Wiko bi se utegnil resneje ukvarjati s Slovenijo
Matjaž Ropret 28. februarja 2018 ob 06:53

Francoska znamka pametnih telefonov Wiko je v nekaterih, predvsem domači in drugih sredozemskih državah dokaj močna, medtem ko se v Sloveniji pojavlja samo občasno in pretežno z najbolj poceni modeli. V prihodnje si želijo v podjetju to spremeniti, zato se že pogovarjajo s trgovci in operaterji, tudi novinarje so nas začeli malo konkretneje zalagati z informacijami, toda za uspeh bodo kajpak morali še precej več vložiti tudi v oglaševanje in storiti še kaj. Na sejmu MWC so predstavili nove telefone tako v najnižjem segmentu pod stotimi evri kot svoj najbolj izpopolnjen izdelek za tristo evrov.

V Wiku trdijo, da je njihovo poslanstvo »demokratizirati tehnologijo.« Kakor koli, njihovi telefoni niso povsem generični in zelo sumljivo podobni kakšnim z drugačno oznako. Morda ne predstavljajo najboljšega razmerja med ceno in specifikacijami, a vendarle prinašajo kanček originalnosti in tudi dokaj lahko androidno preobleko. Vsekakor pa imajo v svojem cenovnem razredu precej številčnejšo konkurenco, kot če bi nastopali z dražjimi napravami. Toda tam so konkurenti, čeprav jih je manj, bistveno močnejši in bolj zakoreninjeni med kupci, spodaj je fluktuacije več.

V skladu z zdajšnjim, rahlo nepotrebnim trendom, so tudi pri Wiku izdelali telefona z zarezo v zaslonu. Toda za razliko od drugih je tu okrogla, kar pomeni, da je je po eni strani manj a po drugi strani sega malce dlje proti sredini. Razmerje zaslona je kar 19:9, da je lahko kljub izrezu video v razmerju dve proti ena na zaslonu v celotni podobi. Telefona se imenujeta View 2 in View 2 Pro. Razlike me njima so precejšnje, tudi cenovne je za sto evrov, saj bodo za »osnovnega« zahtevali dva, za »profesionalnega« pa tri stotake. Dražji bo med drugim imel dvojni fotoaparat, zmogljivejši procesor (a še vedno iz nižjega Qualcommovega segmenta), več pomnilnika in shrambe (4 + 64 GB namesto 3 + 32) in tako naprej. S steklo zasnovo dajeta ta dva predstavnika novega vala kar soliden vtis v dlani, nista pa najožja ali najtanjša.

Ostalih novosti je še veliko. Družina view, ki se giblje med 149 in 179 evri, se predvsem ponaša z zasloni »brez roba«, sicer pa so tehnične lastnosti dokaj povprečne. A nekje na ravni tega, kar je v Barceloni pokazal tudi Alcatel (oz. TCL). S to razliko, da je tu telefon z največjim ekranom (View Max) tudi sicer najbolje opremljen.

Toda za tiste najbolj cenovno občutljive je posebej zanimiva serija y. V njej so telefoni za 79 ali 99 evrov, pri čemer pa so osnovani na Androidu Go, »lahki« različici tega operacijskega sistema, ki zasede manj prostora in potrebuje manj delovnega pomnilnika, hkrati pa tudi omogoča malo manj. Prav zaradi tega bi utegnili telefoni jerry 3, tommy 3 in lenny 5 kljub strojni podhranjenosti delovati vsaj solidno. Toda sodbo o tem, bomo prihranili za kdaj drugič, ko katerega od njih dobimo v roke za dlje časa.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja