Windows 11 izide 5. oktobra, vendar ne za vse uporabnike in ne z vsemi obljubljenimi funkcionalnostmi
Matjaž Ropret 1. septembra 2021 ob 10:32

Ko je Microsoft konec junija presenetil z napovedjo operacijskega sistema Windows 11, smo glede časovnice izvedeli zgolj »letos«. Zdaj je korporacija vendarle postavila trden datum izida, hkrati pa v niti ne tako drobnem tisku priznala, da marsikdo nove različice ne bo deležen letos, temveč šele enkrat do sredine prihodnjega leta.

Windows 11 tako izide 5. oktobra. To pa ne bo datum, ko bodo lahko vsi uporabniki Windows 10 nadgradili svoje računalnike. Takrat se bo, kot so zapisali v Microsoftu, »začela brezplačna nadgradnja pojavljati kot možnost za podprte računalnike z Windows 10 in bodo na voljo novi PC-ji s prednaloženim sistemom Windows 11.«

Dosegljivost posodobitve za posamezne uporabnike bo postopna, po fazah, zaradi »osredotočenosti na kakovost.« V Microsoftu so okvirno napovedali: »Pričakujemo, da bodo vsi računalniki, ki se kvalificirajo za nadgradnjo, to možnost dobili do sredine l. 2022.« V drugimi besedami, lahko tudi kasneje, še posebej, če lahko kaj sklepamo iz preteklih izkušenj. Skoraj zagotovo pa bo obstaja kakšna možnost za vešče uporabnike, da bodo računalnik v nadgradnjo »prisilili« prej, kajti Microsoft govori o tem, kdaj se bo Windows 11 samodejno prikazal v središču za posodobitve (Windows Update). Najprej bodo na vrsti novi računalniki. Pri ostalih pa naj bi za vrstni red upoštevali starost, podatke o zanesljivosti delovanja in druge informacije.  

Nova izdaja operacijskega sistema v prvi vrsti prinaša prenovljen dizajn. Ikone v opravilni vrstici so privzeto po novem na sredini – mogoče pa jih je premakniti nazaj na levo – in začetni meni (Start) je popolnoma drugačen. Tudi nastavitve in vse ostalo so prenovili, obrobe oken so po novem nekoliko zaobljene, na voljo so nove možnosti njihovega razpostavljanja in združevanja, predrugačena je tržnica s programi, ki po novem sprejema tudi »klasične« (Win32), ne več zgolj tiste na »moderni« platformi. V drobovju naj bi zadevo pohitrili in predvsem zmanjšali porabo virov (procesorja, pomnilnika) pri nekaterih doslej najbolj obremenjujočih opravilih, med drugim posodabljanjem sistema. Predvsem bo Windows 11 menda bistveno bolj zmogljiva osnova za igričarje, s hitrejšim nalaganjem iger in njihovo boljšo vizualno podobo. Napovedovali so tudi možnost poganjanja Androidnih aplikacij, v sodelovanju z Amazonom in njegovo tržnico, ki naj bi jo integrirali v Microsoftovo, vendar bo ta funkcionalnost predvidoma na voljo šele prihodnje leto. Če bo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Predvsem novi PC-ji so tisto, kar tako Microsoft kot proizvajalce strojne opreme najbolj zanima, kajti poglavitni cilj – spodbuditi prodajo novih osebnih računalnikov – se pri izidu operacijskega sistema Windows z novo oznako ni spremenil že več desetletij. Seveda so tu izboljšave in nove možnosti, toda po nekaj izdajah z ne pretirano visokimi strojnimi zahtevami je tokrat Microsoft prag postavil precej višje. Pri Intelovih procesorjih namreč »vstopnico« za Windows 11 s polno podporo predstavlja osma generacija Core, s čimer odpade lep del računalnikov, ki še povsem brez težav delujejo in bodo naslednjih nekaj let, povsem zgledno pa bi poganjali tudi enajstico, če ne bi v Microsoftu zahtevali polne podpore za strojno zagotavljanje varnosti oz. šifriranje podatkov, ki jo označuje oznaka TPM (Trusted Platform Module). Pri AMD-jevih procesorjih Ryzen je podpora nekje od druge generacije (2000) naprej. Po najnovejših informacijah bo morda možno Windows 11 namestiti tudi na starejše, uradno nepodprte računalnike, vendar morda ti nato ne bodo deležni posodobitev ali celo varnostnih popravkov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.