Wiko View 3 Pro je dokaz, kako daleč so že prišli poceni telefoni
Matjaž Ropret 27. februarja 2019 ob 08:55

Nekaj časa že govorimo o tem, letos pa vse kaže, da končno držalo. Namreč, da je mogoče za 250 evrov (v prosti prodaji) kupiti telefon, ki izpolnjuje vse želje in potrebe, če seveda odmislimo najlepše zaslone, najbolj napredne fotoaparate in kakšno »ekstra« lastnost. To ocenjujem po kratkem preizkušanju modela Wiko View 3 Pro.

Francoska znamka Wiko, ki je del kitajskega konglomerata Tinno Mobile, se želi letos nekoliko preoblikovati, osvežiti, malo odrasti. Med drugim so spremenili logotip, ki je po novem manj igriv, z bolj resno pisavo, razen prepoznavne črke w, vendar naj bi odražal novo smer podjetja. Tudi imena telefonov naj bi se spremenila, vendar ne pri liniji View, ki še naprej ostaja paradna pri proizvajalcu in zato seveda najbolj zanimiva za kupce, ki želijo dober telefon za zmerno ceno. Wiko sicer nastopa tudi v nižjih cenovnih segmentih in je tam precej uspešen, vendar dolgoročno prodajanje izdelkov za manj kot sto evrov pač ni recept za uspeh.

V družini VIew 3 sta znova že takoj dva modela, morda bodo, tako kot lani, kasneje dodali še kakšnega. Osnovni View 3 naj bi stal 179 evrov, medtem ko bo View 3 Pro na voljo v dveh različicah. Za 249 evrov bo kupec dobil konfiguracijo 4 + 64 GB, za 299 evrov pa že 6 GB pomnilnika in 128 GB shrambe. To pa je najbrž več, kot je v tem cenovnem razredu treba in kot v resnici kdorkoli, ki se odloča za tak telefon, tudi potrebuje. Razen te razlike sta obe izvedbi Pro identični.

Predvsem je komaj verjeten preskok od lanskih telefonov Vihttps://tehnozvezdje.si/wiko-view-2-in-view-2-pro-neobremenjena-alternativa/ew 2, saj so novi na pogled in po specifikacijah bistveno modernejši, na otip pa kvalitetnejši in bolj prestižni. Mogoče malo spominjajo na kakšne Huaweije Lite ali Honorje, vendar to ni nič slabega, saj so tisto najbolje prodajani mobilniki v tem cenovnem razredu. Materiali so doživeli konkreten korak naprej. Pri View 3 so uporabili plastiko, ki posnema steklen izgled, pri View 3 Pro pa je zadnje stran res steklena. In tudi lepo prelivajoče se barvo so uporabili, ena od različic se celo sveti v temi, žal pa steklene zasnove niso izkoristili za podporo brezžičnemu polnjenju. Vendar tega niti nismo pričakovali. So pa pri modelu Pro vgradili priključek USB-C (pri cenejšem View 3 je ostal microUSB) in pri vseh omogočili hitro polnjenje po kablu. Pri vseh je prisoten tudi NFC, eden od kompromisov v primerjavi z dražjimi telefoni pa je odsotnost zaščite pred vodo in prahom.

Že lani so pri Wiku kot eni prvih skočili na vlak razpotegnjenih zaslonov in zarez, letos so vse skupaj še malo nadgradili. View 3 ima 6,26-palčni zaslon HD+, Pro pa 6,3-palčnega s potegnjeno polno visoko ločljivostjo. V živo vsi ekrani izgledajo precej lepo in živahno, tudi za video in igre jim težko kaj očitam. Zareza je znova polkrožna, vendar bistveno manjša od lanske, zato nič ne moti. Glavna razlika med modeloma je poleg zaslona v procesorju. View 3 poganja Mediatek P22, View 3 Pro pa Mediatek P60 in ta brez težav obvladuje tudi grafično intenzivnejše igre. Ima pa tudi cenejši telefon 3 GB pomnilnika in 64 GB shrambe, torej tudi s tega vidika ni podhranjen. Prav tako je pri vseh na voljo odklepanje ali s prstom ali z obrazom ter nameščen Android 9 z minimalno preobleko. Pri tej različici bodo telefoni najbrž tudi ostali, obljublja pa proizvajalec četrtletne varnostne popravke.

Še dve skupni točki imajo vsi novinci. Prva je baterija s kapaciteto kar 4000 mAh. To bi moralo glede na ostale specifikacije in tudi trditve proizvajalca, ki jih menda potrjuje zunanji, neodvisni laboratorij, zadoščati za dva dneva tipične uporabe. Fotoaparat pa je doživel nadgradnjo na sistem s tremi objektivi. Glavna, za osnovno goriščnico in ultraširoki kot imata pri obeh 12 oz. 13 milijonov točk, tipalo za izračunavanje globine in s tem učinkov zamegljenega ozadja pa pri cenejšem telefonu premore 2 MP, pri dražjem pa 5 MP. Sprednji fotoaparat se ponaša z osmimi ali 16 milijoni točk. V vsakem primeru naj bi bili rezultati boljši kot pri predhodnikih, pa tudi hitreje bi moral uporabnik priti do njih. In navidezno tipko za preklop goriščnice so postavili na zelo priročno mesto blizu sprožilca, da jo je s palcem lahko doseči. V fotoaparat je vgrajena tudi storitev za obogateno resničnost Google Lens, ki prepoznava različne stvari in daje informacije o njih.

Linija Wiko View 3 naj bi prišla v prodajo maja ali junija in za zdaj se kaže kot zelo konkurenčna. Je pa vprašanje, v kolikšni meri jo bo po proizvajalcu uspelo spraviti v operatersko ponudbo, kajti to je v Sloveniji za množično prodajo še vedno ključno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Ze kar nekaj casa imajo mobiteli za 200-250€ vse in se vec in so tehnolosko bistveno prezmogljivi za vse uporabnike. Samo v nasi ljubi domovini stanejo taksni izdelki najmanj 25-30% vec kot drugje. Opisani mobitel je pa se eno izmed mnogih kitajskih tehnicnih sranj. Ja, je pa lep za pogledat.

  • Saj je bil tudi huawei na začetku neznan pa kitajski ,pa nevem kaj smo si vse mislili o njih. Pa poglejmo danes kje so-vodilni na trgu,globalno. Obstajamo tudi taki kupci kateri dajemo moznost manj znanim firmam…
    Primer ko je huawei prisel ven sem vzel sedmico,katero se danes uporabljam….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.