Wiko View 3 Pro: Težje ga je najti kot tartufe
Marjan Kodelja 23. septembra 2019 ob 06:42

Zdi se mi, da je največja Wikova težava neredna dobava ter malo mest, kjer je njihove naprave sploh mogoče kupiti. Našel sem zgolj eno neresno ponudbo za telefon View 3 Pro, z mnogo višjo ceno od 300 evrov, kot je treba zanj odšteti na nemškem Amazonu in kar naj bi bila primerna cena. Francoskemu podjetju pa je kljub temu treba priznati, da se trudi in poskuša na trg za pravično ceno poslati čim boljše izdelke, pri čemer se bojuje z zelo močnimi tekmeci. V tej cenovni kategoriji so to predvsem Honor, Huawei in morda še Nokia.

Wiko View 3 Pro
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST
3.4

Naj kupim?

Wiko View 3 Pro je tako kot še cela četica modelov s podobnimi cenami primeren predvsem za ljudi, ki se zavedajo pomembnosti uporabe pametnih telefonov, hkrati pa od njih niso ne tehnološko, ne kako drugače odvisni. Je pa povprečen telefon v cenovnem razredu do 350 evrov, kjer je mogoče najti kar nekaj boljših modelov. Gre za kategorijo, kjer je gneča največja in vsi izdelovalci stavijo na eno ali dve stvari, s katerimi upajo, da bodo prepričali kupce.

Dodajanje oznake »pro« v ime modela je postalo moderno, čeprav največkrat nima pravega smisla. Večina naprav, ki se kitijo z no, je le malce boljših od različic brez, niti približno pa niso zato namenjene profesionalni rabi. Marketinški trik, velja tako za telefone OnePlus, Huawei, kot najnovejše iPhone, oziroma umetno ustvarjanje večjega razkoraka. Podzavestno namreč menimo, da so »pro« izdelki boljši, zato raje posegamo po njih, ne glede na višjo ceno, tudi če je izboljšave ne opravičujejo. Wiko View 3 pro je zato do neke točke zelo podoben modelu View 3, kajpada pa so tudi razlike. Pomembnost boljšega procesorja, zaslona in več delovnega pomnilnika pa presodite sami.

Solidna izdelava in ergonomija

View 3 pro ima kovinski okvir, hrbtišče pa je stekleno s prelivajočimi barvami, zato na videz, malo pa tudi na otip deluje kot premijski model. Žal je steklo magnet za prstne odtise, ki jih je tudi težko odstraniti. Telefon je bil prijetne modre barve, oziroma različnih odtenkov, odvisno od kota, pod katerim ga pogledate in svetlobe, ki se od njega odbija. V roki nič ne škriplje ali se upogiba, pa tudi občutek robustnosti izdelave je na dokaj visoki ravni. Podobno dobro so izvedene tudi podrobnosti. Hrbtišče in zaslonska plošča se ne spajata brezšivno z okvirjem, so pa stiki močni, povsod enaki in brez špranj. Prav tako so lepo oblikovane odprtine, tudi nad gornjim in spodnjim zvočnikom.

Wiko View 3 je zelo podoben modelu View 3, kajpada pa so tudi razlike.

View 3 je sicer kar velik, a ima sodobno razmerje med širino in dolžino, zato je ergonomija uporabe z eno roko dobra. Tipalo prstnega odtisa na hrbtišču in gumba ob strani so na primernih mestih, da jih s prsti dlani brez preprijemanja doseže večina odraslih, hkrati pa palec doseže vse točke zaslona. Bočni tipki pa sta dovolj veliki in izbočeni iz okvirja, morda sta le malo premehki. Ohišje telefona ni niti pretanko niti predebelo, hkrati pa je tudi ravno prav zaobljeno, da je telefon preprosto prijeti, kakor koli je odložen.

V zmogljivosti trdno v srednjem razredu

Mediatekovi sistemi na čipu niso razvpiti kot Kirini in Snapdragoni, vendar igrajo dokaj pomembno vlogo v srednjem razredu. Procesor Helio p60 (4×2.0 GHz Cortex-A73 in 4×2.0 GHz Cortex-A53) ter grafika Mail-G72 MP3 se s 6 GB delovnega pomnilnika, 128 GB shrambe in ležiščem za pomnilniške kartice, lahko kosa tudi z dražjimi izdelki višjega srednjega razreda. Telefon bo brez omembe vrednih težav »prežvečil« vse, pred čimer ga bo postavil srednje zahtevni uporabnik. Z brskanjem po spletu pa tudi s predvajanjem videa ne bo težav, te pa se lahko pojavijo, ako boste na telefon naložili zahtevno igro in pričakovali gladko delovanje. Baterija je kot pri modelu View 3 kapacitete 4000 mAh, vendar je avtonomija zaradi zmogljivejšega procesorja ter višje ločljivosti zaslona slabša.

Wiko View 3 Pro je zanimiv tudi zaradi operacijskega sistem Android 9 z zelo malo predelanim uporabniškim vmesnikom. Poleg varnosti (in večje energetske učinkovitosti) to pomeni tudi dostopnost novih funkcij. Upravljanje s potezami in predal z aplikacijami na enem »neskončnem« zaslonu nista edini, sta pa največkrat omenjeni. Je pa v vseh pogledih bolje, da ima telefon sodobnejšo različico, kot katero od starejših.

Huaweiev P30 lite se zlahka postavi ob bok Viewu 3 Pro oziroma ga v zmogljivostih celo presega, za le nekaj deset evrov višjo ceno.

Zaslon modela View 3 ne blesti, pri dražji različici pa je malo boljši. Ponajprej v tem, da je 16-centimetrski (6,3-palčni) zaslon polne HD-razločljivosti. Razen »brade« (spodnjega) roba so robovi okoli zaslona tanki in lepo zaobljeni. Vidni kot ni slab, tega pa ne moremo trditi za svetilnost zaslona. Pod neposredno sončno svetlobo je zaslon slabo berljiv, odsevi pa zelo motijo. Za moj okus pa so barve dobro nastavljene, videti so naravne, opaziti pa tudi ni pretiravanja z nasičenostjo.

Korektne fotografija v dobri, malo manj v šibki svetlobi

Prednja kamera ima tipalo ločljivosti 16 milijonov slikovnih pik, vgradili pa so jo v zaslonsko zarezo oblike kapljice vode. V dobri svetlobi so njene fotografije korektne, v šibki pa hitro postanejo zamazane in izgubijo podrobnosti. Dodan je učinek zameglitve ozadja, vključimo pa lahko tudi funkcijo polepšanja obraza, ki zgladi kože.

Pestrejše pa so tri zadnje kamere. Tretja s tipalom ločljivosti 5 milijonov pik poskrbi za zajem globine, podatke pa nato procesor uporabi za zameglitev ozadja. Sicer uporaben učinek, ki doda nekaj čarobnosti predvsem portretni fotografiji, pa tudi bližinskim posnetkom (makro). Glavna kamera ločljivosti 12 milijonov ima običajni vidni kot (27 mm), širokogledna s 13-milijonskim tipalom pa 120 stopinjskega (16 mm). Sistem treh kamer je dokaj vsestranski in omogoča fotografiranje v različnih pogojih, manjka morda le še kamera z nekaj optične povečave. Delovanje fotoaparatov je, kot piše poleg objektivov, podprto z umetno inteligenco, ki najverjetneje prepozna motiv in prilagodi nastavitve, v kolikšni meri in koliko motivov prepozna, pa nisem zasledil.

Tako kot za prednjo pa tudi za zadnje kamere velja, da so fotografije v šibki svetlobi ali ponoči slabše. Glavna kamera sicer zaradi svetlobno bolj občutljivega tipala naredi za odtenek boljše, kot širokogledna, vendar se hitro pojavi digitalni šum, ki povzroči nejasnost fotografij in izgubo podrobnosti. Z video posnetki je podobno. Podnevi solidni, čeprav je največja možna razločljivost 1080p (30 fps), ponoči tako, tako. Objektiv glavne kamere je stabiliziran, druge ne in med snemanjem kamer ne moremo zamenjevati. Tista, ki je začela snemati video, ga tudi konča, je pa vsaj možno med snemanjem tudi fotografirati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zaključek: Gre še za en zanimiv telefon, ki bi morda našel uporabnike, če bi ga bilo lažje najti pri operaterjih in običajnih ter spletnih trgovinah. V primerjavi z modelom View 3 je opazen napredek v kakovosti izdelave in procesorski moči, zaslon in sistem treh zadnjih kamer pa sta minimalno izboljšana. Gre torej za povprečen telefon v cenovnem razredu do največ 350 evrov.

HVALIMO
 • Vsestranskost sistema treh zadnjih kamer
 • Veliko pomnilnika
 • Kakovostni materiali ohišja in dobra izdelava
 • Vmesnik NFC in priključek USB-C
GRAJAMO
 • Premalo svetel zaslon za uporabo zunaj
 • Nekoliko slab zvočnik
 • Avtonomija ni na ravni modela View 3
 • Slabe fotografije v slabih svetlobnih razmerah
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja