naslovu je še Pomočnik za namestitev (Windows 11 Installation Assistant) in z njim naj bi bi bilo mogoče tudi preskočiti vrsto.

Uradno je treba imeti računalnik s procesorjem vsaj osme generacije Core (Intel) ali druge generacije Ryzen, podprti pa so še nekateri manj zmogljivi čipi Celeron, Pentium in podobni. Povsem mogoče je, da bo pri namiznem računalniku z AMD-jevim procesorjem treba v Biosu – sistemskih nastavitvah, ki jih ob zagonu računalnika prikličemo s pritiskanjem tipke Del ali F2 – najti postavko fTPM in jo vklopiti (Enable). Microsoft namreč zahteva modul za »varnost« druge generacije (Trusted Platform Module 2.0), ki je lahko privzeti izključen. Ali je posamezen PC po Microsoftovo primeren za namestitev Windows 11, je mogoče preveriti s programčkom Preverjanje ustreznosti stanja računalnika ali pa z odprtokodnim WhyNotWin11. Tudi na PC-je s starejšimi procesorji bo verjetno mogoče namestiti novo izdajo sistema, vsaj iz namestitvenega medija, vendar nato ni nujno, da bo deležna nadaljnjih posodobitev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Windows 11 so znova brezplačna nadgradnja za uporabnike prejšnje generacije (torej Windows 10), ostajajo pa plačljiv operacijski sistem, če ga z ustrezno licenco ne dobite prednaloženega na novem računalniku. Od danes naj bi bili na voljo tudi novi modeli PC-jev z Windows 11. Kako pa bo dejansko s tem v Sloveniji, bomo šele videli, a glede na situacijo z dobavami bo verjetno izbira na žalost dokaj slaba.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.