Wiko je družino telefonov View pripeljal do četrte generacije
Matjaž Ropret 2. marca 2020 ob 13:07

Še za eno od telefonskih novosti, ki bi morala biti predstavljena na sejmu MWC v Barceloni, smo dobili zgolj sporočilo za javnost. Nadejamo se, da kdaj v prihodnje telefona vidimo v živo, pa tudi, da bosta na slovenskem trgu zastopana kaj bolje kot lanski predhodniki. Toda, kakorkoli, poglejmo glavne lastnosti novih modelov znamke Wiko, View 4 in View4 Lite.

Mogoče najbolj očitna sprememba v primerjavi z lani je nižja izhodiščna cena. View4 naj bi namreč stal 159, View4 Lite pa 129 evrov, govorimo seveda o ceni v prosti prodaji. Francosko-kitajska znamka že ves čas poskuša biti na vrhu glede razmerja med ceno in kakovostjo v spodnjem cenovnem razredu, a morda so bili telefoni družine View3 v osnovi pozicionirani nekoliko previsoko.

Pri View4 bo kupec med drugim dobil baterijo s kapaciteto kar 5000 mAh, ki naj bi zagotavljala tri dni neprekinjene uporabe. Glede na dokaj čisto namestitev Androida 10 in procesor Mediatek A25, ki sicer premore osem jeder, vendar nekaj generacij starih, bi tej obljubi kar verjel. Na voljo bo 64 GB shrambe, poleg reže za kartico microSD, delovnega pomnilnika pa 3 GB, kar je ravno še na meji sprejemljivega. Zaslon ima diagonalo 6,52 palcev in ločljivost 720 x 1600 (HD+) pri razmerju stranic 9:20. Foto-video sklop ima tri objektive, glavnega, ultraširokega in dodatnega z »globinskim« tipalom za učinke z zamegljenim ozadjem. Žal specifikacije ne omenjajo NFC-ja, polnilni priključek pa je, kot vse kaže, znova zastareli mikro USB.

View4 Lite ima v primerjavi z zmogljivejšim »bratom« baterijo s kapaciteto 4000 mAh, kar naj bi zadoščalo za dva dni uporabe z enim polnjenjem. Procesor je enak, prav tako vsaj nazivno ni sprememb pri zaslonu in fotoaparati, zato pa je manj pomnilnika – za nameščanje aplikacij in shranjevanje vsebin 32 GB, za delovanje sistema pa vsega 2 GB, kar bi utegnilo biti preozko grlo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Adut obeh novincev naj bi bilo sicer šik ohišje, ki bo na voljo v različnih svetlečih barvah (modri, zeleni, zlati). V prodajo pa bi morala priti spomladi, a bomo videli, kako bo s tem v Sloveniji.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja