Windows 10 bo odslej malo manj tečnaril s posodobitvami
Matjaž Ropret 4. aprila 2019 ob 19:01

Skoraj olepševanje bi bilo, če bi rekel, da Microsoftu najmanj ena od dveh lanskih velikih posodobitev za Windows 10 (1803) ni ravno najbolje uspela. Pa tudi, da uporabniki niso najbolj zadovoljni z načinom, kako jim omenjena korporacija vsiljuje nadgradnje in jemlje računalnike iz delovnega procesa takrat, ko je to najmanj prikladno. Po novem naj bi bilo drugače.

Posodobitve so načeloma zaželene, vendar res ni nič bolj zoprnega, če se hočeš spraviti k delu in ugotoviš, da se bo sistem najprej nekaj minut posodabljal, ali če želiš zvečer pospraviti prenosnik, pa se začne dogajati enaka situacija. Slabše je edino še, kadar se okna kar med delom odločijo za ponovni zagon, ki nato traja bistveno dlje od običajnega. Microsoft je Windows 10 praktično od splovitve naprej videl kot »storitev« in je zapovedoval nameščanje nadgradenj. Brez tega ni bilo podpore in nazadnje sploh delovanja sistema. Na novo premišljeni režim bo sicer še vedno zahteval, da prej ali slej posodobiš na aktualno različico, toda do takrat te bo sistem pustil malo bolj pri miru in dal določene možnosti.

Skupaj z naslednjo večjo različico, ki bo nosila oznako 1903 in bo na voljo od maja naprej (a ne za vse), bo vendarle konec takojšnjega samodejnega prenašanja in nameščanja posodobitev, ko bo uporabnik v razdelku Windows Update kliknil za preverjanje, če je kaj novega. Zgolj prikazale se bodo morebitne novosti in pod njimi bo možnost, da jih namestiš. Ne bo to več šlo brez vprašanja. Prav tako bo uporabnik imel možnost preložitve tudi takrat, ko ga bo sistem sam obvestil, da je na voljo nova različica. Njeno namestitev bo lahko prestavil za največ 35 dni (petkrat bo lahko zamaknil za sedem dni).

Že zdaj obstaja nastavitev »delovnega časa« (ure aktivne uporabe), ki pa je verjetno malokdo spreminja. Takrat naj se namestitve ne bi nameščale, toda delamo pogosto tudi zvečer, privzeta nastavitev pa je od devetih do petih. Odslej bo sistem tudi sam spremljal, kdaj je računalnik v uporabi, in prilagajal omenjene ure. Microsoft pa bo tudi na daljavo gledal, kdaj PC-ji niso v uporabi in glede na to koordiniral prenašanje nadgradenj.

Pomembno je tudi to, da so uporabniki različic Enterprise in Pro že doslej imeli precej več možnosti, da se za kakšen dan izognejo neželenim posodobitvam, uporabniki Windows 10 Home pa niso imeli izbire in šele zdaj dobivajo več besede pri vsem skupaj. Skoraj vsi kupci računalnikov za domačo uporabo pa imajo na njih nameščeno različico Home.  

Pri mobilnih napravah se da nadgradnjo prestavljati precej dolgo, četudi mogoče to ni ravno priporočljivo, zato je kar prav, da tudi za stari dobri Windows Microsoft nekoliko zrahlja svoje vztrajanje pri tem, da je to »oblačni« ali »naročniški« operacijski sistem.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.